От много време ви чета тук в БгМама и винаги съм намирала безценна помощ по какви ли не теми. Сега обаче дойде моментът и аз да се включа, защото съм доста объркана и ще съм благодарна, ако някой може да ме насочи.
Става дума за една данъчна главоблъсканица между България и Англия. Получавам инвалидна пенсия от България, но живея в Англия. До скоро не знаех, че трябва да я декларирам там. Установих обаче, че според спогодбата между двете държави, тази пенсия се облага само в България, така че в Англия не дължа данък - просто трябва да я включа в данъчните декларации от 2020 насам, което вече оправям.
Докато събирах документи, попаднах на нещо, което още повече ме обърка. През данъчната година 2020/2021 се водя данъчен резидент и в България, и в Англия. Според критериите на спогодбата обаче (брой дни, работа, обучение и т.н.), реално се водя данъчен резидент на Англия. Работих в Англия от октомври 2020 до април 2021.
И тук е големият ми въпрос:
След като според спогодбата се водя резидент на Англия и съм платила всичко по реда там, трябва ли изобщо да декларирам този доход в България? По документи не дължа данък в България от 6ти Април 2020 до 5ти Април 2021, но не ми е ясно дали имам задължение да подам декларация пред НАП, дори само за информация.
Това доведе до още едно допълнително усложнение за мен... Работата ми в Англия приключи в началото на април 2021 г., т.е. в края на данъчната година в UK. Последната ми смяна беше на 3-ти или 4-ти април, но по документи ме освободиха на 10-ти април, а заплатата ми преведоха на 16-ти. По това време вече съм данъчен резидент на България (от 6ти Април 2021).
Последният превод беше около 1156 паунда (нето – около 2400 лв). Не ми удържаха данък в UK, защото бях под прага на данъчното облагане (там данъка се облага само над 12570 паунда нагоре). Въпросът ми е: след като работата е извършена физически в Англия, но парите са получени, когато вече се водя резидент в България, дължа ли данък тук?
Четох текста на спогодбата (от сайта на НАП) и според него:
- Щом съм работила в Англия като техен данъчен резидент, само те имат право да обложат дохода.
След това споменава следното:
В моя случай Англия не е удържала данък, защото сумата е под прага. Значи ли това, че България ще иска 10% върху 2400 лв (т.е. около 240 лв)? И ако е така - понеже не съм подала декларация навреме, възможно ли е НАП да ми наложи глоба (примерно 500 лв), плюс лихви? В най-лошия сценарий - ако е трябвало да подавам отделни декларации и за двете години - дали рискувам две глоби?
Извинявам се за дългия пост, просто четох и търсих много, но не успях да намеря конкретен отговор. А в НАП няма ясна процедура какво да се прави със стари, пропуснати декларации. Ще съм ви изключително благодарна, ако някоя от вас се е сблъсквала с подобно нещо или има опит и може да сподели какво е най-разумно да се направи.
Благодаря предварително!