Студенти в Нидерландия - 26

• 7 863
  • 139
  •   2
Отговори
# 45
  • София
Дъщеря ми в Тилбург получи писмо, че таксата за 2025/2026 ще е същата като за предишната учебна година. Тилбург са много дейни в протестите против намаляване на субсидиите за образование, за въвеждане на бакалаври само на дъч и т.н. , та може и да е изключение.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 17:15 от bibi

# 46
Синът ми също получи писмо, че таксата ще е 2601 евро. Аз си мислех, че всеки университет си има своя такса, а то се оказва, че всички в Холандия ще таксуват тази сума. В Англия например всяко уни си има своя индивидуална такса

# 47
  • София
Здравейте,може ли майки,които са успели да вземат общежитие в Avans,Breda да обяснят по-подробно какво е нужно за да успеем.От март търсим квартира,харесваме,записваме оглед,имаме гарант с над 10 хил.евро заплата,но не ни избират, накрая винаги предпочитат холандци.Та общежитието ми е като последна надежда в момента.Имам карта с увеличен лимит за дневен превод,копие от личната карта на студента..какво друго.Той не е в България в момента и аз сама ще се пробвам.Кото изпратат линка,знам,че имам 5 мин да действам...какво се въвежда като данни,с някакъв студ.номер или нещо друго..
Благодаря ви предварително.

# 48
  • Пловдив
Здравейте,може ли майки,които са успели да вземат общежитие в Avans,Breda да обяснят по-подробно какво е нужно за да успеем.
На посочения ден от Аванс чакате мейл, който идва в 10ч. холандско време /11ч. наше. Препоръчвам от преди това да рефрешвате мейла си.
Ще получите мейлът от WonenBreburg, в него ви приканят да се регистрирате в сайта им,за да ви се отворят предложените стаи. Трябва да действате бързо.
В сайта излиза карта с локации, помня , че бяха 3бр. Ние бяхме посетили Бреда и затова избрахме най-близката локация до университета. ( на картата е североизток, адреса е Epelenberg).
След избор на локация излизат стаи, които са различна квадратура и цена. Не преглеждайте много, защото бързо се запазват. Докато рефрешнеш и може да е заета стаята.
След като я запазиш получаваш съобщение, че до 48 ч. трябва да платите, отново през сайта като се плаща половината или изцяло наема за  1 година. Ние избрахме на 2 пъти, като второто плащане е до декември.
Като ориентир преди 2 год.  на ул. Епеленберг има 3 блока с апартаменти, като някои са с две спални, други с три. Цената за спалня/стая варираше м-у 450 и 550Е. според това двама или трима делят апартамента. Имат общ хол, обща баня и обща тоалетна. Само спалните са самостоятелни. За тях не може да се ползва добавка за наем.
Ако обаче изберете друга локация, не Епеленберг. Там имаше и самостоятелни стаи със собствен санитарен възел , малко по-скъпи, но се ползва добавка за наем.
Но по-важно е да успеете да се вредите, отколкото да губите време за избор.
За около 10 Мин. всичко се разграбва.
Успех! И стиснати палци!

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 15:00 от Джони

# 49
Здравейте, ще се радвам ако мога да обменя повече информация с  някой на който детето да учи или е завършило в Грьонинген Международно и Европейско право Simple Smile

# 50
  • Русе/София
Здравейте, ще се радвам ако мога да обменя повече информация с  някой на който детето да учи или е завършило в Грьонинген Международно и Европейско право Simple Smile

Питайте.Детето ще е втора година(ако намерим квартира).

# 51
  • София
Търсите ли през българските групи във Фейсбук за съответните градове? Или Студентското общество? И с двата варианта знам за положителни развръзки.
Да, студентско общество, експати в града, студентски групи.... Един път да се реши това, не знам как ще се отърва от всички групи, съобщени и контакти в телефона ми.
Няколко пъти даже стигаме "почти" до оглед и като им се поиска телефон за връзка, за да се уговорят за конкретен ден и час на адреса, рязко спират да си получават съобщенията. 😂😂
То не е смешно, де...
Да ви питам, ако наеме нещо без право на регистрация, макс 4 месеца ли може да пребивава по този начин?

# 52
  • Sofia
Благодаря и аз за темата и усилията! 🌹
Чудя си се сега, при започване на магистратура как стои въпросът с осигурителните права. Както след завършване на гимназия ли, демек плащат се някакви месеци до старта на учебната година? Макар, че там беше от 1 юли, а в случая още няма дипломиране, вторият държавен изпит е чак на 25 юли.
И другото ми чудене - при положение, че магистратурата е 1 година, реално  към 10 месеца, има ли смисъл да се открива банкова сметка? Чета Ви, че револют е Ок, но как става директният дебит за унитаксите с револют?

# 53
  • Пловдив
Додо,  моят син си е дал револютската сметка в унито и директно си му теглят от нея на датата. Ако има значение сметката я откри в НЛ  и IBAN-а му е нидерландски, не като моят литовски (направена в БГ)

# 54
Детето ще е втора година(ако намерим квартира).

И вторите/третите години ли се повтаря този ужас с търсене на жилище?

# 55
  • Бургас
За съжаление да, имам чувството, че всяка година става все по-зле жилищният проблем

# 56
dodo_dodo, магистратурата си е същото. Продължава се с процедурата по носене в НАП на превод на приема и пак за 1 календарна година 1.09-31.08 са осигурени здравно. Няма какво за лятото да се плаща, защото са орбелязани в системата като осигурени до края на август на тази година. Ако магистратурата се удължи - носи се в НАП до завършване или навършване на 26г.

# 57
Чудя си се сега, при започване на магистратура как стои въпросът с осигурителните права. Както след завършване на гимназия ли, демек плащат се някакви месеци до старта на учебната година? Макар, че там беше от 1 юли, а в случая още няма дипломиране, вторият държавен изпит е чак на 25 юли.
И другото ми чудене - при положение, че магистратурата е 1 година, реално  към 10 месеца, има ли смисъл да се открива банкова сметка? Чета Ви, че револют е Ок, но как става директният дебит за унитаксите с револют?
Осигурителните права са еднакви бакалавър и магистър.
Плаща ли се вноски за лятото - зависи дали има дупка в осигуряването - кога завършва уч. година за бакалавър. В НЛ уч. година почва от 1 септември до 31 август следваща година.
Тези, които завършават бакалавър в НЛ и продължават там магистър, нямат липсващи месеци и не плащат нищо.
Но ако бакалавърът е в друга държава, проверете датите.

едит: с червенокоска сме писали заедно.

# 58
  • Sofia
И другото ми чудене - при положение, че магистратурата е 1 година, реално  към 10 месеца, има ли смисъл да се открива банкова сметка? Чета Ви, че револют е Ок, но как става директният дебит за унитаксите с револют?
Осигурителните права са еднакви бакалавър и магистър.
Плаща ли се вноски за лятото - зависи дали има дупка в осигуряването - кога завършва уч. година за бакалавър. В НЛ уч. година почва от 1 септември до 31 август следваща година.
Тези, които завършават бакалавър в НЛ и продължават там магистър, нямат липсващи месеци и не плащат нищо.
Но ако бакалавърът е в друга държава, проверете датите.

едит: с червенокоска сме писали заедно.

Благодаря, момичета!
В БГ е бакалавърът.

# 59
Трябва да се провери унито до кой месец осигурява. Може с ПИК или КЕП да се провери за кой месец последно има вноска. Сега вероятно за юни не е внесена още. Може да ги пита за по-гигурно.

Общи условия

Активация на акаунт