Студенти в Нидерландия - 26

• 42 632
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Как се подготвяха вашите деца за приемния изпит?
Дъщеря ми се готви сама за Aerospace engineering. Доколкото съм запозната  (по нейни думи) те през посл. 2 години промениха изпитите в посока опростяване, кеото не знам колко е добре от гл. т. на пресяване.
На сайта на университета имаше насоки и материали, доколкото помня.
За такава специализирана подготовка/курсове в БГ не съм чула. Добри Данков е Когито се опитваше да прави подобни курсове, но по-общи от типа математика на АЕ.
Щом е ПП и е от МГ не виждам драма, може би препъникамъкът да е английския, но има доста учебници, чрез които може да се запознае с терминологията.
Това, което Bora предлага е чудесен вариант.

# 706
Здравейте, може и да е обсъждано и се извинявам, че питам.
Синът ми преди седмица си е прискрипал пръста на ръката и сега мястото било болезнено и леко подуто. Иначе нокътят не изглеждал променен.
Тъй като няма личен лекар, казах му да потърси начин да се запише за рентгенова снимка онлайн и да я прати да я разчитаме в България. Но си мисля дали все пак да не пробва в спешното в някоя болница. Или да тръгне да си търси личен лекар.

Имахме същия проблем , ако искате прочетете назад в темата.Можете детето да отиде с Европейска здравна карта в Спешното ,  ако пръста е силно болезнен, но  не мисля ,че ще му бъде оказана помощ!Моят син беше с силно подут зачервен и загноил палец-казаха , че проблема не се води спешен!!!!????За мен беше нечувано ,тук за кърлеж отиваш в спешното и даже заплашват да те бият  ,но явно при тях спешността има други измерения!Предписали му парацетамол . Така се влачихме почти 4 месеца-накрая успя да си намери личен лекар .който между другото му предписа парацетамол и промивки с кислородна вода- по късно  обаче  когато се влоши извърши в кабинета си премахване на нокътя/което си е хирургична интервенция/
Та с лечението си се справяхме  сами-Аз тичайки със снимки на пръста в кабинети на хирург, ортопед и при личния ни лекър в БГ, и с любезното съдействие на IavAzza -едно майче от тук видя , че съм писала в темата и веднага предложи помощ, нейния син който също учи в Айндховен си подари лекарствата на моя  с които спасихме положението и  поне гнойта изтече.Ако четеш това Кате БЛАГОДАРЯ отново !!!!
Ако обаче питате синът ми ,той ще каже ,че това си е нормално и за него не беше някаква драма .Там всичко се лекува с Парацетамол , но аз като медицинско лице бях изтръпнала от ужас в предвид това което можеше да се случи като усложнение !

# 707
  • София
Някой в темата беше споделил, че там счупен крак не го водели спешен случай Close

# 708
За пътуващите от Амстердам до София - не е ли по-удобно да пътуват до Айндховен с влака и оттам с нискотарифните дикетно, вместо с прекачване?
Ако се върнете да прочетете поста ми (с цитирани цени), ще стане ясно защо правим тези гимнастики.
Подкрепям bibi .Въобще не е удобна опция нискотарифните от Айндховен. Губиш време в пътуване до Айндховен , плюс цената за влака . При това, ако часът на полета е удобен . А цените на самите билети на нискотарифните са скъпи, ако не се пътува само с раница . А като им гледам сега цените и само с раница са скъпи. А и нервите, които ще изхабиш с нискотарифните , дали ще литнат и с колко ще се забавят въобще не си струват.

# 709
  • София
Моята ползва и нискотарифни, но спи при сестра си в Тилбург, хваща(т) първия влак, защото обикновено полетите са рано, а през уикендите това може да е проблем. Или пък са късно и после, влак, автобус, багажи, по тъмното... За не натоварените периоди са опция при определени условия. (например 15.12.2025 -  70 евро с чекиран багаж)
За тези празници обърнах всички АК с хастара навън, е за 05.01 всичко беше по-евтино от Уиз и Раян. И австрийци, и Луфти, и Лот, и сърбите, а ако турим и куфар в сметките, даже и БГ еър. Доста деца ползват сърбите от м.г., да видим как ще се представят. В един алианс са с КЛМ, та, ако нещо закъснее първият полет, се надявам да ги качат на някой от следващите, но да не мислим сега за такива неща. Шансът и другите  да не излетят навреме заради лошо време например е почти равен. Аз имам 30-35 полета годишно (служебни и лични), та имам самочувствието, че имам наблюдения, но всъщност всеки сам си прецеНЯ.
Аз бях писала за счупения крак - позната на едната щерка. А по време на опознавателната седмица в едното уни, една девойка беше припаднала. Викнали линейка, установили, че диша (все още Rolling Eyes) и я зарязали. Няма тестове за алкохол и наркотици, няма промивки, няма хоспитализация... За сметка на това, когато щерката за заключи в тоалeтната, съквартирантите са обадили на 112 и дойдоха... 2 пожарни. Mask

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 15:11 от bibi

# 710
  • София
Ох, биби - последната случка направо е върхът JoyJoyJoy

# 711
  • София
Когато бяхме там, малкият ми син беше доста болен и ми обясниха,че 5 дена с 39,5 и брутална кашлица, не е спешен случай, до 42 градуса не е спешно .
 Нека детето да иде в спешното с ЕЗК в почивен ден или късно вечерта. Мисля,че може да не го върнат. За Айндховен мога да ви кажа клиника, в която може да плати и да го прегледат, но е извън Айндховен.  На около 30 мин с колело .

# 712
  • Шумен
Нека детето да иде в спешното с ЕЗК в почивен ден или късно вечерта. Мисля,че може да не го върнат. За Айндховен мога да ви кажа клиника, в която може да плати и да го прегледат, но е извън Айндховен.  На около 30 мин с колело .
Да, ако може информация за клиниката, ще съм благодарна.
Или информация за личен лекар, който приема пациенти.

# 713
  • София
Здравейте! Имам син, който в момента е 12 клас в БГ и планира кандидатстване в Делфт с изпит по математика.
Според мен щом е от МГ няма нужда от допълнителна подготовка. На сайта има някакви упътвания и безплатен курс, който се преглежда за няколко дни . Да види брошурата, там е описано, когато излезе новата, тук е старата Много се учудих, че всъщност има и някакви платени сайтове, но те не са официални, не сме ползвали такива, но явно вече се предлагат https://www.delftprep.nl/.
Просто, ако е наясно с частите на изпита и потренира малко, ще се справи без нищо друго, поне в нашия случай и всички около сина ми бяха така, без някаква специална подготовка. Успех!

# 714
  • София
Да споделя моя опит от август. Трябваше да се връщаме до София от Лиуварден през Айндховен. Вечерта с влаковете всичко наред. Сутринта проверяваме - ремонт. Трябва прекачвания с автобуси и т.н. Добре, че приятелите ни закараха с колата. Много ми се стори несигурно. Правят ремонти по влаковите линии в неделя.

# 715
  • София
Понякога ремонти, друг път - стачки или просто отменени влакове.
Вече ни стана навик да проверяваме в 9292 по няколко пъти каква е ситуацията - в деня преди полета и в деня на самия полет.

# 716
Много неприятно е с тези стачки и днес на летището  в Амстердам за пореден път чакаме от 8 до 12ч.за да ни дадът информация дали чекиран куфар от Щатите
е свален или пътува за София,защото
дъщеря ми  остава в Холандия за лекциите през новата учебна година.Ще помоля някой от сърце ако маже да ми даде тел. номер на летището в София за проверка на багаж  и дали може да го вземе познат от летището или ще го върнат обратно в Амстердам.

# 717
  • София
Здравейте,
моля да ми помогнете да разбера къде грешим. Опитваме се с детето да направим регистрация в сайта на https://www.airserbia.com/. След регистрацията, получаваме линк, на който да кликнем, за да верифицирамe email address-a. Правим го и при опит да се логнем в сайта получаваме съобщение в червено " An error occurred, something went wrong".
Ясно е, че нещо не правим както трябва, защото направихме регистрация с два различни email-a и все една и съща грешка се получава.
Ако някой се е сблъскал със същото, моля да сподели.

Благодаря предварително за съдействието!

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 15:14 от Pukanka

# 718
  • София
За сайта на Air Serbia опитайте през друг браузър.

# 719
  • София
... или през мобилното приложение.

Общи условия

Активация на акаунт