Студенти в Нидерландия - 26

• 45 080
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Относно лекарството-вижте дали с ЛЛ може да се разберете да го изписва , а Вие с пълномощно ще го взимате. После го пускате по Спиди и за 7 дни пратката пристига, стига да не е нещо, което трябва да стои в хладилник. Иначе там ми се струва много сложно. Обаче влезете в сайта на AON, имат чат бот и досега винаги са ми отговаряли веднага и адекватно. Питайте ги за вашия казус.

# 166
  • Бургас
Да, възможна е регистрация без договор за наем, моят син живее така в апартамент на негов приятел

# 167
Здравейте
Благодаря за прекрасната тема 😘
Синът ми е приет да учи в Ротердам и септември започва приключението.
Намерихме квартира на много добро място, но за 800 евро на месец за 1 година, с включени газ, ток и интернет. Направи застраховка на стаята онлайн, която се плаща по 11 евро на месец, което беше задължително. Отидохме за 10 дни на място, с кола, за да пренесем багажа му. Извадихме BSN номер (предварително запазихме час по телефона) с многоезичен акт за раждане ( извадихме го от града, в който живеем, а не от общината където е роден) и договор за наем. BSN номера  пристига на адреса му в рамките на 4 седмици. Занесохме легализираната диплома на място в университета, онлайн си направи банкова сметка към ING bank и извадихме от България здравна карта. Разбирам, че сега започва трудната част 🤣. Най-много ме притеснява личният лекар. До колкото разбрах от написаното в темата, трябва да си направи първо застраховка там и след това може да потърси личен лекар.
Отделно ще си изкара карта към някой мобилен оператор, карта за градски транспорт, трябва да разбере как стоят нещата с данъците и предполагам още доста неща ще излязат. Много неща има за разрешаване и ме успокоява само това, че много деца отиват да учат там и все пак се оправят😊
Включвам се по въпроса за личния лекар. Проверете първо дали има практика към университета.  Синът ми учи в Енсхеде и има лекарска практика, която обслужва и двата университета там. Подаде искане онлайн и го записаха само с ЕЗК. Един път му се наложи да посети личния си лекар за преглед и не е заплащал нищо допълнително. Практиката я намерих в Интернет, не в сайта на университета.

# 168
Здравейте, дъщеря ми ще бъде първа година студентка в Маастрихт. Намерих доста полезна информация в групата, за което съм много благодарна.
Може ли да ми препоръчате личен лекар в Маастрихт?

# 169
Включвам се по въпроса за личния лекар. Проверете първо дали има практика към университета.  Синът ми учи в Енсхеде и има лекарска практика, която обслужва и двата университета там. Подаде искане онлайн и го записаха само с ЕЗК. Един път му се наложи да посети личния си лекар за преглед и не е заплащал нищо допълнително. Практиката я намерих в Интернет, не в сайта на университета.
Благодаря ви!
Задължително ще видим как стоят нещата там. От агенцията, чрез която кандидатства синът ми, ни казаха, че по време на ориентационната седмица на чуждестранните студенти в университета, ще се обясни за допълнителна здравна застраховка, ползване на медицински услуги и т.н. Много деца карали само с ЕЗОК, но синът ми постоянно пие лекарство за алергия и държа на ЛЛ. За лекарството, ще последвам примера на останалите, за да разбера как стоят нещата.

# 170
За Ротердам на сайта на Еразмус уни има информация за практика, която препоръчват - според мен с ЕЗОК само ще стане. Но както писах с едно търсене веднага ми излезе още една практика на същия принцип - ето тук например .
За Маастрихт важи същото - на сайта на  има информация. Или вижте инфо на този линк .
Лекарствата за алергия няма да ги "впечатлят" холандците. За да изпише джипи такива ще изиска или документи или да прави изследвания там. Дъщеря ми е изключително алергична, но всичко е само от България. Там се удря сериозно на камък. Беше направила алергична реакция от крем за проблем с ноктите и съответно я разпитаха какво пие, защо го пие при положение, че не са й го изписвали.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 08:54 от chervenokoska_2

# 171
За Ротердам на сайта на Еразмус уни има информация за практика, която препоръчват - според мен с ЕЗОК само ще стане. Но както писах с едно търсене веднага ми излезе още една практика на същия принцип - ето тук например .
За Маастрихт важи същото - на сайта на  има информация. Или вижте инфо на този линк .

chervenokoska_2 -Kато Енциклопедия си ,възхищавам ти се на бързината и точните отговори!
От личен опит,моят син изкара  цялото си студентство без личен лекар,така ,че не се тревожете  ,че още в началото сте изтървали нещо,  но не го и неглижирайте защото после идва много нагорнище особено ако има вече здравословен проблем !ОПЛ-тата там са доста ухажвани и изисква време и постоянство да се запишеш,но така е май със почти всяко нещо в Нидерландия. Не е лесно ,но пък не е никога невъзможно ! .Имат ЕЗОК с които в началото се справят за спешни случаи .Относно телефония оператор синът ми 5-та година си кара с Вивакомския  номер , Имаше един 2 месеца в които платихме малко повече защото засичали номера , че бил повече от 3-месеца извън страната , но мисля това отпадна. Наложи се само 2 -3 пъти да ми поискат Холандски номер ,но беше проформа , при пускане на колет по Спиди. Дадох номер на приятелка и не ,че някой въобще звъня да предупреди за пратката де . А за данъците  има квартири които не плащат такива, но има и които идват с писмо така ,че е препоръчително да се следи нормалната поща за писма.Често напускайки една квартира с друга остават важни писма на старите адреси-искайте ги , да няма после ама не сме го получили и сега защо е тази глоба с лихвите отгоре.!?И ако направите смяна на адреса имате  мисля 7 дневен срок да се отпишете от единия адрес и да се запишете на другия -иначе отново ви санкционират!Има тънкости ,но всичко се учи в движение...и най-важното е ,тук всички дами много помагат !Успех на новите студенти и попътен вятър !!!

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 08:36 от pali78

# 172
Наистина има разминаване в информацията.При нас е много важно да успеем да направим нещата ,но незнам как точно.Сега опитваме по този начин ,затова и за сметка се пробва ,за да видим,дали ще стане,като тръгне да сключва застраховката.Много е объркана информацията по този въпрос и искахме да пробва още докато е тук,че ще има там доста неща да оправя.Сметка холандска със сигурност трябва,но така като гледам от тук май няма да стане,а съответно  така и другите неща не може да се задействат.Напрежение голямо си е .
Пак да благодаря за споделенето време и информация на всички активни в групата,голяма помощ сте!
Моята дъщеря не работи, но си сключи здравна застраховка, защото има здравословни проблеми, не студентска а пълна. Но за да направите онлайн регистрация за банковата сметка, ви трябва не само бсн номера, но и другият, мисля че се казваше диджит код, който допълнително подавате за изкарване. Той е като ел.подпис за автентификация. Мисля, че се подаваше отново в общината за него. Дано не ви подвеждам, но по спомен така беше. Макар тя да пробва няколко пъти с една от банките за онлайн регистрация, доста се забави, защото искаха, след регистрацията, техен представител да дойде до адрес за проверка на личната карта, а два пъти подред човека объркваше адреса. Накрая отиде на място в офис на ING bank, и стана веднага. Но за да посетиш офиса, си запазваш час онлайн.

# 173
  • София
Здравейте, групичка,
дъщеря ми е приета в ТУ в Айндховен, Софтуерни науки и вече безуспешно 2 месеца търсим квартира.

Готови сме на всякакви варианти.
Знам, че доста хора все още търсят, но реших да пиша все пак, ако някой си търси съквартирантка.
Дано всичко се нареди, че направо вече ми изглежда безнадеждна ситуацията.

# 174
Здравейте, групичка,
дъщеря ми е приета в ТУ в Айндховен, Софтуерни науки и вече безуспешно 2 месеца търсим квартира.

Знам, че доста хора все още търсят, но реших да пиша все пак, ако някой си търси съквартирантка.
Здравейте, както писах в тази група преди няколко дни, аз също търся квартира за сина си в Айндховен. Той ще е на стаж там. И ние сме готови на всякакви варианти. Можеш да делим квартира с вас и някои други студенти. В процес сме на търсене. Винаги можете да се свържете с мен на лични.

# 175
За Маастрихт важи същото - на сайта на  има информация. Или вижте инфо на този линк .
Лекарствата за алергия няма да ги "впечатлят" холандците. За да изпише джипи такива ще изиска или документи или да прави изследвания там. Дъщеря ми е изключително алергична, но всичко е само от България. Там се удря сериозно на камък. Беше направила алергична реакция от крем за проблем с ноктите и съответно я разпитаха какво пие, защо го пие при положение, че не са й го изписвали.

Всеки отговор от вас и от цялата група е една голяма помощ, за която искрено благодаря!

# 176
Имам питане. Дъщеря ми работи от началото на годината. Опитва се да кандидатства за ДУО, но искат и дохода на бащата. По принцип не поддържаме връзка с него и тя това писа. В резултат искат една купчита документи от кого ли не. В крайна сметка издирих бащата и му се примолих да извади бележката. С огромни усилия успях да го убедя да отиде, обаче са му дали само за 2024 г., въпреки че сто пъти обясних, че ми тябва и за 2023 г. Сега той повече не иска да се занимава, отказва категорично да ходи пак да се разправя. Той няма никакви доходи, това пише и на бележката за 2024 г., но за 2023 нямаме бележка. Та въпросът ми е с бележка от 2024 ще може ли да взима ДУО?
Извинявам се за дългото писане, но се опитах да обясня ситуацията.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 16:37 от stella1977

# 177
  • София
Stefka Ka, а дали дъщеря ти - като студент, който не работи -  успя да получи помощ за базовата здравна застраховка?
Към търсещите квартира в Айндховен - бях дала линк за една нова сграда със студентски квартири в Ден Бош. Даже изчислих колко ще струва карта за влака. Очакваше се още два пъти да има томбола. Пробвахте ли там?

# 178
  • София
Имам питане. Дъщеря ми работи от началото на годината. Опитва се да кандидатства за ДУО, но искат и дохода на бащата. По принцип не поддържаме връзка с него и тя това писа. В резултат искат една купчита документи от кого ли не. В крайна сметка издирих бащата и му се примолих да извади бележката. С огромни усилия успях да го убедя да отиде, обаче са му дали само за 2024 г., въпреки че сто пъти обясних, че ми тябва и за 2023 г. Сега той повече не иска да се занимава, отказва категорично да ходи пак да се разправя. Той няма никакви доходи, това пише и на бележката за 2024 г., но за 2023 нямаме бележка. Та въпросът ми е с бележка от 2024 ще може ли да взима ДУО?
Извинявам се за дългото писане, но се опитах да обясня ситуацията.
Дъщеря ви да отиде в нап и да подаде искане за необходимите удостоверения от името на баща си като на гърба на образеца-искане си напише пълномощно на себе си от негово име. Знаете му егн-то. Нека си носи акта за раждане за всеки случай. Бланката искане обикновено се попълва в коридора или преддверието на гишетата в нап. Аз съм подавала така от името на мъжа ми.... без да съм била в лоши отношения с него, просто да не го занимавам. Никой не ми искаше нотариално заверено пълномощно... Би трябвало да стане.

# 179
Здравейте, групичка,

Здравейте, както писах в тази група преди няколко дни, аз също търся квартира за сина си в Айндховен. Той ще е на стаж там. И ние сме готови на всякакви варианти. Можеш да делим квартира с вас и някои други студенти. В процес сме на търсене. Винаги можете да се свържете с мен на лични.
Добавете още един младеж, приет в ТУ-Айндховен. Ако нещо изникне тези дни при нас, ще Ви пиша. НАшият няма никави претенции с момчета или момичета ще живее. Намерихме едно в ДенБош, без договор, необзаведено и доближаващо 1000 евро. Хазяинът иска парите на ръка и имаме срок до утре да решим, но не това е проблемът, а това, че е на 35 мин пеша от гарата и високата цена на картата за влак. Някак си 1300 евро за наем и карта ми се виждат множко.

Stefka Ka, а дали дъщеря ти - като студент, който не работи -  успя да получи помощ за базовата здравна застраховка?
Към търсещите квартира в Айндховен - бях дала линк за една нова сграда със студентски квартири в Ден Бош. Даже изчислих колко ще струва карта за влака. Очакваше се още два пъти да има томбола. Пробвахте ли там?
Ние пробвахме. Даже сградата е почти до гарата, което е чудесно. Следим и датите, на които се тегли лотарията, но нищо. Дали пък нещо ние не правим като хората?!

Общи условия

Активация на акаунт