Студенти в Нидерландия - 26

• 42 821
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
В Айндховен всички номера/ линии автобуси тръгват по маршрутите си от начална спирка на  перони зад гарата. Над всеки перон има табло, на което се изписва кой номер автобус кога ще дойде.

# 616
Здравейте, момичета! И моята дъщеря е вече трета година студентка в Холандия, в Грьонинген- computer science  Обожава града и университета, вече трета година живее в Blockhouse и въобще не помисли за местене. През втората година по software engineering изкара един страхотен стаж в ASML и я поканиха на работа, но засега предпочита да продължи с позициите на Teaching assistant  към университета. Има ли българи CS или AI в университета в Грьонинген? За магистратурата вече даже обмисля вариант да остане.... ние не сме убедени, но решението ще е нейно. Успех на всички студенти!

# 617
Здравейте момичета, и моето момче замина вчера със смесени чувства,  малко тъжен,  малко развълнуван!
Искам да ви питам купували ли сте сушилня за децата си?Има ли добри магазини за техника втора употреба?
Един от съквартирантите на моя син се изнесе и взе и сушилнята с него. Засега съквартирантите му опънали въжета из цялата квартира и всеки си имал простир, но дългосрочно не ми се струва Ок.

# 618
Може да вземат сушилня под наем, ако всички са съгласни да плащат.

# 619
Може да вземат сушилня под наем, ако всички са съгласни да плащат.
Може ли малко повече информация?Благодаря предварително.

# 620
От тук https://www.skala.nl/wasmachine-huren-groningen?gad_source=1&gad … cJVhoC7RoQAvD_BwE
Или от тук.
https://www.laundrysystems.nl/exploitatie-en-verhuur/verhuur-was … KMxhoC7vEQAvD_BwE.
 Ако това не е за вашия град, може да разпита състуденти, познати от къде да наеме.
Или...
https://witgoedverhuur.nl/steden/

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 19:52 от morskibriz

# 621
Здравейте,
Може ли някой да сподели как протича интервю за стаж? Необходима ли е някаква предварителна подготовка, какви въпроси евентуално биха задавали... такива неща.
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 622
  • София
Моята дъщеря я накарах за интервюто за стаж да си подготви списък с проектите, по които е работила - за кои компании и на каква тема. Задължително се интересуват какво умееш да правиш на практика. Иначе разпитват и какъв човек е, какви интереси има. Споделяла съм преди тук, че я бяха питали ако има в екипа човек, който не работи и не се справя, какво би предприела. Тя казала, че в университета ги учат да го предупредят и да му дадат срок срок да си изработи задачите, но тя е на различно мнение. Тя щяла да го пита защо не работи - и ако нещо не разбира, да му го обясни или да му предложи да вземе друга задача, за която се чувства подготвен.
Еми, взеха я Blush

# 623
Моето момче не ми обеснява много, но каза, че когато е кандидатсвал  за стажа са му дали да работи върху проект, резултата от него е бил решаващ за потвърждението. Така  е било за всички, които са кандидатсвали, по тази програма бяха взели около 15-16 човека, освен него е имало още двама българи.

# 624
  • София
Да споделя нашата сага с ИКЕА, която приключи благополучно.
На 15/08 поръчахме гардероб маса, пералня (за съжаление сега чак разбирам, че може да се вземе под наем) с доставка на 30/08, предвид, че имаше билет за 29/08 и да може на 30 и 31 да монтира и инсталира всичко.
На 30, обаче, в 11 ч., той стои и чака доставката и следи на някаква карта, че камионът приближава. В 11.10 ч. получава имейл, че не е бил вкъщи и шофьорът Мохамад си е тръгнал, заедно със снимка на друга къща и друг звънец. Почвам да звън Яна Икеа, слагат ме на изчакване 20 мин и никой не се обажда. Нямат имейл за връзка. Пиша в някакъв чат, дето трябва да се обясняваш половин час преди да се стигне до съществения въпрос, казват ми да стои и да чака, до 20 ч. ще се върне камионът. Не искат да ми дадат телефон нито на шофьора, нито на транспортната компания. След много настояване ми пишат от транспортната компания (TSN), че шофьорът не ме е намерил на адреса. Звъня на телефона от имейла, но ли се включва секретар. Синът ми обикаля отпред и чака камиона, но не идва и в 16 ч. пишем на имейла на TSN, при което ми отговарят в 18 ч., че камионът е в друг град и няма как да се върне. Същото с чатовете, телефонните разговори и имейлите се разиграва и в понеделник и вторник, като непрекъснато се даваха диапазони на доставка. Много чакане и висене отпред падна. През цялото време от чата на ИКЕА лъгаха, че някой щял да се обади съвсем скоро. Във вторник, 02/09 накрая се свързвам с TSN и те ми казват, че след 30/08 не са получавали от Икеа пренасрочване. Помолих ги да се свържат с ИКЕА и да видят какво става. Чак в сряда се получава в профила в Икеа пренасрочване за 15/09, без никой да пита дали това е удобно.
Успяхме някак да се свържем с ИКЕА по телефона, казаха, че това била първата възможна дата и нямало как да дойдат по-рано. Вече ги заплаших, че ако не доставят нещата до 06/09, ще предявя претенция за нови самолетни билети към тях. Не се смени датата 15/09 в профила, нито някой се обади въобще. По чудо цъфнаха на вратата на 06/09 сутринта.

# 625
От споделеното от нашият син знам, че търсенето на квартира, доставките и прочее, стават много по-бързо, ако получателят на пратката или търсещия жилище е нидерландец. Обикновено снахата е тази, която успява да наеме жилище за доста кратко време и и се обаждат за дузина огледи. Всички доставки са на нейно име и няма проблем със забавяне .За последната година смениха три квартири докато намерят своя дом.

# 626
И ние имахме преди три години сага с Икея. Поръчахме от тук мебелите, но не дойдоха на уречената дата. Нямали протектора за матрака!?!? и не дойде заради нея нищо от мебелите. Една седмица детето спа на земята върху дрехите си. Писах тогава в групата.

# 627
  • София
Ние с Икеа нямахме проблем преди 2 години - поръчах от тук с дата на доставка, когато сме там. Дойдоха в посочения часови интервал. Ние стояхме отвън да ги чакаме.
Съжалявам да чуя, че сте имали проблем с тях. Явно е на късмет. Писала съм и преди - купете един надуваем дюшек за резервен вариант (ние купихме от Action). Хем остава после за гости.

# 628
  • София
Едно, че не дойдоха, второ, че след това още 3 пъти ни излъгаха да чакаме. Не знам дали някак мога да предявят претенция за пропуснати ползи или нещо такова...?

# 629
  • София
Chatgpt каза, че може Grinning

Общи условия

Активация на акаунт