Деклариране пред НАП - доход от Англия

• 304
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, дами!

От много време ви чета тук в БгМама и винаги съм намирала безценна помощ по какви ли не теми. Сега обаче дойде моментът и аз да се включа, защото съм доста объркана и ще съм благодарна, ако някой може да ме насочи.

Става дума за една данъчна главоблъсканица между България и Англия. Получавам инвалидна пенсия от България, но живея в Англия. До скоро не знаех, че трябва да я декларирам там. Установих обаче, че според спогодбата между двете държави, тази пенсия се облага само в България, така че в Англия не дължа данък - просто трябва да я включа в данъчните декларации от 2020 насам, което вече оправям.

Докато събирах документи, попаднах на нещо, което още повече ме обърка. През данъчната година 2020/2021 се водя данъчен резидент и в България, и в Англия. Според критериите на спогодбата обаче (брой дни, работа, обучение и т.н.), реално се водя данъчен резидент на Англия. Работих в Англия от октомври 2020 до април 2021.

И тук е големият ми въпрос:
След като според спогодбата се водя резидент на Англия и съм платила всичко по реда там, трябва ли изобщо да декларирам този доход в България? По документи не дължа данък в България от 6ти Април 2020 до 5ти Април 2021, но не ми е ясно дали имам задължение да подам декларация пред НАП, дори само за информация.

Това доведе до още едно допълнително усложнение за мен... Работата ми в Англия приключи в началото на април 2021 г., т.е. в края на данъчната година в UK. Последната ми смяна беше на 3-ти или 4-ти април, но по документи ме освободиха на 10-ти април, а заплатата ми преведоха на 16-ти. По това време вече съм данъчен резидент на България (от 6ти Април 2021).

Последният превод беше около 1156 паунда (нето – около 2400 лв). Не ми удържаха данък в UK, защото бях под прага на данъчното облагане (там данъка се облага само над 12570 паунда нагоре). Въпросът ми е: след като работата е извършена физически в Англия, но парите са получени, когато вече се водя резидент в България, дължа ли данък тук?

Четох текста на спогодбата (от сайта на НАП) и според него:

Цитат
...заплати, надници и други подобни възнаграждения, получени от местно лице на едната договаряща държава въз основа на трудово правоотношение, се облагат с данък само в тази държава, освен ако трудът се полага в другата държава...
Тоест, разбирам го така:

- Щом съм работила в Англия като техен данъчен резидент, само те имат право да обложат дохода.

След това споменава следното:
Цитат
Ако трудът се полага по такъв начин, така получените възнаграждения могат да се облагат с данък в тази друга държава.
Тоест го разбирам, че Англия има приоритет да обложи данъка първо, и след това България може също да го облага, ако Англия не го е обложила.

В моя случай Англия не е удържала данък, защото сумата е под прага. Значи ли това, че България ще иска 10% върху 2400 лв (т.е. около 240 лв)? И ако е така - понеже не съм подала декларация навреме, възможно ли е НАП да ми наложи глоба (примерно 500 лв), плюс лихви? В най-лошия сценарий - ако е трябвало да подавам отделни декларации и за двете години - дали рискувам две глоби?

Извинявам се за дългия пост, просто четох и търсих много, но не успях да намеря конкретен отговор. А в НАП няма ясна процедура какво да се прави със стари, пропуснати декларации. Ще съм ви изключително благодарна, ако някоя от вас се е сблъсквала с подобно нещо или има опит и може да сподели какво е най-разумно да се направи.

Благодаря предварително!

# 1
Аз доколкото знам се декларира, защото ако нещо се скалира според доходи, то те няма значение къде са придобити. Нещо такова. Но не съм специалист в тази област и нека други се включат.

# 2
Аз доколкото знам се декларира, защото ако нещо се скалира според доходи, то те няма значение къде са придобити. Нещо такова. Но не съм специалист в тази област и нека други се включат.

Хм… защо изобщо трябва да се стига до ескалиране на доход? Според спогодбата между България и Обединеното кралство и според самите британски власти, правото да облагат доходите ми до 5 април 2021 г. принадлежи само на Обединеното кралство. След прилагането на т.нар. tie-break тест, стана ясно, че съм тяхна данъчна резидентка за този период. А това означава, че България няма право да облага тези доходи - следователно, те би трябвало да се третират като необлагаеми от българска страна.

Въпреки това, така и не получих яснота какво става с последната ми заплата, която съм получила за реална, физическа работа, извършена в Англия, докато все още съм била данъчна резидентка там. Казаха ми само, че нямало върху какво да се начисли данък, понеже сумата била под прага за минимално облагане. Но не ми обясниха дали тази заплата се облага в Англия или в България… и просто остана висящ въпрос от моята страна.

И последно, ако е трябвало да декларирам този необлагаем доход в България, ще ми наложат ли големи глоби заради закъснението?

# 3
аз не разбрах да става дума за облагане , а за натрупване на суми върху които се изчислява ставката.
но не казвам че съм права.

# 4
Няма значение кога си получила плащането, може и да е месеци след като си го изработила.
За това плащане важи статуса ти по време на изработването му, а ти тогава си била резидент на Англия.

# 5
Няма значение кога си получила плащането, може и да е месеци след като си го изработила.
За това плащане важи статуса ти по време на изработването му, а ти тогава си била резидент на Англия.

Значи, от 15 март до 4 април 2021 г. съм работила в Англия, докато все още съм се водила тяхна данъчна резидентка. Заплатата за този период съм я получила на 16 април 2021 г. Това означава, че доходът би трябвало да е облагаем само в Англия, тъй като работата е извършена там и по време, в което съм била местно лице за тях, нали?

А сега се чудя какво да правя с НАП. Има ли изобщо смисъл да се занимавам с тях, ако не дължа никакви данъци тук? Честно казано, ще е доста абсурдно, ако ме глобят по 500 лева за всяка данъчна година, при положение че не съм длъжна да плащам нищо… Евентуално де..

# 6
  • София
Щом никой не те е подгонил, не се натягай. Т.е. - не прави нищо.
На мен НАП ми писаха за някакви документи от 2017.... Ако ме потърсят пак, ще им кажа, че бившият ги е изхвърлил.

# 7
няма ли давност ? не е ли 3г. ?

# 8
  • София
Предполагам, че става дума за една фирма, в която работех 2017-2019. Те си имаха проблеми с НАП и НОИ, а на мен ми изгоряха осигуровките. И вероятно сега са се сетили да изчистят казуса, каквито са "бързи".

# 9
Давността е 5 години от годината, следваща годината, когато е трябвало да се плати публичното задължение.
Мисля че много българи, работещи в чужбина, не подават декларации за доход за периода, в който са били местни лица в чужда държава (така деликатно да Ви го кажа).

# 10
Щом никой не те е подгонил, не се натягай. Т.е. - не прави нищо.
На мен НАП ми писаха за някакви документи от 2017.... Ако ме потърсят пак, ще им кажа, че бившият ги е изхвърлил.

И аз първоначално си мислех да не се занимавам, защото знам за много хора, които не декларират доходите с години...и знам, че давността е 5 години. Ако приемем, че е трябвало да декларирам доходите от 2021 г. през 2022 г., тогава давността ще изтече на 31 декември 2027 г.

Проблемът е, че в момента ми правят данъчна проверка в Англия, защото не съм декларирала пенсията от България – която по спогодбата не подлежи на данък в Англия – както и кратък период работа, която също е била извършена в България, за които данъците са платени в България. В този случай спогодбата определя, че съм била данъчна резидентка на България, но въпреки това Англия държи всичко да бъде декларирано, дори когато доходът не се облага.

И сега се притеснявам, че ако НАП ме хванат, или ако данъчните в Англия решат да информират българските власти, няма как просто да се направя на ударена – според мен такъв номер няма да мине. А другото, което ме тревожи, е, че исках тази година да кандидатствам за британско гражданство, но ако сега ме натоварят с глоби от България за неподадени навреме декларации, едва ли ще ми одобрят кандидатурата...

Давността е 5 години от годината, следваща годината, когато е трябвало да се плати публичното задължение.
Мисля че много българи, работещи в чужбина, не подават декларации за доход за периода, в който са били местни лица в чужда държава (така деликатно да Ви го кажа).

Права сте… Но според мен всичко това идва основно от липса на информация и незнание от страна на хората като мен. Аз, като съм работила за английска фирма, осигурявана съм там и всичко е било напълно изрядно, изобщо не съм знаела, че трябва да декларирам тези доходи и в България – при положение, че държавата реално няма какви данъци да вземе, защото самата спогодба изрично казва, че съм била данъчна резидентка на Обединеното кралство и само тя има право да вземе данъците за извършения труд...

# 11
Ами обадете се в НАП и ги питайте, за да сте спокойна.
Ако сте била резидент в Англия и сте имали доход от България сте била длъжна да ги обявите в Англия. А дали ще плащате данък върху тях е друг въпрос.
Ако сте била резидент в България и имате доходи в България не сте длъжна да ги обявите в Англия. Представете си всички българи, които живеят и работят в България да попълват данъчни декларации в Англия.
При попълване на данъчната декларация има въпроси за доходи от чужбина. Няма как да ги подминете.

# 12
Ами обадете се в НАП и ги питайте, за да сте спокойна.
Ако сте била резидент в Англия и сте имали доход от България сте била длъжна да ги обявите в Англия. А дали ще плащате данък върху тях е друг въпрос.
Ако сте била резидент в България и имате доходи в България не сте длъжна да ги обявите в Англия. Представете си всички българи, които живеят и работят в България да попълват данъчни декларации в Англия.
При попълване на данъчната декларация има въпроси за доходи от чужбина. Няма как да ги подминете.

Аз никакви декларации не съм попълвала, тъй като винаги съм била наета от фирма - т.е. те са плащали всички нужни осигуровки и данъци преди да ми преведат заплатата и винаги съм си мислела, че щом всичко е отчетено от тяхната страна, няма какво да се отчитам аз, защото не се водя самонаета. Ама явно не е така, ако се водя двоен данъчен резидент... Ирония

Сега се поразрових малко из интернет и разни групи, и на доста места хората коментират, че давността за налагане на глоба е 2 години от нарушението. Тоест, фактически не би трябвало да могат да ме глобят за корекция – ако приемем, че нарушението е от 1 май 2022 г., тогава давността би изтекла на 1 май 2024 г.

Затова мисля, че в най-лошия случай биха могли да ми начислят 10% лихва за всяка просрочена година, и така данъкът от 240 лева би нараснал до около 372 лева (ако приемем, че не признаят, че доходът, който е получен на 16 Април 2021, не подлежи на облагане в България). Изчетох на много места, че данъчните в България често искат доказателство, че данъкът е платен в чужбина, иначе го таксуват тук – което звучи доста противоречиво, особено при наличие на спогодба за избягване на двойното облагане...

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 01:13 от Tiyana57

# 13
Тази сума от 2021 година си е доход от чужбина и си подлежи на данъчно третиране в Англия. Няма значение, че фактически сте били в България.

Общи условия

Активация на акаунт