Студенти в Нидерландия - 26

• 43 254
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
И ние сме без жилище за Амстердам.
Предполагам новите такси в СУ са платено обучение, за новопостъпили студенти. Т.е. тези, които са вече втора - трета година са със старите такси?  Интересно колко ли струва държавната поръчка Компютърни науки и колко деца приемат? Ако някой знае ще се радвам да сподели информативно.

А таксата 2600 евро за Нидерландия включва ли и магистрите?

# 31
  • Бургас
По принцип не е невъзможно пътуване Тилбург-АЙндховен, 30-40 км са, но ще е малко тегаво за всеки ден, особено зимата хич няма да е приятно, транспортът е скъп, понякога нередовен, освен влака 30-45 Мин, ще си трябва и транспорт-колело, автобус, за да стигнеш до гарите, 2-3 часа ще отиват на ден в пътуване, такива опции са ОК, ако има възможност някои дни да си онлайн, моят студент пътува за стаж от Айндховен до Амстердам, но само 1-2 дни седмично

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 19:51 от bur02

# 32
  • София
За пътуването Тилбург-Айндховен - показаната стая е на 9 мин с велосипед/ 27 мин пеша от гарата в Тилбург. Далеч ми се вижда на мен. Търсете до 10-15 мин пеша. Виждам, че има такива.
Допълвам: предвидете и разход за карта за влака - 220 (от гара Тилбург университет) или 215 евро ( от централната гара Тилбург).
Успех!

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 07:33 от Sunny bunny

# 33
В студентския хотел в Айндховен в момента ми дава свободна стая за близо 2000 евро.

# 34
  • София
Да ви кажа аз така се бях зомбирала в търсенето на настаняване, повече от година преди моята да започне да студентсва и пак някои неща късно ги направих. Но да ви дам пример- имах оферти включително за къмпинги около Амстердам, има два, които работят целогодишно- с поставяне на малка къща, каравана или ползване на стая от бунгало. Нямат опция за регистрация обаче. Та, всякакви варианти мислех...Има хора които продават адреси за адресна регистрация 😂. Българската общност всякакви фитки знае. Вярно сив сектор, ама човек до какво ли не прибягва.
Слава Богу при нас се случиха нещата с лотарията на SE като по часовник с датите.
Но късметът обича подготвените! Бъдете отворени на всякакви варианти, поне няколко месеца, първите, после на място се намира по-лесно, в слабо време.

# 35
Аз съм писала и преди, моят голям младеж пътуваше три години, защото общежието му беше на около 20км. от университета, не му пречеше. Когато започна да пътува от Амстрдам до Делфт  обаче му дойде в повече, но изкара една година.
Добре изглежда жулището и ако договора дава възможност за бързо преместване ако излезе нещо по-близо до университета, аз бих го наела.
Тъй като жилището на малкия не ми харесва много, гледах предизвестието колко е, та ако се наложи да има възможност  бързо да се премести, без допълнителни разходи.

# 36
Да ви кажа аз така се бях зомбирала в търсенето на настаняване, повече от година преди моята да започне да студентсва и пак някои неща късно ги направих. Но да ви дам пример- имах оферти включително за къмпинги около Амстердам, има два, които работят целогодишно- с поставяне на малка къща, каравана или ползване на стая от бунгало. Нямат опция за регистрация обаче. Та, всякакви варианти мислех...Има хора които продават адреси за адресна регистрация 😂. Българската общност всякакви фитки знае. Вярно сив сектор, ама човек до какво ли не прибягва.
Слава Богу при нас се случиха нещата с лотарията на SE като по часовник с датите.
Но късметът обича подготвените! Бъдете отворени на всякакви варианти, поне няколко месеца, първите, после на място се намира по-лесно, в слабо време.
Може ли някакви координати на къмпингите?

# 37
Ама как да подават документи в СУ, като вече са изкарали една година в Холандия или се бъркам нещо. Като си там на място не е ли много по-лесно да намериш стая за втра и трета година. Големият и най-страшен зор не е ли сега първоначално за първокурсниците. Ай, направо се отчайвам, ако и следващите години ще е толкова невъзможно и да е изкарал цяла година в Холандия и после айде тук в Бг.

# 38
  • София
Стела, едните са тези:
EuroParcs Het Amsterdamse Bos
Kleine Noorddijk 1
1187 NZ Amstelveen
amsterdamsebos@europarcs.nl
+31 (0)88 070 80 90
www.europarcs.nl

Другите са Gaasper, южен Амстердам.
Преди две години това. Сега може да има и други.

Не изключвайте и варианта да вземете кола, ако студентът шофира, и да се придвижва и от по далеч. Спира колата на паркинг по периферия и после колело.
Зависи от мотивацията като цяло. Да ви кажа моята не знам дали би издържала на къмпинг. Днешните деца са малко много глезенки. Не са живели с хлебарките в Студентски.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 21:09 от Peruanka

# 39
Здравейте,от няколко дни се опитваме да открием  холандска сметка онлайн ,опитваме в Rabobank i ABN amro,но изписва ,че има техническа грешка и на двете банки.Някой откривал ли е тези дни сметка,имали ли сте такъв проблем?

Моят син откри в ING холандска сметка и нямаше проблем. Благодаря за новата тема страхотни сте.

# 40
Здравейте! Благодаря за новата тема! След два месеца усилено търсене късмета явно проработи и намерихме квартира най-после. Квартирата обаче е без мебели и ще трябва да я обзаведем....Ако знаете сайтове или групи за мебели втора ръка в Ротердам ще съм благодарна да ги споделите. Ако пусна поръчка от Ikea мога ли да дам фиксирана дата за доставка?

# 41
  • София
Браво, Netty! Дано повлечете крак и за нас! 😄
Не е по-лесно наморането на квартира и след това. Единствената разлика е, че можеш да отидеш физически на оглед, ама зор е да стигнеш до такъв... и не само,де. За огледи, доколкото знам, викат по 10 човека, а може и повече, от които след това избират един...

# 42
  • София
Принципно, хипотетично (но и практически погледнато) освен възможността за оглед на място, което не е малко, се предполага, че се е разширил кръгът на познанства, контакти, състуденти, WhatsApp групи и т.н. Имат вече канали за комуникация на място и ако детето не е срамежливо и стеснително, или интровертно да кажем, а напористо и отворено, може доста да се промотира на пазара на съквартирантсването и да успее да намери нещо друго. А и 4-5 месеца след началото на учебната година има отказали се, преместили се за ексчейндж, стаж и т.н. Не е като да си с цялата лятна конкуренция на пазара за наеми. Хипотетично. Че е рисково, рисково е.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 22:11 от Peruanka

# 43
Търсите ли през българските групи във Фейсбук за съответните градове? Или Студентското общество? И с двата варианта знам за положителни развръзки.

# 44
Благодаря за темата!
На финалната права сме и ние. Вече всичко е уредено. Запазихме и час в кметството. Има квартира, записан е за въвеждащата седмица. Другата седмица правим застраховка към АОN. Ще се отиде и до НАП.
Едно нещо не разбрах..задължително ли е да се открие холандска банкова сметка? Вслучай че има бг банкова сметка и карта и може да си я ползва, защо и холандска да се открива.
В началото може да си е само с българската карта. Няма проблем да плаща с нея. Моята дъщеря си откри Нидерландска сметка, чак като си правеше здравна застраховка.

Общи условия

Активация на акаунт