Студенти в Нидерландия - 26

• 42 677
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте момичета,едно питане от мен днес ще ходя в НАП за здравните осигуровки с оригинален документ от университета ,разпечатан на цветен принтер и превод ,който не е легализиран от аенция за преводи.Ще ми приемат ли документа, или ще ме върнат,някой подавал ли е така.

# 661
Аз вчера ходих. Имах легализиран превод и пълномощно. Жената, която ме обслужи - даже се изненада, че съм отбелязала пълномощно. Взе и легализирания превод и оригинала на анлийски. Не съм сигурна дали ги и погледна. Даде ми номер и отбеляза в системата. Явно зависи на какъв служител ще попаднеш.

# 662
  • Бургас
Аз подавам копие от писмото, със закачен на него превод от преводаческа агенция - оригинал, с подпис и печат на преводача

# 663
  • София
Не вярвам НАП да приемат документа без официален превод от агенция. Но не пречи да се направи опит.
То там правилата са според настроението им Grinning. Преди година исках документ за доходите с ПИК и го получих по имейл. Тази година пак поисках с ПИК, но не можело да ми го пратят на имейл, а ме поканиха да го получа лично в офис. Объркана работа...

# 664
  • София
Здравейте,колко време отнема откриването на сметка?Синът ми вече 3 седмица чака...първо се опитал през приложението та Rabobank да сканира л.к.-не можело.Отишъл до офиса им-някаква девойка му казала,че ще му се обадят като отстранят проблема.Подал и в ING  Bank-получил е само потвэрждение,че са му потвърдили държавата на пребиваване😒..и до там...чакаме...ама аз вече много се напрегнах,че нали към 20.09.трябва да преведем първата вноска към университета...не знае той да чака ли или нещо трябва още да задейства.
Също така изпращат ли от унито писмо колко точно е първата вноска,защото освен год.такса÷9 има и административна някаква...и не знам колко да преведа.То се е видяло,че няма да успеем с холандската сметка до седмица,та първата вноска аз ще я нареждам.
Иначе купона тече, събират се постоянно в общежитието, прават бартер-"свари ми ориза в твоя райскукър,а ти ще печеш в моя фрайер😆", прави си сметката на прането-3,50евро е едно пускане на пералнята и тъпче до краен предел.
Все още не усещам нотки на тъга, жадува за нови контакти, и да му се спяло, ходел на купони,защото много му се говори с останалите студенти.Всички му харесват(за сега),само за парите намеква,че май нямало да му стигат в началото...

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 16:57 от perunika77

# 665
В НАП отиваш и се молиш да попаднеш на компетентен служител или на такъв, който просто е на кеф днес. Няма единни правила и процедури, всичко е каквото е решила служителката на момента. Пускала съм сигнал, жалби и винаги ми отговарят, че всеки офис на НАП има право да следва негови си правила Smiley

Така че късмет, но аз бих направила превод на документа от заклет преводач.

Perunika77, все едно за моя син говориш. Свикна и с ученето и вече не му е толкова шашнато. Обаче май нещо с бюджета няма да се разбере и ще се наложи допълнителен такъв Simple Smile

# 666
аз вече много се напрегнах,че нали към 20.09.трябва да преведем първата вноска към университета
Не се напрягайте чак толкова. Превод към ЕС е два лева. Може и от БГ банка да се плати. Има и револют. Въобще, да харчиш пари днес не е проблем. Вижте първата поръчка от Амазон от БГ. Доларите скрити в дискета, пусната по пощата.

# 667
  • София
Сигурно вече е станало ясно за превода на документа от университета за НАП, но в моя случай, офисът на пл.Македония, София върнаха за легализиран превод от агенция, който излезе 15 лв. Досега две години все с легализиран превод подавах и реших да се пробвам с превод, който не е от преводаческа агенция, и нъц, не може. Така, че си носете, ако не искате да се връщате пак.

# 668
  • София
аз вече много се напрегнах,че нали към 20.09.трябва да преведем първата вноска към университета
Не се напрягайте чак толкова. Превод към ЕС е два лева. Може и от БГ банка да се плати. Има и револют. Въобще, да харчиш пари днес не е проблем. Вижте първата поръчка от Амазон от БГ. Доларите скрити в дискета, пусната по пощата.
Аз не мисля,че си струва холандска сметка за едната такса. 2 години вече плащам през дск, с онлайн банкирането,  таксата е 0,70 лв.

Благодаря ви , печени дами, за хубавите думи за моя музикант! Той реално пее и е бас-китара, а соло китарата е на другото момче.
 Препратих им всички ваши думи и казаха,че много ги радват!

Ако искате, може да харесате и да пишете коментари в youtube. Ще им се да се чуе за тях,  а там това помага.
Но за мен и вашите мили думи за предостатъчни!
Благодаря!

# 669
  • Sofia
Да се включа за Рабобанк. Вече повече от две седмици чака и моят син. Първо посети офис, любезно го отпратиха с напътствие през приложението да открие сметката. И тук дойде голямата греда. Приложението им не разчита холограмата на личната карта. Пак в офиса, служител се мъчи да сканира лично личната карта. Не става. Споделя му, че не е първият бг студент с такъв проблем. Проблемът бил в личните ни карти. Изпрати го за паспорт. С паспорта се бори друга служителка. Цък. Сканираха му де що имаше личен документ и му дадоха телефон на техническа служба, на който да се обади. Обади се, разказа отначало, казаха му, че ще му се обадят до няколко дни. Едва днес са му звъннали, за да му кажат, че утре пак ще му звъннат😄 С другият ми син преди две години нямаше абсолютно никакъв проблем с Рабо.
Сметката е добре да се извади не само заради таксата, но и заради субсидии евентуални за наем, работа, застраховка.

# 670
  • София
Да се включа за Рабобанк. Вече повече от две седмици чака и моят син. Първо посети офис, любезно го отпратиха с напътствие през приложението да открие сметката. И тук дойде голямата греда. Приложението им не разчита холограмата на личната карта. Пак в офиса, служител се мъчи да сканира лично личната карта. Не става. Споделя му, че не е първият бг студент с такъв проблем. Проблемът бил в личните ни карти. Изпрати го за паспорт. С паспорта се бори друга служителка. Цък. Сканираха му де що имаше личен документ и му дадоха телефон на техническа служба, на който да се обади. Обади се, разказа отначало, казаха му, че ще му се обадят до няколко дни. Едва днес са му звъннали, за да му кажат, че утре пак ще му звъннат😄 С другият ми син преди две години нямаше абсолютно никакъв проблем с Рабо.
Сметката е добре да се извади не само заради таксата, но и заради субсидии евентуални за наем, работа, застраховка.
Да,абсолютно същият проблем със сканирането на л.к.е имал и синът ми,и с паспорта пак не се е получило.
Между другото,в общинато пък служителката му е казала,че с новите лични карти няма нужда от многоезичен акт за раждане-всичката необходима инф-я си я виждали в базата данни.
Dodo_dodo,все пак успя ли синът ви да открие сметка?

# 671
  • Sofia
Dodo_dodo,все пак успя ли синът ви да открие сметка?

Не, чака обаждане утре😃

# 672
Ще пътувам до Айндховен за дипломирането на дъщерята Simple Smile . Много ми се искаше да отседнем в студентския хотел, но цените са брутални. Може ли препоръка за хотел на центъра? И дали случайно някой няма свободен код за буукинг? Ще съм много благодарна!

# 673
  • София
Queen Hotel е на площада в самия център, тук е препоръчван. Преди 5 години сме ползвали, нямаме скорошни впечатления.

# 674
Queen Hotel е на площада в самия център, тук е препоръчван. Преди 5 години сме ползвали, нямаме скорошни впечатления.
Няма места за нашите дати за съжаление. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт