Студенти в Нидерландия - 26

• 45 075
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Би трябвало да става онлайн да се открие сметка. Опитайте като смените ръчно географското местоположение на мобилното устройство в сетингите. Обикновено това е проблемът на холандските мобилни приложения. Разпознават, че устройството не е "холандско". Дъщеря ми имаше такъв казус с приложението й за работа преди, не й даваше достъп. От ИТ съпорта тогава й казаха, че това е пречката и й помогнаха да си смени тези настройки.
Когато отваряше сметка в ING, аз бях с нея на място, служителката й взе телефона и заедно откриха сметката изцяло онлайн. Но си спомням, че имаше нещо специфично за студентските сметки тогава. На място дъщеря ми показа, че е записана като студент, letter of enrollment, за да е без такси.
Опитайте и с холандска Револют сметка, с тамошния адрес и bsn. Би трябвало да е по-лесно и би следвало да може директен дебит, ако сметката е с Iban от NL. А с Револют мисля, че може да не се поръчва карта пластика поне на първо време, докато не сте на адреса.

# 151
За мен си е абсолютно ясно - студентите, които учат, но не работят, не подлежат на "базово задължително застраховане".
Пуснах една търсачка и отворих първия линк - на университета Radboud. Има зададени няколко прости въпроса и като краен резултат:
"International students who are not employed in the Netherlands or who do not have a paid internship with at least a minimum wage income, are not eligible for Dutch public health insurance. In case you have an European Health Insurance Card (EHIC), you will receive emergency health care coverage through your home insurance.
In most cases, EHIC only partly covers your health expenses and has a limited duration for coverage. It is therefore important to check which elements are not included in your coverage with your insurance company in your home country."

Отворих на UvA:
"If you’re in the Netherlands to study only and have no plans to work, then you cannot apply for Dutch health insurance."

Вероятно има и още доста. Имаше го описано някъде и по по-официалните сайтове Simple Smile, но не ми се рови в момента.

Детето не можа навремето да активира банковата карта - смс не можа да се получи въпреки, че бяхме в Нидерландия, въпреки че Виваком казаха, че нямат ограничения. Дадохме холандски номер на познато дете и то в клон и само така можахме да я активираме.

# 152
  • София
Но от друга страна пише и това, без да се уточнява студенти или не: https://www.government.nl/topics/health-insurance/standard-health-insurance

# 153
Има го отговора и за статута на студентите, просто е в друг раздел:
1. тук - абзац "Health insurance for foreign students" и се следва линка:
2.тази страница - "Study purposes only
You are legally not allowed to take out a Dutch public health insurance if you are in the Netherlands for study purposes only. Make sure you have a health insurance from your home country with enough coverage or take out a private health insurance."

Затова писах, че зависи от случая - само се учи, кара се стаж, учи и работи, само работи. Затова има и застраховки като AON.

# 154
  • София
Pipilota94, аз също съм чела, че студент НЕ може да сключи базова здравна застраховка, ако само учи. Сигурна ли си, че само с такава могат да изписват лекарството? Да не би да са имали предвид, че с такава могат да го изписват безплатно, а със студентска застраховка - да дават рецепта да си го закупи студентът?
Просто се чудя и гадая...

# 155
Здравейте
Благодаря за прекрасната тема 😘
Синът ми е приет да учи в Ротердам и септември започва приключението.
Намерихме квартира на много добро място, но за 800 евро на месец за 1 година, с включени газ, ток и интернет. Направи застраховка на стаята онлайн, която се плаща по 11 евро на месец, което беше задължително. Отидохме за 10 дни на място, с кола, за да пренесем багажа му. Извадихме BSN номер (предварително запазихме час по телефона) с многоезичен акт за раждане ( извадихме го от града, в който живеем, а не от общината където е роден) и договор за наем. BSN номера  пристига на адреса му в рамките на 4 седмици. Занесохме легализираната диплома на място в университета, онлайн си направи банкова сметка към ING bank и извадихме от България здравна карта. Разбирам, че сега започва трудната част 🤣. Най-много ме притеснява личният лекар. До колкото разбрах от написаното в темата, трябва да си направи първо застраховка там и след това може да потърси личен лекар.
Отделно ще си изкара карта към някой мобилен оператор, карта за градски транспорт, трябва да разбере как стоят нещата с данъците и предполагам още доста неща ще излязат. Много неща има за разрешаване и ме успокоява само това, че много деца отиват да учат там и все пак се оправят😊

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 16:02 от Десислава Добрева 783549

# 156
Pipilota94, аз също съм чела, че студент НЕ може да сключи базова здравна застраховка, ако само учи. Сигурна ли си, че само с такава могат да изписват лекарството? Да не би да са имали предвид, че с такава могат да го изписват безплатно, а със студентска застраховка - да дават рецепта да си го закупи студентът?
Просто се чудя и гадая...
Да ,точно това е ,но трябва да го получава безплатно,както тук.Затова и трябва да сключи базова иначе само за рецепта не му е нужна застраховка ,а само ЕЗК и джи пи там,което да изпише рецепта/ лекарството.
Явно ще трябва да започне работа веднага,но все си мисля ,че трябва да има вариант нали сме ЕС ,защо да не може да учи в друга държава и пак да го получава по някакъв начин,ако трябва да плащаме по-скъпа застраховка......,трябва да има начин!?!
А за жалост информацията е малко и не точна!

# 157
  • София
Pipilota94, според мен трябва да питате НЗОК как да уредите въпроса с получаване на лекарството в чужбина.

# 158
Pipilota94, според мен трябва да питате НЗОК как да уредите въпроса с получаване на лекарството в чужбина.
Питах ги няколко пъти,отговарят да питам недерландската зк.Те пък отговориха,че застраховката  трябва да го покрие ,ноооо разбрах,че за да го покрие трябва да е базисна.

# 159
Думичката "трябва" за съжаление не е много точна. Всяка страна има своето законодателство, въпреки че сме в ЕС няма нищо унифицирано, само обща рамка. Може да се провери през AON Complete дали няма да се покрие лекарството (говорете с консултант онлайн).
Другият вариант е, тъй като детето ви ще е напълно здравно осигурено в България, лекарството да бъде закупувано от тук и да му се изпрати. Или да го закупува от Нидерландия и да го предявява за изплащане в България през Касата (това задължително го проверете, защото там са доста тегави).
ред. Сега прочитам за лекарството. Значи нямате опция според мен, ако не работи за безплатно такова в Нидерландия по тяхната каса. Опцията ви е (пак по мое лично мнение) AON Complete.

Десислава Добрева 783549, нека първо потърси има ли студентска практика или намери личен лекар (пуснах една търсачка и веднага на сайта на унито намерих препоръка за практика, както и други лекари, които веднага записват международни студенти). Тук има деца, които години карат без личен лекар. Тогава да проучи с каква застраховка ще го приемат - дъщеря ми я записаха първата година с обикновен ЕЗОК, като й казаха, че ще плаща пълна такса. Сега в Амстердам се записа с AON базова.
За данъците си прочетете договора - някъде са включени, някъде не. Ако не са - ще получи писмо догодина чак за съответните (които ги има в Ротердам). Опцията за карта за градския транспорт е такава с определен пакет намаление в зависимост от часовете на използване или студентска с малък постоянен % намаление(не е много изгодно).
Моята девойка вече 5 години е само с бг карта за телефон и мобилен нет и категорично отказва холандска. Та не е задължително условие.
Щом сте към ING (а и за всички други) - изключително много препоръчвам да се сключи гражданска отговорност. Нещо от сорта на около 4 евро на месец е, обаче ще в само от полза в много много случаи (които дори не подозира).

# 160
  • София
AON базова мисля, че имаше клауза гражданска отговорност. Аз плащам на моята дъщера АОN застраховката всеки месец, въпреки че тя има basic здравна като работеща. Тя е с голямо самоучастие и се предполага, че AON ще го компенсира, ако се наложи, наред с други покрити рикове, които здравната не урежда, например гражданската от
говорност... Поне такова е моето разбиране.

# 161
Десислава Добрева 783549, нека първо потърси има ли студентска практика или намери личен лекар (пуснах една търсачка и веднага на сайта на унито намерих препоръка за практика, както и други лекари, които веднага записват международни студенти). Тук има деца, които години карат без личен лекар. Тогава да проучи с каква застраховка ще го приемат - дъщеря ми я записаха първата година с обикновен ЕЗОК, като й казаха, че ще плаща пълна такса. Сега в Амстердам се записа с AON базова.
За данъците си прочетете договора - някъде са включени, някъде не. Ако не са - ще получи писмо догодина чак за съответните (които ги има в Ротердам). Опцията за карта за градския транспорт е такава с определен пакет намаление в зависимост от часовете на използване или студентска с малък постоянен % намаление(не е много изгодно).
Моята девойка вече 5 години е само с бг карта за телефон и мобилен нет и категорично отказва холандска. Та не е задължително условие.
Щом сте към ING (а и за всички други) - изключително много препоръчвам да се сключи гражданска отговорност. Нещо от сорта на около 4 евро на месец е, обаче ще в само от полза в много много случаи (които дори не подозира).

Много ви благодаря за информацията. Правим задължително гражданска чрез банката. До колкото разбирам, първо намираме лекар, после правим застраховката, която изискват. Надявам се правилно да съм разбрала. 😊

# 162
Здравейте,
Искам да попопитам следното: предлагат на сина ми жилище, но без договор за наем. Наемът се плаща на ръка.  Собственикът на имота (проверен е, той е собственик) предлага да го регистрира в общината като негов гост/роднина. Има ли такова нещо и ако има, може ли по този начин детето да получи BSN без да има договор за наем?
За многоезичния акт за раждане знам, че трябва да се представи.

# 163
  • София
Здравейте,
Искам да попопитам следното: предлагат на сина ми жилище, но без договор за наем. Наемът се плаща на ръка.  Собственикът на имота (проверен е, той е собственик) предлага да го регистрира в общината като негов гост/роднина. Има ли такова нещо и ако има, може ли по този начин детето да получи BSN без да има договор за наем?
За многоезичния акт за раждане знам, че трябва да се представи.
По принцип е възможно, в присъствието на собственика, той представя своя НА и декларира, че е съгласен лицето Х да бъде регистрирано на неговия адрес, ако имотът го позволява чисто като позволен брой живущи.
Не е зле обаче все пак да се внимава в такива случаи, защото не са ви защитени правата по никакъв начин, но пък и на собственика не са...
По възможност плащането след въпросната регистрация в общината.

# 164
Говорих с детето, няма застраховка, има личен лекар, лекарството за акнето, си го плаща, но сумата е малка.
Аз бях писала и преди, прегледите при дерматолога и изслеванията  си ги плати, след това нашата ЗК му ги възстанови - 300Е.
Звънях му защото брат му на всеки 6 месеца трябва да прави изследвания, ще гледаме да е когато си е тук, но ако настъпят промени в състоянието трябва да има личен лекар, към който да се обърне. Големият изкара 4 години без ЛЛ от мързел, добре че не му потрябва и добре че в темата има добри майки, които да му занесат лекарсвата:)

Общи условия

Активация на акаунт