Каза се, че е идиотщина да се заменя с "пистакио", както не можем да заменим "маса" с "тейбъл", нищо, че и за думата "маса" се подозира, че има далечен латински произход.
Благодаря ти, Магдена, точно това имах предвид
Не съм твърдяла, че е българска по произход, мисля на всички е ясно, че е турцизъм. То и “кашкавал” е чуждица, но отдавна наложила се и вече естествена за нашия език. Би било също толкова смешно и претенциозно, ако започнем да го наричаме “йелоу чийз”. Воден пъпеш, много поетични тези испански кафета
Старбъкс да вземат пример.Турците се излагат според мен, несериозно е да налагаш на други езици и култури какви думи да ползват. Пуйката е кръстена на държавата, не обратното, голям праз, както и табуретките отоманки. Дайте и ние да се обидим, че “болгарка” значи ъглошлайф на руски. Такива думи са свидетелство за търговски отношения в миналото и са си част от историята.
Виж официалната политика на Туриця - все по-твръдо налагане на ислямските обичаи със забрадки, забрана книги, филми, песни, понеже не били морални, Дианетът коли и беси обаче... Когато става дума за пари, демек туризъм, виж рекламите на Турция - алкохол, хубави момичета по бански в смесени компании, нито една забрадка, нито една брада