Студенти в Нидерландия - 26

• 45 082
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
От личен опит,моят син изкара  цялото си студентство без личен лекар,така ,че не се тревожете  ,че още в началото сте изтървали нещо,  но не го и неглижирайте защото после идва много нагорнище особено ако има вече здравословен проблем !ОПЛ-тата там са доста ухажвани и изисква време и постоянство да се запишеш,но така е май със почти всяко нещо в Нидерландия. Не е лесно ,но пък не е никога невъзможно ! .Имат ЕЗОК с които в началото се справят за спешни случаи .Относно телефония оператор синът ми 5-та година си кара с Вивакомския  номер , Имаше един 2 месеца в които платихме малко повече защото засичали номера , че бил повече от 3-месеца извън страната , но мисля това отпадна. Наложи се само 2 -3 пъти да ми поискат Холандски номер ,но беше проформа , при пускане на колет по Спиди. Дадох номер на приятелка и не ,че някой въобще звъня да предупреди за пратката де . А за данъците  има квартири които не плащат такива, но има и които идват с писмо така ,че е препоръчително да се следи нормалната поща за писма.Често напускайки една квартира с друга остават важни писма на старите адреси-искайте ги , да няма после ама не сме го получили и сега защо е тази глоба с лихвите отгоре.!?И ако направите смяна на адреса имате  мисля 7 дневен скок да се отпишете от единия адрес и да се запишете на другия -иначе отново ви санкционират!Има тънкости ,но всичко се учи в движение...и най-важното е ,тук всички дами много помагат !Успех на новите студенти и попътен вятър !!!
Благодаря ви! Наистина трябва да се отпише от адреса, на който няма да е вече. От общината ни допредиха за това, когато тръгне да се мести.

# 181
  • София
petiaivanov
Разстоянието до гарата - 35 мин. - е много, ако ще го изминава пеша. Но може да е с велосипед. Проверете дали до гарата в Ден Бош има безплатен паркинг за колела. В Бреда  има на няколко места такива - покрити, в нещо като хале, които работят до към 12 - 1 ч вечер и само ако не си вземеш колелото в същия ден, плащаш такса.
Цената на наема и на мен ми се вижда висока за района. Но все пак е опция за началото. Пък като отиде там, на място, ще търси нещо по-добро.

# 182
  • София
За търсещите в Айндховен, заявете членство в групата на експатите в Айндховен. Когато ви одобрят, в месинджъра ви се появява нишка със съобщения по теми от членуващите в групата. Пуснете си обява и в чата, и в групата, че търсите място за настаняване на студент. Преди синът ми да намери стая, имахме вариант от тази група за 4-месечен престой, без договор, на много прилична цена. Също и вариант за договор в Меерховен, за 1000 евро с вкл.консумативи.
Освен това следете и сайтове на агенции в Айндховен. Ние се спряхме на MyHousing.nl, DHVC.nl, Rotsvast.nl, Brickvastgoed.nl...
На първите два сайта, директно заявявате оглед, което предполага май да сте на място... за съжаление. От MyHousing за една от обявите, за които беше заявил оглед му отговориха, че са запълнили всички предвидени часове и го поканиха на оглед на стая, която така и не качиха в сайта, но той не хареса нито сградата, нито стаята. В крайна сметка нае стая в Хелмонд, което е на 17 км от университета, от DHCV. Обявата все още стои на сайта им с етикет НАЕТ. С влак ще пътува 10 мин, за 3.90 в пиковите часове и 2.70 (мисля) извън тях, ако не работи... Сградата е в центъра на Хелмонд, а цената е повече от прилична.

# 183
  • София
Здравейте, групичка,
дъщеря ми е приета в ТУ в Айндховен, Софтуерни науки и вече безуспешно 2 месеца търсим квартира.

Готови сме на всякакви варианти.
Знам, че доста хора все още търсят, но реших да пиша все пак, ако някой си търси съквартирантка.
Дано всичко се нареди, че направо вече ми изглежда безнадеждна ситуацията.
Здравейте, както писах в тази група преди няколко дни, аз също търся квартира за сина си в Айндховен. Той ще е на стаж там. И ние сме готови на всякакви варианти. Можеш да делим квартира с вас и някои други студенти. В процес сме на търсене. Винаги можете да се свържете с мен на лични.
Добавете още един младеж, приет в ТУ-Айндховен. Ако нещо изникне тези дни при нас, ще Ви пиша. НАшият няма никави претенции с момчета или момичета ще живее. Намерихме едно в ДенБош, без договор, необзаведено и доближаващо 1000 евро. Хазяинът иска парите на ръка и имаме срок до утре да решим, но не това е проблемът, а това, че е на 35 мин пеша от гарата и високата цена на картата за влак. Някак си 1300 евро за наем и карта ми се виждат множко.

Stefka Ka, а дали дъщеря ти - като студент, който не работи -  успя да получи помощ за базовата здравна застраховка?
Към търсещите квартира в Айндховен - бях дала линк за една нова сграда със студентски квартири в Ден Бош. Даже изчислих колко ще струва карта за влака. Очакваше се още два пъти да има томбола. Пробвахте ли там?
Ние пробвахме. Даже сградата е почти до гарата, което е чудесно. Следим и датите, на които се тегли лотарията, но нищо. Дали пък нещо ние не правим като хората?!

+ Още е една девойка първа година CSE в Tu/e съгласна да живее с момчета, момичета. Няма претенции за нищо. Може да наемам апартамент за всички. Ако нещо ви изпадне, пишете ми на лични. Мъжът ми тази седмица е в Айндховен и може да ходи на огледи.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 19:51 от Коти

# 184
  • София
Излезе обява за стая до гарата в Бреда - от фейса, българско момиче:

# 185
Здравейте, групичка,
дъщеря ми е приета в ТУ в Айндховен, Софтуерни науки и вече безуспешно 2 месеца търсим квартира.

Знам, че доста хора все още търсят, но реших да пиша все пак, ако някой си търси съквартирантка.
Здравейте, както писах в тази група преди няколко дни, аз също търся квартира за сина си в Айндховен. Той ще е на стаж там. И ние сме готови на всякакви варианти. Можеш да делим квартира с вас и някои други студенти. В процес сме на търсене. Винаги можете да се свържете с мен на лични.
Добавете още един младеж, приет в ТУ-Айндховен. Ако нещо изникне тези дни при нас, ще Ви пиша. НАшият няма никави претенции с момчета или момичета ще живее. Намерихме едно в ДенБош, без договор, необзаведено и доближаващо 1000 евро. Хазяинът иска парите на ръка и имаме срок до утре да решим, но не това е проблемът, а това, че е на 35 мин пеша от гарата и високата цена на картата за влак. Някак си 1300 евро за наем и карта ми се виждат множко.

Stefka Ka, а дали дъщеря ти - като студент, който не работи -  успя да получи помощ за базовата здравна застраховка?
Към търсещите квартира в Айндховен - бях дала линк за една нова сграда със студентски квартири в Ден Бош. Даже изчислих колко ще струва карта за влака. Очакваше се още два пъти да има томбола. Пробвахте ли там?
Ние пробвахме. Даже сградата е почти до гарата, което е чудесно. Следим и датите, на които се тегли лотарията, но нищо. Дали пък нещо ние не правим като хората?!

+ Още е една девойка първа година CSE в Tu/e съгласна да живее с момчета, момичета. Няма претенции за нищо. Може да наемам апартамент за всички. Ако нещо ви изпадне, пишете ми на лични. Мъжът ми тази седмица е в Айндховен и може да ходи на огледи.
Ок, ние сме насреща. Ако излезе нещо, пишете ми на лични и няма никакъв проблем да делим наема. Казвам го съвсем сериозно. Ако ли пък на нас ни попадне нещо, ще пиша лични и на трите ви.
Проблемът е, че има апартаменти, но не ги дават на студенти. Ние опитахме дори чрез българска агенция, която да посредничи към холандска агенция. Е, не и не.

# 186
Здравейте! Имам питане относно текста:
 "Приложения към апликацията за заем от DUO:
-   За доходите на двамата родители за предходните 2 календарни години (преведено на английски) - справка от работодателя (за наети) или от НАП „Удостоверение  за декларирани данни по ЗДДФЛ“ (за всички -. самонаети, безработни и наети). В НАП се подава искане за издаване на документ. Важно е да пишете, че е за Нидерландия (точно къде), за да сложат допълнителен зелен печат."
Ако и двамата родители работим, служебни бележки само от работодателите достатъчни ли са или е нужно да се извадят и от НАП? Периода 2 календарни години кои години включва 2024 и 2023 год ли?
Когато подавате Искане за издаване на документ от НАП, кой документ попълвате  - Удостоверение за декларирани данни ли? В забележка ли посочвате периода, който е нужен?

# 187
  • София
За пред DUO ние взехме от НАП и за двамата родители. Не сме самонаети.
Да, за 2023 и 2024 г. искайте. Дават го в един документ за двете години. Вече не помня къде отбелязахме периода. Точно "удостоверение за декларирани данни" е.  Онлайн подадохме исканията и по имейл ги получихме.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 12:51 от Sunny bunny

# 188
Our Domain Amsterdam Southeast пуснаха студия преди малко за 400-500 евро, според емайла, който получи дъщерята.

# 189
Специално за Our Domain препоръчвам предварителна регистрация в сайта им с попълнени и качени всички документи и да се прескачат стъпките или само да се потвърждават. Ако се прави отначало целия процес е много бавно и няма шанс да се плати депозита накрая. Аз много пъти съм се пробвала и никога не успявам да съм толкова бърза.
Има едни малко познати общежития за Амстердам, които са на принципа на поканата и първите заявили желание са поканени за сбирка и огледи - Blue Gray . Трябва да се направи регистрация с писмо за окончателен прием за университет в Амстердам и само след одобрение комисия кани на оглед кандидатите. Ние сме били канени доста пъти, но така и не стигна детето да ходи, защото обстоятелствата се променяха. Но наистина в първия момент на получаване на e-mail-a трябва да се реагира. Не пречи да се направи сега регистрацията дори за вбъдещ момент.

# 190
Our Domain Amsterdam Southeast пуснаха студия преди малко за 400-500 евро, според емайла, който получи дъщерята.

Ние дебнахме 3 седмици за подобно студио, но все не излизаше свободно. Наехме от тях, но по-голямото. Нямахме нерви да рискуваме. Е, ще го преживеем.
Няма спор, както винаги Червeнокоска е точна и ясна - всички документи готови, качени и пръста на F5 от 9.00 сутринта на уречения ден.

# 191
Цитат на: petiaivanov [b
[/b]link=topic=1791683.msg49999128#msg49999128 date=1753206672]
Здравейте, групичка,

Ок, ние сме насреща. Ако излезе нещо, пишете ми на лични и няма никакъв проблем да делим наема. Казвам го съвсем сериозно. Ако ли пък на нас ни попадне нещо, ще пиша лични и на трите ви.
Проблемът е, че има апартаменти, но не ги дават на студенти. Ние опитахме дори чрез българска агенция, която да посредничи към холандска агенция. Е, не и не.
Здравейте! И ние се присъединяваме. Ако има възможност за наемане на апартамент ще е чудесно. И нашият син е в ТУ софтуерни науки, ние също търсим без успех. Пускаме по всички сайтове и томболи, но без резултат.

# 192

Щерката вчера каза, че е аплайвала в момента на обявяването, но вече е било заето.
Бързо пипат.

# 193
Ние сме почти приключили с етапа - подготовка на всичко преди тръгване: намерено жилище, изкаран многоезичен акт за раждане, изпратени нотариално заверени документи, купен самолетен билет. Останаха само дребните подробности - купуване на нов лаптоп, защото тзои който ползваше е доста старичък. Има ли някакви специални програми, които се ползват при обучението - да знаем за какво да гледаме освен стандартните неща. (Ще учи в Еразъм Ротердам). И ако някой ме светне - трябва ли да ходи да показва някъде в НАП (НОИ), че ще е студентка в чужбина (за здравните осигуровки занапред питам). Знам, че може да е дискутирано това - но вече наистина не се ориентирам.

# 194
  • София
В НАП се ходи с proof of enrollment всяка година. Трябва да е преведен от лицензиран преводач. Ако вече го имате, да отиде тя. Ако още го нямате, трябва някой с пълномощно да отиде - през септември например. Обръщам внимание, че НЕ приемат документ за условен прием.
Като първа година имате ангажимент да платите осигуровките за летните месеци. Може направо в НАП, когато подавате документа, да платите накуп. Имат POS и може да платите с карта. Следващите години нищо не се плаща.
В НОИ не се ходи.

Общи условия

Активация на акаунт