Аблация на сърцето - 13

• 7 870
  • 338
  •   1
Отговори
# 15
На мен в епикризата ми пише датата на контролния преглед (1 месец след аблацията) и указание да дойда с резултат от амбулаторно проведен холтер-ЕКГ. Холтер-ЕКГ да се направи малко преди датата на прегледа. Това е протокола на НКБ. В Токуда може да е друг протокол.

# 16
Контролни прегледи се правят с резултати от 24 холтер 1 месец след аблацията и след това 3 месеца след аблацията

# 17
Aizen_BG  Не е страшно да е извън ритъм по време на аблацията. Нещата са под контрол. Предизвикват аритмия, стигат до проводника, премахват го и продължават  изследването да проверят има ли и други места с причинител. Нали на 09.07 сте при доц.Трайков? Може предварително да си напишете въпросите и да му ги зададете. Аз два пъти ходих на консултация при В.Трайков - много бързо минава прегледа при него и ако не сте подготвен с въпросите, няма да успеете да ги зададете.

# 18
Уточнявайте и за каква диагноза ви искат холтер на първия контролен преглед. Може би има значение. В Токуда не искаха за мен, но сега не знам как е.

# 19
Така е аз на първият ми преглед при доц.Трайков мина за 3мин. Казах му 2 изречения и той ми каза за аблация си, когато решиш заповядай. И това беше само, но този път ще отида с въпроси!

# 20
  • Пловдив
Като стана дума за въпроси, аз се появих при д-р Джинсов с разпечатани 12 въпроса Simple Smile Бях последния му пациент, часа беше 19:30  и затова приятно ме изненада, че търпеливо отговори на всичко.

# 21
Може ли да ми пратите въпроси, които може да задам? Grinning

# 22
Така е аз на първият ми преглед при доц.Трайков мина за 3мин. Казах му 2 изречения и той ми каза за аблация си, когато решиш заповядай. И това беше само, но този път ще отида с въпроси!
Имате право и на избор на екип (900 лв), за да сте сигурен, че В.Трайков ще прави аблация. Заявява се по време на консултацията, за да се избере дата, на която доктора няма да отсъства. Иначе доц.Трайков казва, че няма значение кой ще прави, че целия му екип е добър.

# 23
  • Пловдив
Може ли да ми пратите въпроси, които може да задам? Grinning
Simple Smile Ще Ви пратя моите, но те са свързани с моите проблеми.

# 24
Аз пък и на преглед не съм ходила преди аблацията. Бях оторизирала Т. Радева да ми занесе ЕКГ с пулс 240 на д-р Трайков, нейната аблация беше месец преди моята. И той ми звънна по телефона, че съм подходяща за аблация и да реша кога. Направо ми идваше да го разцелувам! Heart

Какви въпроси имате, стана ми любопитно? Аз само исках да знам датата. Simple Smile

# 25
  • Пловдив
Аз отидох с един куп кардиограми, холтер и ЯМР. За малка част от въпросите имах отговор от моята кардиоложка. Но когато ходих при нея все бях притеснена и неподготвена да питам за другите неща. Мисля, че моите въпроси са неприложими за повечето тук, при мен проблемът е чести екстрасистоли и анатомична аномалия Mitral annular disjunction (MAD).
Във файла съм ги описала само схематично, но ето ги:
1.   Имам ли ПМ, ПТ или други нарушения  (бедрен блок, исхемия, тахикардия) освен екстрасистоли. WPW синдром?
2.   Имам ли фиброза (ЯМР)
3.   Ефективна ли е аблация при пациенти с  MAD
4.   Необходима ли е корекция в дозите на сегашните лекарства?
5.   Фелкарид колко дълго се пие, намалява ли ефекта, странични ефекти
6.   Добавки и витамини
7.   Хомеопатия (Кралонин), Аспирин протект?
8.   Какви допълнителни изследвания препоръчвате – ехокардиография, тест с натоварване и др.?
9.   Има ли връзка на кг с риск при аблация
10.   Дизавтономия на нервна система – да търся ли консултация с невролог
11.   Какви физ. натоварвания може
12.   Часовник ЕКГ – какъв и дава ли коректни резултати?

# 26
Аз не се задълбочавам с подобни неща. Исках само да си върна комфорта. Също така, ако притъпите ми бяха останали кратки, нямаше да стигна до ЕФИ изобщо.

# 27
  • Пловдив
DeVa®, абсолютно си права, и моята цел беше точно комфорта. Просто за пациентите с MAD не е съвсем сигурно дали аблацията решава проблема. И не ми се иска да се подложа на това, а проблема да продължи.... За момента и лекаря прецени, че не трябва да се прави аблация, поне не и докато лекарствата имат ефект. Но аз си следя темата тук, защото има толкова полезна информация!

# 28
Вие формулирахте два въпроса:
1. Колко време се оставя пациента извън ритъм по време на аблацията? Аз съм излизал часове извън ритъм. Как възстановявате ритъма по време на аблация?
2. Може ли да се направи с пълна упойка?
3. Ако не може с упойка, прилагат ли се седативни медикаменти?
Моите въпроси бяха:
1. Какъв е процента на успеваемост при този вид аритмия?
2.Има ли риск да стане по лошо след аблацията?
3. Има ли други процедури преди аблацията (скенер, стрес-тест или други)?
4. Около 10 дена преди аблацията се спира антиаритмик, какво да предприема, ако изляза от ритъма през този период?
Преди самата аблация попитах:
1. Ако случайно кихна по време на аблацията или да се прозявам или дълбоко да вдишам - как да контролирам това?
2. Ако възникне необходимост от пиш-пауза по време на аблация какво се прави? Simple Smile

Ако доц.Трайков изрично не Ви каже да спрете антиаритмика преди аблацията, уточнете все пак с него още по време на консултацията.

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 16:44 от Eliva62

# 29
Здравейте.Аз не съм спирала антиаритмика,в моя случай Конкор. Дори в деня на аблацията сутринта ми казаха да си пия 2,5..Явно всичко е много индивидуално.
За контролен преглед, за Токуда,освен след месец,нищо друго не са ми казвали.
 Eliva 62, macadamia, за след аблация ли става въпрос ,задължително с резултати от холтер ЕКГ 24. Или Вие сте решили да си направите и да занесете резултатите на контролния преглед да ги види лекаря.

Общи условия

Активация на акаунт