Студенти в Нидерландия - 26

• 45 046
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • Русе/София
Здравейте,синът ми продължава да опитва неуспешно да открие сметка онлайн в холандска банка .Има ли изобщо холандска банка в която да може да открие сметка докато си е в България?

Дано не ви подвеждам,но трябва да има регистрация в Нидерландия,за да може да си открие сметка

# 136
  • София
Да, аз също мисля така. Трябва да има bsn и адрес в NL

# 137
  • София
Освен това до няколко дни изпращат по пощата банкова карта и устройство за потвърждаване на онлайн плащания - и ако не е там студентът, аз бих се притеснявала да стоят в пощенската кутия.

# 138
Здравейте,синът ми продължава да опитва неуспешно да открие сметка онлайн в холандска банка .Има ли изобщо холандска банка в която да може да открие сметка докато си е в България?

Дано не ви подвеждам,но трябва да има регистрация в Нидерландия,за да може да си открие сметка
Да така е ,той има вече BSN и затова опитва да си открие сметка вече.
А знаете ли ,дали може да се сключи здравна застраховка без холандска сметка?Мислим,че е задължителна за сключването на застраховката.

# 139
  • София
Коя година е студент? Работи ли? Предполагам не, защото иначе щеше вече да има холандска сметка. Застраховката, ако говорим за basic healthcare insurance, е задължителна само ако работи. Ако не, има студентски, например с AON, където със сигурност не е задължително да има холандска банкова сметка.

# 140
  • Бургас
Мисля, че е задължителна холандската банкова сметка, за да си теглят автоматично сумата всеки месец

# 141
  • София
За студентска застраховка в AON цяла година превеждам сумата от бг сметка. Няма директен дебит,защото няма NL сметка. Четох тук, че може с Revolut, но за университетската такса ме достарша, защото не съм сигурна че ще стане и пак я платих с превод от бг сметка към тяхната.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 22:46 от Сойка

# 142
  • София
Въведох сметката от Револют в линка от StudyLink, надявам се да успеят да си дръпнат вноската за семестриалната такса. Не видях възможност за плащане по банков път с превод. Не знам как ще разбера и кога дали всичко е наред...Застраховката към АОN кога и как се сключва и колко струва? От септември ли трябва да започне? Пак ли може на вноски да се плати?

# 143
  • София
И аз тук с 2 вече третокурснички. Едната занесе  писмата за превод и след това в НАП, подновиха си ЕЗОК, зъболекари, лекари.Направихме профилактиките. На 31.07 заминава за стаж от 01.08 и й е много тегаво, че лятото беше късо. Sad Со кротце, со благо и со малко кютек се сбори с А2 по дъч като има амбиции и да продължава… да видим.
Подаде документи за DUWO и трябва само здравна застраховка да сключим.
Със сестра й имахме големи перипетии през последния месец. В средата на юни за да избегне сблъсък с друг колоездач, се преби с колелото. Уж кракът не беше много надут, уж го обездвижи, уж се консултирахме с кинезитерапевт по снимки, но като си дойде след 2 седмици и й видях сините пръсти, й записах час за ортопед. Счупено, операция, планки, пирони, 40 дни да не стъпва на крака, патерици, колички…. Ходихме на море, там й махнахме конците, но се натопи …веднъж. Приемам го философски. Сега ще се интересуваме за рехабилитацията след това и ще може ли да се прибере в Делфт в началото на септември. С хазяйката се разбраха да не продава апартамента до юни 2026.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 17:04 от bibi

# 144
bibi, не се сетих, има ли гражданска отговорност? Ако да - може да предявите щета, няма да има проблем, гледам изплащат за какви ли не неща, някои буквално глупости.

didita, AON се слючва онлайн,  за какъвто срок искате (аз подавам за една година) от желана дата, прекратява се по всяко време. Базовата е 26 евро на месец, пълната двойно. Може да се изберат различни начини на плащане, аз я плащам на моята по банков път месец за месец.
За сметката Револют нека другите да кажат може ли директен дебит, защото там сметките не са български и не съм наясно. По банков път със сигурност може, просто намерете на сайта на университета сметката и преведете сумата с основание студ.номер и името на дететп.

# 145
Въведох сметката от Револют в линка от StudyLink, надявам се да успеят да си дръпнат вноската за семестриалната такса. Не видях възможност за плащане по банков път с превод. Не знам как ще разбера и кога дали всичко е наред...Застраховката към АОN кога и как се сключва и колко струва? От септември ли трябва да започне? Пак ли може на вноски да се плати?
За таксата към университета, миналата година синът ми им даде разрешение за директен дебит и като не успяха да дръпнат сумата му изпратиха имейл с IBAN, по който той да нареди парите. За момента детето няма застраховка, тъй като не работи, а си действа с европейската здравноосигурителна карта. Наложи му се да посети личния си лекар там и нямаше никакво допълнително плащане.

# 146
Коя година е студент? Работи ли? Предполагам не, защото иначе щеше вече да има холандска сметка. Застраховката, ако говорим за basic healthcare insurance, е задължителна само ако работи. Ако не, има студентски, например с AON, където със сигурност не е задължително да има холандска банкова сметка.
Синът ми трябва да сключи basisverzekering,която може да сключи дори и да не работи,а не студентска застраховка и за това му искат холандска сметка.Поне това е информацията ,която получихме ,за да продължи там получаване на лекарство,изобщо не сме на ясно ,но трябва да опита  .Септември започва бакалавър.

# 147
  • София
Таксата за университета я плащам с превод, като в enrollment  мейла има бутон за плащане с тяхна сметка или е даден Iban.

# 148
  • София
Синът ми трябва да сключи basisverzekering,която може да сключи дори и да не работи,а не студентска застраховка и за това му искат холандска сметка.Поне това е информацията ,която получихме ,за да продължи там получаване на лекарство,изобщо не сме на ясно ,но трябва да опита  .Септември започва бакалавър.
Не съм на 100% сигурна, но мисля, че без да работи не може да ползва basic healthcare insurance. Дъщеря ми периодично я питат от осигурителното дружество ONVZ (поне веднъж годишно) дали отговаря на условията за здравно осигуряване- да потвърди, че има трудово-правни взаимоотношения в Нидерландия.
Но да не ви подведа...
Като проверих с чичко Гугъл излиза, че не е задължително да се работи, за да се сключи.
Не знам вече..., от друга страна пък е задължителна само ако работи. Има някакво разминаване в инфото според мен.
Може би има значение ЕС или не.
Студент или не. Когато дъщеря ми подаде за здравно, първоначално й  удържаха вноските със задна дата от датата на bsn регистрацията. Доста дълго време се разправяхме и накрая казаха "да, от началото на договора й за работа трябва да са". Върнаха парите, които бяха взели за трите месеца преди това.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 00:31 от Peruanka

# 149
Наистина има разминаване в информацията.При нас е много важно да успеем да направим нещата ,но незнам как точно.Сега опитваме по този начин ,затова и за сметка се пробва ,за да видим,дали ще стане,като тръгне да сключва застраховката.Много е объркана информацията по този въпрос и искахме да пробва още докато е тук,че ще има там доста неща да оправя.Сметка холандска със сигурност трябва,но така като гледам от тук май няма да стане,а съответно  така и другите неща не може да се задействат.Напрежение голямо си е .
Пак да благодаря за споделенето време и информация на всички активни в групата,голяма помощ сте!

Общи условия

Активация на акаунт