Студенти в Нидерландия - 26

• 43 373
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
dodo,
имате време за проверка. Правата се спират след 2 неплатени месеца + 25 дена срок за плащане. Така ако са платени до края на май, ще ги спрат след 26 август.
Освен ПИК и КЕП, може да питате в НАП или периодично проверка на сайта за свободен достъп.

# 61
  • София
Търсите ли през българските групи във Фейсбук за съответните градове? Или Студентското общество? И с двата варианта знам за положителни развръзки.
Да ви питам, ако наеме нещо без право на регистрация, макс 4 месеца ли може да пребивава по този начин?
Най-добре се консултирайте с общината. По принцип като има вече bsn е по-гъвкаво. Питайте ако живее временно на хотел (например) без право на регистрация, как да процедира и може ли да използва адрес на доверен човек само за комуникация с институциите. Има определяни условия, при които това е възможно, с декларация на човека, че гарантира предаването на всички писма и кореспонденция.
Това го имаше в един линк, който съм пускала и тук преди доста време, ще поровя. Ставаше дума за случаите, когато човек живее на лодка например и други подобни места за настаняване без адрес.
Ето линк: https://www.government.nl/topics/municipalities/question-and-ans … spondence-address

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 00:58 от Peruanka

# 62
  • София
Да питам - може ли да се нощува на летището в Амстердам? Синът ми лети в неделя сутрин, но се оказа, че е на работа до вечерта в събота и ще хване последния влак за Амстердам, като се очаква да пристигне на летището ок. 1.30 ч. през нощта...Чудим се да търсим ли място за нощувка за ок. 4-5 часа или може да остане на летището, докато чака полета.

# 63
Да питам - може ли да се нощува на летището в Амстердам? Синът ми лети в неделя сутрин, но се оказа, че е на работа до вечерта в събота и ще хване последния влак за Амстердам, като се очаква да пристигне на летището ок. 1.30 ч. през нощта...Чудим се да търсим ли място за нощувка за ок. 4-5 часа или може да остане на летището, докато чака полета.

Миналата година  дъщеря ми  беше в подобна ситуация. Хвана последния  влак за вечерта до Амстердам, летището  не се затваря каза че имало доста чакащи пътници. Полета и беше мисля в 7.00ч сутринта.

# 64
  • София
Като говорим за полети, в момента Bulgaria Air от Амстердам за София, има 1 час закъснение. Полетът от София на същия самолет сутринта е излетял 9:20ч вместо в 7:00. Много неприятно, и лятото си е кофти период за пътуване. Зимата- атмосферни условия, лятото- много хора, ремонти и стачки...

# 65
  • София
Като говорим за полети, в момента Bulgaria Air от Амстердам за София, има 1 час закъснение. Полетът от София на същия самолет сутринта е излетял 9:20ч вместо в 7:00. Много неприятно, и лятото си е кофти период за пътуване. Зимата- атмосферни условия, лятото- много хора, ремонти и стачки...

В подобна ситуация беше дъщеря ми миналата седмица. Тя летя със сръбските авиолинии с прекачване в Белград. Полетът е вечерен - самолетът от Белград закъсня, натрупаха се 2 часа закъснение и на магия се качи на полета от Белград за София. Гледахме, че следващия ден имаше чак на обед полет от Белград за София и като нищо можеше да откара едни 10-12 часа на летището в Белград.
За трети път ползва Air Serbia. Удобни са, защото може като приключиш ангажиментите си още вечерта да си тръгнеш за България. Летят от Шипхол и цените им много често са по-ниски от тези на БГ еър. Само дето има риск да хартисаш на белградското летище при такива ситуации Simple Smile

# 66
  • София
Да, дъщеря ми летя веднъж с тях. Има риск и от загуба на багаж, ако на Белград пропуснат да го прекачат на витловия самолет. При нас всичко беше ок тогава и си спомням, че цената беше 67-70 евро в едната посока. Тя пътуваше тогава с 10кг   багаж на борда включено.

# 67
Да, дъщеря ми летя веднъж с тях. Има риск и от загуба на багаж, ако на Белград пропуснат да го прекачат на витловия самолет. При нас всичко беше ок тогава и си спомням, че цената беше 67-70 евро в едната посока. Тя пътуваше тогава с 10кг   багаж на борда включено.
Бяха загубили багажа на щерката преди 2 години, поканиха я на другия ден да отиде до летището да провери дали са го намерили. Бяха го намерили, но ако живееш в друг град, имаш други планове, е много неприятна ситуация.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 17:33 от mst

# 68
  • София
FYI: закъснението на полета на Bulgaria Air днес от Амстердам до София беше в крайна сметка 2 часа и половина. Sad
Но всичко е добре, щом завършва добре. Simple Smile

# 69
Пише, при въпроси и съмнения да се обадите на kvk. Нека звънне младежът и да пита какво е правилно при неговата ситуация.
Успех!

Мерси!
Тъкмо им намерих контактите и така ще направим за по-сигурно.
Ще споделя след това - може да е от полза за някой в бъдеще.

Добро утро,
Както обещах споделям отговора на KVK - свързахме се през чата на сайта:

Хубав ден на всички Simple Smile

# 70
  • София
Еми, супер.
Благодаря, че споделихте.
Аз пък за травъл продукта да дам обратна връзка - от DUO преведоха сумата, за която дъщеря ми пусна искане в срок. Припомням, че казусът беше грешно спрян травъл продукт и платен транспорт от джоба на студента. Само трябва до 2 седмици да се поиска възстановяването. Бавят се, но връщат парите.

# 71
  • София
Пише, при въпроси и съмнения да се обадите на kvk. Нека звънне младежът и да пита какво е правилно при неговата ситуация.
Успех!

Мерси!

Добро утро,

Да, така е, ако фирмата е ок с такава разписка от физическо лице за свършена работа, но остава да проверите с DUO дали биха признали това като работа, за да кандидатствате за грантовете. Идеята на изискванията на DUO е, че човек трябва да допринася към осигурителната им система, за да се възползва от бенефитите, които тази система осигурява.
Дано да стане, но питайте DUO дали биха признали това. Аз го разбирам като работа по граждански договор, но според мен това не го прави точно данъчно задължено лице в Нидерландия. Щом има bsn е такова, но не и точно в истинския смисъл. Подлежи ли на Basic Healthcare insurance? Фирмата, ползвател на услугите не плаща payroll tax в случая...
Проверете ги и тези аспекти.
Благодарности за инфото!

# 72
Успех!

Мерси!

Добро утро,

Да, така е, ако фирмата е ок с такава разписка от физическо лице за свършена работа, но остава да проверите с DUO дали биха признали това като работа, за да кандидатствате за грантовете. Идеята на изискванията на DUO е, че човек трябва да допринася към осигурителната им система, за да се възползва от бенефитите, които тази система осигурява.
Дано да стане, но питайте DUO дали биха признали това. Аз го разбирам като работа по граждански договор, но според мен това не го прави точно данъчно задължено лице в Нидерландия. Щом има bsn е такова, но не и точно в истинския смисъл. Подлежи ли на Basic Healthcare insurance? Фирмата, ползвател на услугите не плаща payroll tax в случая...
Проверете ги и тези аспекти.
Благодарности за инфото!

Доколкото се информирах при всички положения трабва да сключи Basic Healthcare insurance - поне за периода на този ангажимент, а после ако не започне друга работа може да я спре. Има опция за помощ за застраховката - ще го проучим подробно.
В тази връзка може ли да препоръчате застрахователна компания, от която сте доволни. Прегледах доста варианти, но не знам на какво точно да обърнем внимание при избора.

Оценявам мненията и помощта ви!

# 73
Здравейте,
търсим си съквартирантка - направо поствам съобщението от момичето,
който има интерес, може да се свърже директно с нея +359896242244 Виктория

Търся съквартирантка в Тилбург от септември
Здравей! Търся момиче, с което да споделим уютен апартамент в Тилбург от началото на септември. Жилището се намира в нова сграда – The City, на удобно и спокойно място, близо до всичко необходимо.
Наемът е около 750 евро на месец. Апартаментът разполага с:

2 отделни легла

собствена баня

телевизор

миялна

пералня

споделен гардероб, като всяка ще има своя част
Търся спокойна и отговорна съквартирантка, с която да се живее приятно и в уютна атмосфера . Аз съм втори курс психология в Tilburg University и планирам да остана в апартамента до декември.
Ако проявяваш интерес, имам и видео на стаята, което с радост ще ти изпратя!

# 74
Аз отново имам питане относно кандидатстването  за карта за пътуване и гранта, дали има ограничение за личните средства на дъщеря ми в банката , както е за финансовата помощ за наем ( да имаш годишен доход до 31 747 евро;
•   спестяванията ти да не надвишават 120 020 евро). Защото сме й направили сметка в банката и в нея сме й депозирали пари за първата година за наемите. Дали ще бъде проблем?

Общи условия

Активация на акаунт