Студенти в Нидерландия - 26

• 42 599
  • 741
  •   1
Отговори
# 480
Ако се води уникален адрес, според мен си има право на субсидирането. То не пречи да се подаде и да се види.

# 481
  • София
Благодаря.Стаята е със собствена баня и тоалетна,но кухнята е обща,Чистият наем е под определената сума за 19 годишни.
Питайте наемодателя - той знае дали стаите са регистрирани за такава помощ. Има студентски комплекси в заварено положение, с общи санитарни възли и кухня - и пак се взема помощ за наем.
Допълвам: ето като пример извадка от една обява за Бреда  в klikvoorkamers:

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 10:14 от Sunny bunny

# 482
Здравейте!
Искам да попитам относно пътуването в градската мрежа, вярно ли е, че трябва да се чекира на качване и на слизане от влака?
Успех и късмет на всички студенти!

# 483
  • Бургас
Да, вярно е, сканира се картата при качване и слизане, аз някой път съм пропускала на слизане обаче, просто в бързината да сляза не успявах да я поставя правилно, но съм я ползвала главно за автобуса летище-жп гара, та не е било фатално за разстоянието

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 11:18 от bur02

# 484
Вярно е. Независимо с какво се пътува - карта за градски транспорт или дебитна/кредитна карта винаги се чекира на качване и на слизане. Това е така, защото пътуването се изчислява на разстояние, а не е твърда цена на билет. Ако се пропусне да се чекира на слизане, се начислява пълната цена от качването до последната спирка по маршрута (може да е драстична разлика в цента). Ако се пътува с дебитна карта, тегленето става накуп за всички пътувания след края на работния ден.

# 485
Има калкулатор - за 700 евро наем при възраст над 23 г., излезе 418 евро помощ. Никак не е зле.
Ето линк за калкулатора:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/cont … ekening-toeslagen
Здравейте! Къде трябва да се кандидатства за тази помощ, за наема?

# 486
# 487
# 488
  • София
Здравейте!
Искам да попитам относно пътуването в градската мрежа, вярно ли е, че трябва да се чекира на качване и на слизане от влака?
Вече са отговорили, че трябва - то е на влизане и излизане от гарата, а не при качване и слизане.
Искам да споделя една особеност за пътуването с влак. Ако се пътува по обичаен маршрут и забравиш да се отчекираш на гарата, където слизаш, системата те таксува 20 евро, но до 1 -2 дена ти връщат парите, които са надвзели. Ако е по различен маршрут от обичайния и се случи същото, пак вземат 20 евро, но после ти дават възможност сам да маркираш гарата, до която си пътувал и връщат надплатеното.
Позволен е определен брой такива корекции.

# 489
  • Габрово
Не е необходимо да се пита. Може да го прецените веднага сами, ако отговаря на условията - самостоятелна стая със собствен вход (баня и тоалетна индивидуални), размер на наема до определената сума за съответната възраст.Ако се живее в общо жилище с няколко стаи с общи помещения трябва да се види договора - трябва всеки студент да се води на индивидуален адрес.

Новите суми по новите правила все още не са обявени... Така че засега няма и работещи калкулатори... Доколкото разбрах, до 1.09 може да се кандидатства по старите правила да се види дали ще се отпусне и сякаш е за отминалата година... Много не вникнах в статията, но с това впечатление останах...

# 490
Ако се ползва предварително купен билет за влак по маршрут, понякога може да не се чекира човек на излизане. Преди като пътувах към Грьонинген, никога не се чекирах на излизане - гарата е така устроена, че няма вратички, достъпът е свободен и ми се падаше да излизам от съвсем друго място, а не където е машинката. То и няма смисъл при фиксирана цена на билета. Това е смислено, когато се пътува с карта. Имайте предвид, че дори да искате да ползвате влака за 1 спирка (за 2.50 евро напр) може да не допусне човек, ако няма заредени достатъчно пари в някои карти (например безименните). С абонаментните и дебитни/кредитни няма проблем.
За еднократни пътувания с влак препоръчвам да се следят промоции за билети, както и споделени пътувания - за повече от един човек, както и студентските карти дават право на намаление при пътуване с придружител.

За отпускането на помощ за наем не коментирам сумите все още, толкова важно е и дали въобще жилището отговаря на условието. Защото дъщеря ми напр. докато живееше в жилище с още 2 съквартирантки, нямаха право на помощта, точно защото трите се водят на един адрес, въпреки че всяка имаше индивидуален договор - адресът обаче им съвпадаше.

Дойде й и данък смет за новото място - 264 евро за период април-декември.

Успя да си дойде за седмица до България - задължителните прегледи, малко плаж, разходки. Завъшва си курса по холандски и септември трябва да се се яви на изпит. Ще продължи и за нива В. Стартира втората й година от магистратурата.

Мисля, че на полета на България Еър декември-януари ще са дружна компания като гледам датите Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 13:51 от chervenokoska_2

# 491
Гарата в Грьонинген вече е преустроена и няма как да се излезе от гаровото пространство, ако не се чекираш. Всъщност не знам ус асансьора как стоят нещата. Не съм го ползвала.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 15:25 от morskibriz

# 492
Възможно е, бях там за последно преди 2 години и излизах/влизах през пасарелка (която нямам идея дали все още я има). Но съм виждала много малки гари по пътя, които нямат врати за чекиране, а само машинки.
ред. Разгледах снимки - изглежда много добре, съвсем различно от гарата, на която слязохме в един августовски пек 2020та година. Спомням си, че още тогава течаха ремонтите.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 15:32 от chervenokoska_2

# 493
Здравейте! И нашият студент е настанен успешно в Ротердам. Сърдечно благодаря на всички тук за топлото отношение и помощта! В тази връзка и аз ако мога да помогна на някой....
В сградата, където настанихме синът ми има свободна стая с адресна регистрация. Ако някой се интересува може да ми пише на лични ще дам повече подробности.

# 494
  • София
За тази помощ за наема, разбирам с превод,че не са ясни още сумите, но или ще се вдигнат или ще отпадне горната граница. В калкулатора пише "какъв е вашия доход". Този доход на студента ли е или трябва семейния да се декларира. Синът ми живее в  Xior, самостоятелно жилище, сигурно отговаря, но наема е 851 евро с включени консумативи. Досега не съм се интересувала,  защото горната граница за наем беше премината. Дали сега ще може да кандидатства и кой доход се декларира?

Общи условия

Активация на акаунт