Априлски бебчета 2025- тема 2

• 22 299
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
Pupii, припомни ми на колко е, има ли навършени 4 месеца? И нашата  повръща, сега по-малко, но продължаваме с Гастротуса. Опитахме се да й дадем повече, но повърна на фонтан. Сега даваме малко повече на първото и последното хранене за деня.
Аз чета доста книги и не мога да препоръчам.

# 586
Мамчета, питали ли сте ортопеда от кога да ти слагаме седнали или полуседнали и слагате ли ги?

# 587
Аз го слагам от началото на 4ти месец полуседнал (40 градуса) в количката- вече сме с летния кош.
Като препоръката беше от ЛЛ не от оттопед. Много добре си държи главата и сам дава знаци, че е готов да е седнал- за това и склоних.

# 588
Gary, с 3-4 дни разлика са с твоята госпожица. В четвъртък отново сме на преглед, но не мисля че ще е над 6 кг. При това нашата мери с дрехи и памперс.

# 589
Гери, Пупи и ние не сме много дръпнали на база на другите като ги гледам. Ние се и родихме доста големи- 4 кг , но качваме по 600-700 гр. На 4 месеца и една седмица при ЛЛ бяхме 6400 кг, на дължина също родена е 53 см сега е 61 см и като гледам как пишат, че и трябва да си удвоят теглото - ние сме на половина. Но сравнявам и картона на каката която сега ни е на 10 год и тя е вървяха по абсолютно същият начин. ЛЛ всеки път я питам тя ми казва добре е, а сега и даже, че вече може да качва по 100-200 гр след 4тия месец. Бяхме започнали да ядем 6 пъти по 150 мл, но това беше някакво чудо, сега е 5 по 150 мл или 6 по 120-130 мл, според зависи как се събуди през нощта и просто отказва да яде, ако я насиля започва да връща, ние също бяхме с доста силно изявен рефлукс. Но пък си има бузи и козуначета. Каката един ден застанала и вика: Мамо крачетата й приличат на тези където ги ядем на Коледа- това са козуначени коминчета по Коледните базари.  🤣

# 590
Мишленце, за това казах да не се води човек сляпо по книги и таблици, а и стандарта е до края на 6-тия месец бебчето да си удвои теглото. Бебетата, които си удвояват теглото до края на 4-тия месец не са много. При теб просто за сега върви миньонче госпожицата ❤️ Но шегата настрана, тя си расте перфектно! Съвсем нормално е да расте с по 2 см. на месец. Не ги гледай бебетата мутанти с по 5-6см на месец 😃 Само не се обиждайте, казвам го с хубави чувства 🤣😘 Освен това бебчетата родени с ниско тегло не са критерий, защото те наваксват бързо и за тях изобщо не важат тези таблици 😃
Скрит текст:
Та самата аз си се наричам мутант заради отклонението в кариотипа и вече не приемам тази дума за обидна, хаха.
Те са по-скоро изключения и до годинката ще видиш как ще се изравнят нещата. Моят пък си расте с по 3 см. на месец, но е и младеж 😁 Няма как на този ръст да очакваш твърде много килограми. Според мен е просто перфектна като съотношение ръст-килограми.  Моят господин също се случи тези дни да прескача ядене, но това е напълно нормално 🤗😊 Също така не е задължително количеството мляко да се увеличава, точно това споменаха на лекцията. Например от 5-тия месец започва да яде определено количество мляко и така си продължава, докато напълно мине на "човешка храна", но децата си растат, дори да не увеличаваме дозата. Плюс това не трябва да се надхвърлят 200мл. на хранене, което е всъщност 180мл. вода+ 6м.л. АМ. Просто ще се храни по-често, но не и с повече. Не ги гледайте тези таблици на кутиите с АМ, просто включете още едно хранене, но не увеличавайте количеството, защото ще се разширят стомахчетата.  
ПП по-късно може да ви снимам какви пюренца съм заредила, хаха 😅 Малко множко са, а имам и още няколко от Baby.bg в Еконта.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 07:11 от Kactus

# 591
Благодаря, момичета Simple Smile успокоихте ме Simple Smile както каза Мишленцето, каката е била абсолютно същата - гледах вчера, че на година е била 8,9 кг, колкото повечето бебчета на 6 м.
На мен опасенията ми са, че ще спре да пие АМ - каката някъде по това време започна да пие по 60 мл на хранене и да отслабва и трябваше да започнем с кашите.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 09:24 от Gery666_

# 592
Гери, ние сме по-големи от Вас с няколко дни, но се роди по-мъничка. Роди се 2.7 и сега най-много е 5,7. Грам не седи мирно на кантара и има отклонения при всяко мерене. За см от 48 сме на 61-62. Г/д с подобни темпове расте като Ана. Просто нежни госпожици искат да са. Дано не откаже АМ и започне да си хапва по-добре.

При нас тази нощ беше леко неприятно. Малката се събуди в 00, в 1, в 4 и плач. Не знам дали заради регресия или е настинала или коремчето я боли. Хъркаше и вече започна да кашля. Не знам дали да не и вземем един Биозин кидс и утре да звъннем на личната.

Кактус срока им нали не изтича тази година да взема и аз ?

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 09:15 от Пълнолуние

# 593
След като докторите казват, че наддават добре не се притеснявайте. На едните лекции които слушах казаха, че формулата на АМ даже е сменена от 2020 или 2022 година, не помня точно, защото имала прекалено високи съдържание на протеини и това води до предразполагане към напълняване в по-късна възраст.
На последния преглед с мерене и теглене, вече не помня колко точно беше наддала и свекървата почна да се притеснява дали е достатъчно, че нейните деца с по килограм наддавали всеки месец. Еми те са били на АМ и точно обясняваше колко били пухкави. Нашето момиче си има достатъчно пухчета, ама върви дълга и по-слаба, а и е на кърма. Доста е активна, не спира да се върти.
И аз почнах да се зареждам с пюренца, ама наистина гледайте срока, защото вчера щях да взема от Лидл със срок до септември 2025 и нямаше да стигнем до него сигурно. На марката на Лидл ми се сториха доста воднисти и не взех, взех на Хип 2 броя и от ДМ взех 3 броя преди това. Ще гледам да не се презапасявам, зависи какво ще хареса, а и все още смятам някои да приготвям в нас.

# 594
Не съм питала,на люлката си е в полулегнало положение,слагам и на възглавницата за кърмене да седи полуседнала,а тя се напъва да сяда направо.
От няколко дни я вдигам и в количката и така да я возя,преди вдигах само да си гледа , обаче нещо ми се свлича надолу.
Иначе главата я държи стабилно от 3 месец.
Мамчета, питали ли сте ортопеда от кога да ти слагаме седнали или полуседнали и слагате ли ги?

# 595
Луничке, с хубави срокове са 😊 Повечето са до лятото на 2026, а голяма част до 2027г., пресни 😃 Само едно на бебивита се излъгах да взема с бисквити, което е до октомври, но ще го изям аз 🤣 Всички каши са произведени преди 2-3-4 месеца.
ПП бебчетата на кърма в първите месеци растат по-бързо от бебчетата на АМ, но към годинката се изравняват. Погрешно е схващането, че бебчетата на АМ растат по-бързо, точно обратното е.
Иначе все още има на пазара АМ с нишесте за съжаление.
ПП2 Гери, не е вярно, че повечето бебчета на 6 месеца са 8-9кг., по-скоро са изключения. Стандарта е 9кг. да са на годинката, като златна среда е интервалът 9-12кг.
ПП3 Някои пюренца са си воднисти без значение от марката. Аз гледам да нямат добавено нишесте или олио, предпочитам да си е чисто и аз да си ги смесвам после с жълтък/месо/олио.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 10:22 от Kactus

# 596
За нишестето в пюрето гледах на лекция как обясняваше д-р, че се добавя, за да се получи правилната консистенция и е в минимални количества. Същото и със захарта - ако е добавена в пюрето, то е за да регулира киселиността и е в много малки количества. Дали се добавя нишесте или захар зависи от степента на зреене на използваните зеленчуци. Също каза, че всяка партида се тества преди да излезе на пазара.

# 597
Гледах лекцията, но все пак избягвам пюрета, които съдържат нишесте или захар. Редките пюрета винаги могат да се добавят към каша, а захар ще включа чак след първата годинка и то в минимално количество, основно като заместител ще използвам мед и плодове. 🤗 Взимала съм пюренце с банан, което е чист плод+вит. Ц и такова от банан с по-нисък процент плодово съдържание с добавено нишесте.....пълен бълвоч и е точно на Бебелан. Предпочитам да е една идея по-рядко, но да не е като желе. Високият клас пюрета не съдържат сол, захар и нишесте. Нека си рекламират Бебелан 😃 Имат и добри попадения, но като цяло не им стават пюретата. На Simple Comme зеленчуковите са приготвени на пара и дори няма добавена вода, защото единствената вода, която се съдържа е тази от изпаренията.

# 598
Моя приятелка ми каза, че плодовите пюрета  на Hipp в Германия са без съдържание на захар, докато тези предлагани в България имат. И аз от лекцията останах с впечатление, че се добавят само, ако партидата е по-киселинна, но явно не е само това.

# 599
Луничке, сега погледнах, че повечето зеленчукови и зеленчуково-месни пюренца са със срок до пролетта на 2027г., а плодовите до лятото/есента на 2026г.
Bio пюретата на ДМ също са сертифицирани по Деметер, както тези на HOLLE.

Скрит текст:

тази чанта са само месни пюрета, които ще смесва със зеленчукови. Чакам още месни пюренца от Baby.bg 🤗 Пуешкото с по-късия  срок ми е подарък 😁

Общи условия

Активация на акаунт