Как да научим 5-годишно да спи само?

• 1 249
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Според мен телевизия преди сън е наистина лоша идея. Не случайно в спалнята не с препоръчва телевизор дори при възрастни хора. Като цяло сте създали силни асоциации и навици и сега ще ви е трудно да се справите с всичко накуп. Почнете едно по едно - първо с разтакаването в банята, после с приказка вместо ТВ, после с местене в неговото легло.
Обаче действително ако нямате достатъчно категоричност като възрастни, няма да стане - трябва си постоянство и на моменти дискомфорт и за вас самите.

Винаги може да направите консултация с външен специалист, който да даде насоки спрямо вашата конкретна ситуация.

Успех!

# 16
И че не дава да му се режат ноктите също не нещо необичайно.

# 17
“Абе разиграва ни като маймуни” , защо се допуска това поведение в днешно време масово от родителите ? Наистина нямам представа

# 18
Аз на първо място бих работил по проблема с телевизора - телевизор преди лягане е просто като ваксина против спане. Даже спането при вас не е толкова притеснително, колкото този телевизор.
Иначе, нашият син спеше при нас до 3-годишна възраст. Ама след втората година си спеше в неговото "бебешко" легло (120 см дълго) до 3-тата година. И понеже искаше при нас, всеки път викаше: "Искам на голямото легло, искам на голямото легло". Около месец преди 3-тия рожден ден реших да се възползвам от желанието му да иска да е на голямото легло и почнах да му разказвам как, ако слуша, ще му купя за рождения ден мнооого хубаво голямо легло и ще му го сложим в неговота стая и ще е само за него. Всеки ден питаше жена ми кога ще дойде рождения ден, понеже тати ще му купи голяма легло само за него.
И си спазих естествено обещанието де, леглото пристигна малко преди рождения му ден, ама го държахме не сглобено. В деня на рождения му ден, докато беше на градина, го сглобих и като се върна от градина и после разходка, му го показахме. Е нямаше такава радост и директно без много да увъртаме, му казахме, че ще спи там, докато трае еуфорията. Легна и се почна де: "Искам в спалнята", ама му казахме, че има такова хубаво легло, което съм му купил, с къщичка (има един балдахин от Икеа отгоре) и в един момент си заспа. Няколко нощи подред имаше лека съпротива, ама удържахме фронта и стана.
Иначе още го приспива някой от нас, като винаги е къпане и после в леглото книжки, като обаче никога не е гледал телевизия досега, клипчета на телефон сме му пускали само при пътуване с автобус или самолет, в ежедневието никога. Даже, когато се приберем в България (не живеем в България) и разни деца почнат да му разказват за Пес Патрул и разни други филмчета, той ги гледа малко странно, понеже не ги знае. Книжките може да си избере сам кои да са, винаги иска 2, ама като прочетем и двете (за 15 минути) се обръща и заспива.
Според мен трябва да махнете асоциацията с телевизията и да сте твърди и постоянни. За да не му е тъмно и да го е страх, сложете една детска нощна лампа с мека светлина - хем не е абсолютен мрак, хем не пречи на съня.

# 19
Съгласна съм с горното мнение, най-напред трябва да го отучите от заспиването с телевизор. Ако не харесва книжки, разказвайте му приказки или му направете плейлист с приспивна музика. Синята светлината от устройства като телевизор и телефон пречи на производството на мелатонин и съответно на запиването. И като добавим превъзбуждането на нервната система от детските филмчета, няма как да очаквате да заспи лесно и в нормален час.

Нашият син е на 2.5 години, спи в собствената си стая откакто навърши 1 годинка. Като тръгна на ясла имаше трудна адаптация и тогава спа в нашето легло много време, но постепенно го върнахме  пак в неговата стая. Четем или разказваме 2-3 любими приказки, обръща се и заспива. Има нощна лампа с червена светлина, а в леглото съм сложила няколко любими играчки, като обясних, че те ще го пазят от страшните неща. Заспива в 9-9:30, като ритуалът по приспиването започва в 8 ч. Сутрин става в 7:30-8, а обедният му сън е около 2 1/2 часа.

# 20
Имам колежка, на която дъщеря й скоро стана на 9 години и още спи при тях, на спалнята... През деня даже й харесва да я оставят за малко у тях сама, но вечер не иска да си спи в стаята. Дано и при вас не стане така.

# 21
И ние като ходихме на огледи за апартаменти, в един от тях, при две свободни спални, леглото на детето в 4-ти клас беше непосредствено до спалнята на родителите. И детето видяхме, беше си абсолютно нормален господин, просто явно не е искал да се отдели.

# 22
Повечето от тези неща са абсолютно нормални. Родителите дресьори ги знаем, но не всички са такива, нито пък всички деца толерират такова "възпитание".
Бих подкрепила на първо време да спрете телевизора - поне 2 часа преди лягане никакви екрани, те наистина стимулират нервната система.
Оттам нататък, няма как детето да премине от фаза "вкопчено във вас по време на сън" към "отделна стая". Трябва първо да извърви етапа на отделно легло във вашата стая - първо долепено, с държане за ръка и галене, после отделено. И чак тогава отделно. Разбира се, всичко това е придружено с разговори.
За протокола, моята дъщеря я отделих в легло до нашето на 3 г. и в отделна стая на 7 г. Преценката стъпваше както върху нашите родителски желания, така и върху нейните нужди. Сега е на 17 и смея да кажа, през годините на растежа е имала много по-малко проблеми със съня и вмъквания в родителската стая, отколкото редица деца, отделени от бебета.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 19:43 от Параход

# 23
Подкрепям горното мнение. Големият ми син е на 7г и сега ще го отделяме в отделна стая.
Момента съвпада със започването на училище, той е наясно че започва нов период и че вече е "пораснал". Узрял е за този момент и дори вече сам иска някакво лично пространство и да си прави неща които харесва в отделна стая, има си хобита. Въпреки че е спал до нас 7 години е доста зряло дете, самостоятелно и с никакви нарушения на съня. До сега си спеше в нашата стая, но на негово легло. Първо беше кошара, после голямо легло долепено за спалнята, и сега с легло в стаята, но отделено от нашата спалня . Всичко се е случвало плавно, без стрес. Между другото в периода 5-6 г имаше наистина кошмари и страхове, породени от случки в градината, от разкази на други деца за страшни неща които са гледали. Той у дома се сещаше за тези разговори от градината и се страхуваше. Искал е да оставяме светнато примерно в коридора и т.н. Но дори и в период на такива детски страхове, съня му не се е нарушавал. Винаги е имал здравословни навици за сън и непробуден такъв. Отдавам го на спокойствието, че е близо до нас.
Относно страховете, за да ги разсея го карах да ги рисува. Казвах му: " нарисувай ми тези страшни неща и ще видиш какво ще ги направим". Той ги рисуваше и му давах да ги смачка, аз също заедно с него. И му казвах "ето, справихме се с тях".
Аз мисля, че децата дори и на 7 имат нужда от такава близост, защото през нощта човек е особено уязвим, особено децата, чиято фантазия и въображение е доста развинтена именно в тази възраст и дори е доказано, че те не правят още ясно разграничаване на фантазия и реалност. Така че ако вашето дете сега е в период на някакви страхове, не мисля че е удачен момент да го местите. Наистина трябва плавен преход.
Не подценявайте детските страхове. Има деца, които ще ги изкажат и може да се работи с тях по успокояването им. Но не всяко дете споделя достатъчно и такова насилствено отделяне, когато детето се страхува или има фобии според мен не е удачно и не се знае какви последици може да има.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 23:06 от rozi4ka222

# 24
При нас беше също голям проблем. Преди да навърши 5 години ѝ казах, че точно след РД ще си спи в стаята, защото вече е много голяма кака ! Няколко дни преди това,купихме нощна лампа която тя сама си избра, сложихме чаршафи и завивки които тя искаше, наредихме цялото семейство барбарони и наййй - накрая ни се разкара от спалнята на която едва се събирахме трима 🤦😆. Само има една тайна ( с риск да ме заклеймите ще я споделя ) , преди сън гледа детско на телефона, като се разбираме колко минути да е. Ако е много уморена, не успява да изгледа и детско от 10 Мин. Половин година не е спала при нас. Сега ние я викаме , когато в нейната стая е 100 градуса, но няма драми.

# 25
  • София
Спрете телевизора или поне контролирайте повече. От там идват страховете и кошмарите (минахме през този период с голямото дете).

За другото не мога да помогна, но не сте само вие така. Синът ни е почти на 5г (прави ги след 2м), баща му спи с него в стая (отделни легла), аз съм с малкото дете в другата. Ами баткото по 2-3 пъти вечер пипа дали някой е до него и тогава заспива дълбоко и спокойно. Всичко да е наред се надяваме като се местим в нов апартамент да спят вече двете деца заедно в стая и да са спокойни, че не са сами (малкото ще е на 2г и половина горе долу, баткото около 6г). Ще ги оставим да си изберат сами неща (контролирано) и да си го усетят като тяхно пространство, където няма кошмари, страх, чужди вещи и т.н.

# 26
Moeто дете скоро ще стане на 4г. Спи в отделна стая откакто стана на 1г, защото иначе нито той, нито ние спяхме. Никога не е идвал и не е лягал сам при нас. Това обаче не означава, че заспиваше или спеше сам. За почти 3 години много ритуали отпаднаха постепенно. В началото след приказката милвах гръб, после глава, после държах ръчичка, накрая дълго време останахме на приказка + присъствие в стаята (има второ отделно легло там). По някое време през нощта често се будеше и някой от нас се местеше в неговата стая.
След една конкретна ТВ "приказка" обаче започна да сънува кошмари. Искаше някой да спи при него нон-стоп, искаше да спи изцяло на светнато, не само на нощна лампа. Започнах и да "омагьосвам" всички лампи срещу извънземни и други страшни неща преди да си легне. Отне месеци да се върнем на стария режим.
Но от 3 седмици след приказката остава сам в стаята само на нощна лампа. Нещото, което се промени е, че за пореден път изгледа епизода "Sleepytime" на Bluey и реши, че вече и той е голямо момче и ще заспива сам. Напомням му обаче, че и от другата стая го пазя, още "омагьосвам" лампи, но по-рядко, както и много по-рядко се буди нощем. Обяснявам и му как играчката, с която си спи, през деня си почива, за да може да го пази нощем. А скоро ще се местим и му напомням, че в новото жилище няма да има второ легло в стаята, така че трябва да свикне да спи сам по цяла нощ.
В общи линии моя съвет за самостоятелно спане е да го уверявате често, че вие пак сте до него. Позната ми е споделяла, че при тях добре е работило и да държат невидимо въженце (детето единия край, родителя другия). Но и напълно споделям казаното от другите - нека приказката да не е на телевизора. Сменяйте книжките, ако трябва се придържайте с такива с повече илюстрации и не протакайте тази част. 10-15мин приказки според мен са достатъчни, аз рядко му чета повече ако виждам, че не е достатъчно уморен.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 16:58 от 2402

# 27
  • София
Значи това ми е много болна тема и мога да напиша докторат по нея. В моя случай причината сина ми да спи при мен до 9 годишен беше едностайното жилище, в което живеехме двамата. Една единствена стая: само гардероб, легло, сгъваема маса, столове, бюро за него и малък бокс кухня. Нямаше къде да го отделя. Телевизора беше там също, но аз не гледам телевизия и не включвам, така че слава богу само този проблем го нямаше. Проблема беше, че работя до късно и той не мигваше докато аз не легна. Пробвала съм всичко: загасена лампа, да работя на тъмно, светната нощна лампа, нощна лампа със съзвездия, с животинки, с каквото се сетите. Нищо не го приспива освен аз настанена в леглото до него, а аз трябваше да работя. Пробвала съм да се изхитря и да го приспя, пък после да стана и да работя - в момента в който се повдигна той се разбуждаше и край. Така той възприе моя режим и до ден днешен е такъв. Заспива си късно и има страшни проблеми със съня, въпреки че точно по тази причина смених жилището с двустайно. Сега си има собствена стая и легло, но навиците му останаха. Спи си сам още от момента в който се преместихме, но се приспива на светната нощна лампа с триста зора и бели звуци, които са ужасни. Той твърди, че белия звук е единственото което го успива, с което мога да поспоря, защото след дълго ритане на футбол или изобщо много физическа активност е като убит и заспива преди 24ч и то без бял звук.
Та изводите до които съм стигнала са: никакво сладко вечер, безалкохолно абсурд, строг режим за час на лягане (ако успеете да го постигнете), спорт, приглушена светлина, лека музичка та дори бял звук ако това ще помогне. Успех

Общи условия

Активация на акаунт