Студенти в Нидерландия - 26

• 42 492
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
А в обратна посока, от Нидерландия за България, праща ли ли сте багаж? При прибирането как процедирате?

Ние използвахме един човек, пътуващ регулярно между България и Нидерландия.  Доста се притеснявах, защото натоварихме всичкия му багаж и доста техника, но всичко беше ок и го докара на мъжа ми, до адрес, докато ние още бяхме там.

# 466
  • Варна
Моята щерка си тръгва и тя вече на 27.08.Няма търпение,хаха,а само месец стоя при нас.Иска да си ходи на лекции,да си общува с новите приятелки.Нищо,че тук е гаджето.Молим се единствено за здраве.Показа много за тази една година-от страхливо плахо момиче се превърна в борбена жена.Изгради самочувствие,сподели че винаги е мислела,че не е толкова умна.Но сега е горда,защото от 60 от нейната специалност продължават само 18 и тя оцеля  и най-после се чувства на мястото си.
Направи профилактика -зъболекар,фризьор,козметик,гинеколог.Нова здравна карта,и на Нап може да успее,понеделник ако преведе документа,ако не аз после.Имам пълномощно 4 страници за всичко😁.
Да,малко късно ,но съвет към първокурсници-моята дъщеря замина с един куфар-17 кг-да точно толкова,значи 15 кг вътре дрехи.Всичко купихме на място.Признавам бях разучила преди това всичко,ходихме семейно  на деня на отворените врати,бях посетила Екшън и снимала какво може да се купи и за колко.Общежитието и даже предлагаше пакети-посуда за готвене и пакет-завивка,чаршафи,но ние сами си намерихме евтино-започнахме с Екшън,там е по-евтино от БГ производни магазини.Каквото там липсваше намерихме в Юск/чаршафи,възглавници,халат/ и Лидл/сешоар,тенджери,лампа,фраер/.Даже се наложи след това лаптоп да купи,на по-добра цена го взе,отколкото тук.Всичко и взехме,нищо да не и липсва.Изхарчихме по-малко отколкото очаквахме.Последния ден напълнихме хладилника на девойката и се разделихме.И двата пъти наехме бюджетна малка кола.Баща и голям страх бра,чужда държава,магистрали,тук кара стара 20 г кола а втория път се чудеше как да я запали😁,ама сега пак би го направил.
За тези които още са в процес на събиране на информация и се притесняват,разучете хубаво всичко,изчетете,направете правилния избор за университет,според възможностите на детето и вашите финансови.Съберете ако може парички за първата година.Това се прави и планира поне 2-3 г по-рано според мен.Не,не сме хора с възможности,обикновени работещи на заплата,детето ни избра нещо според джоба ни,но сбъдна мечтата да учи навън,на английски.
Упех на всички първокурсници,и така нататък курсисти.Много здраве им пожелавам,другото зависи от тях!

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 10:41 от Geiza

# 467
  • Габрово
И аз да се впиша да ви следя след лятната ваканция, че остават още няколко дни и айде обратно в Нидерландия... Уж вече мина толкова време, голям, самостоятелен човек изпращам, а на мен все ми е тегаво...

Някой чувал ли е (или по-скоро чел) за нови правила относно помощите за наем от 2026? Синът ми твърди, че ще има промяна...

# 468
  • Варна
И аз да се впиша да ви следя след лятната ваканция, че остават още няколко дни и айде обратно в Нидерландия... Уж вече мина толкова време, голям, самостоятелен човек изпращам, а на мен все ми е тегаво...

Някой чувал ли е (или по-скоро чел) за нови правила относно помощите за наем от 2026? Синът ми твърди, че ще има промяна...
Не е чувала моята дъщеря,каза ми сега,че наема и е увеличен с 15 евро е ще влезе в сайта където е кандидатствала за субсидията и там нещо ще промени.Ето като и споменах сега влезе  и от договора си вписа новата сума.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 12:36 от Geiza

# 469
  • София
Ще има промяна в условията за помощ за наем от 2026г., да.
Най-важното е, че ще се изплаща помощ и при по-висок чист наем, но ще е върху сумата до определения праг.
Променя се и възрастта за по-високия праг - става над 21г.(в момента е над 23г.).
Ето линк, ако искате да прочетете по-подробно:
https://weblog.independer.nl/inboedelverzekeringen/meer-huishoud … www.google.com%2F

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 13:13 от Sunny bunny

# 470
  • София
Това са чудесни новини, Съни, благодаря за линка! Моята ще стане на 21 тази есен. Ще е супер, ако от 2026г се класира за надбавка за наема по високия праг! Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 14:17 от Peruanka

# 471
  • София
Да, супер е.
Аз по принцип не им разбирам логиката. Според мен, ако си с ниски доходи, би трябвало да имаш право на помощ - защо въобще размерът на наема и възрастта имат значение? Но никой не ме пита Grinning

# 472
  • София
И аз не схващах точно логиката им, да.
А в какъв диапазон е една такава надбавка до сега? Например някой на 23г с наем 700 евро и ниски доходи, какъв размер надбавка получава? Или в случая под 23 и наем под 470 евро? Ориентировъчно.

# 473
  • София
Има калкулатор - за 700 евро наем при възраст над 23 г., излезе 418 евро помощ. Никак не е зле.
Ето линк за калкулатора:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/cont … ekening-toeslagen

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 23:30 от Sunny bunny

# 474
А в обратна посока, от Нидерландия за България, праща ли ли сте багаж? При прибирането как процедирате?

Ние използвахме един човек, пътуващ регулярно между България и Нидерландия.  Доста се притеснявах, защото натоварихме всичкия му багаж и доста техника, но всичко беше ок и го докара на мъжа ми, до адрес, докато ние още бяхме там.

Здравейте,може ли контакт на този човек

# 475
Има калкулатор - за 700 евро наем при възраст над 23 г., излезе 418 евро помощ. Никак не е зле.
Ето линк за калкулатора:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/cont … ekening-toeslagen
Знаеш ли дали има изискване студентът да работи, за да получи такава помощ?

# 476
  • София
Няма изискване да работи.

# 477
  • Varna
Къде трябва да се пита дали за конкретно общежитие може да се ползва този бонус?

# 478
Не е необходимо да се пита. Може да го прецените веднага сами, ако отговаря на условията - самостоятелна стая със собствен вход (баня и тоалетна индивидуални), размер на наема до определената сума за съответната възраст.Ако се живее в общо жилище с няколко стаи с общи помещения трябва да се види договора - трябва всеки студент да се води на индивидуален адрес.

# 479
  • Varna
Благодаря.Стаята е със собствена баня и тоалетна,но кухнята е обща,Чистият наем е под определената сума за 19 годишни.

Общи условия

Активация на акаунт