Как да научим 5-годишно да спи само?

• 1 248
  • 27
  •   1
Отговори
Как се научава дете, свикнало да се гушка при единия или двамата родители едновременно, със собствена детска стая и легло, да спи само в леглото си, а не на спалнята с родителите си?
Знам, ще кажете, че сме изпуснали влака, но имахме причини поради които го оставяхме да се гушка повече време. Преди около две години пробвахме да го научим, уж се зарадва за обзаведената стая и до там...
Сега постоянно аз или татко му сме принудени да спим с него в едно легло. В жегите е някакъв ад. Той е качен буквално върху мен и с едната ръка ме обгръща през врата, за да ми пипа косата ( това му действа успокояващо).
Аз и без това не мога да спя, а с него е просто кауза пердута. Или се страхувам да не падне от леглото или се опитвам да го отместя, за да мога да дишам нормално. Пък и време му е вече да свиква. Но тук има още един проблем. На нас ни се приспива по-рано, отколкото на него. Ако се надявам да заспи сам в стаята си, първо няма да стои там самичък, после - ще заспи чак в 23 ч, ако не са загасени лампите и има с какво да се разсейва. А ако са загасени и е сам, ще се страхува.
Моля, споделете ценен опит, защото на мен вече ми се реве от недоспиване с години.

# 1
Много трудно.
Стойте в стаята му докато заспи.
И тези проблеми, които имате са напълно очаквани.
Единственото полезно в случая е някоя майка да се освести докато е време и да не допуска същата грешка.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 22:34 от FB590525BGM

# 2
Моят на около 3.5 г. започна да спи в стаята си, но една нощ се стресна от някаква аларма и край. Твърдеше, че има кошмари и т.н. След известно време опити се сетих и купихме капан за сънища. Закачих го на лампата и детето се успокои. Пробвайте нещо подобно.

# 3
  • София/Севлиево
С големия син спяхме в една стая до 7-годишен,но не на едно легло и заспиваше сам.С малкия, който е на 3 и 9 месеца,сега сме по същия начин, въпреки че понякога го вземам при мен.Но като цяло се надявам като му дойде времето да спи сам в стая да няма проблеми, защото при баткото на около 9 години се появиха кошмари и ММ трябваше да спи с него в една стая пак... Може би да спите в една стая,но на различни легла като начало?!

# 4
Това няма да реши проблема.

# 5
На 5г детето има изграден навик, затвърждаван с години, който вие сега искате да промените. Със сигурност първо трябва да сте наясно със себе си и заедно с бащата да сте на едно мнение и едно поведение, защото определено ще има съпротива.

Говорете с детето и обяснете, че е време за промяна. Позволете му да си избере само нещо за неговата стая - чаршафи за леглото, възглавница, някаква декорация.
Имате ли ритуал преди лягане? Четене на книжка, разказване на история? Почнете да го правите в неговата стая и легло.

Според мен трябва да сте категорични и да не остъпвате. Вероятно ще има емоционални изблици, ще има опит за връщане към вашето легло и стария начин за заспиване.

Това е масов проблем на семействата около нас - имам близки с дете на 7 и продължава да спи между родителите. Прави ми впечатление, че просто няма реална воля за промяна от страна на възрастните - пробва се нещо за ден-два и се отказват, защото си развалят и собствения комфорт.

Другото, върху което трябва да поработите е часът на лягане и ставане сутрин. Лягане в 23 часа няма как да е окей, каквото и да ви обясняват. Сутрин до колко спи?

# 6
Копирам мнението си от друга тема, в което съм описала подробно как се справихме.

Цитат
Дъщеря ми като малка заспиваше само в тъмна стая и абсолютно сама. Много се радвах, че я отделихме рано, не само за да ни е по-лесно на нас, но и да не се мъчи тя после. Така си живеехме в един розов свят до 2 г., когато без никаква причина започна по същия начин да идва при нас.
Нито ревеше, нито казваше нещо, каквото обясняваме, веднага се съгласява, но заспим ли - пристига. Понеже и нашето легло беше малко я намирахме някъде в краката ни, незавита и премръзнала.
След сума ти нощи без сън и за нас, и за нея, с непрекъснато влачене по стаите, просто я сложихме да спи в нашата спалня.
Така че това с ранното отделяне веднага замина за мен в графа "градски легенди" Simple Smile

На 6 г. и половина усетихме, че е готова и предвид това, че вече беше "голяма", написахме един договор Laughing с рисунки, защото още не можеше да пише.
Не помня вече какво точно беше, но знам, че я водихме някъде + да ѝ оправям стаята 1 месец.
Като изтече каза - чудя се как съм се мъчила да спя при вас Simple Smile

Разбира се, всичко е индивидуално. Трябва да откриете кое ще действа конкретно при вашето дете. В нашия случай майка ми, баща ми и мъжът ми са с еднакви професии и тя много обичаше да ходи в офисите им, да се прави, че подписва разни неща, да бие печати и т.н. Затова избрахме този вариант. Харесваше ѝ да бъде част от света на големите и това я стимулира.

Успех!

# 7
Наясно съм, че е изтървано много положението.
Пробвахме веднъж преди време и започна веднага да се примъква при нас.
Ритуалът е  къпане, гледане на приказка на телевизора ( телевизия, защото книжките бързо го отегчават, започва да се лигави и не слуша) и след това гасим и заспиваме. Само че, често се започва - не ми се гледа това, гледа ми се онова, ама хайде още малко, рев ако не отстъпиш и така - истерии като не е на неговата. Сега баща му започна работа на смени. Някои седмици се прибира в 10 ч вечерта. Точно сме легнали и полузаспали, малкият го чува и скача и пак се започва пазарене този път да спи със него. А докато баща му се нахрани и изкъпе, става пак близо 11 ч. вечерта. Абе, разиграва ни като маймуни, като целта е да стои максимално буден. Иначе, аз най-късно в 9:30 вечер го изкъпвам и преобличам за спане. Реално толкова "рано" е заспивал след цял ден игра и лудеене на вън ( естествено без да е имало следобеден сън). Енергично дете е и през повечето време се стараем да му осигурим възможности за изразходване на енергията.
Става рано през седмицата - грубо към 7, защото е на градина. Но на градината следобед спят и това му позволява да бодърства до късно после. Нищо, че на сутринта зверски ще му се спи и пак ще реве, защото не му се става. Та така, вечер ревем, че не ни се спи, а сутрин, че ни се спи. Подкупвали сме го с разни идеи за това какво ще получи, ако се научи да спи сам, но това има много краткотраен ефект.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 14:41 от Анонимен

# 8
Цветовете от телевизора са с различен от нормалния интензитет и превъзбуждат нервната система.
Това е идеята на телевизията.

# 9
Трудна задача.
Дано ви се получи.
При нас не се получи и спахме заедно още по-дълго.

Пробвайте всичко - нови завивки, нови играчки за гушкане. Спално бельо с лубими герои.  Задължително в стаята да има някаква приглушена светлина - ние много ползвахме разни лампички на батерии. Четете си приказка преди сън, вместо телевизия - по-успокояващо е.
Тъй като и на нас ни отесня детското легло, в един момент си примъквах едан табуретка от хола - тя е почти човешки ръст.
Никога не съм си лягала преди детето да е заспало - това по повод написаното, че на него му се доспива по-късно отколкото на вас. За мен няма начин да оставя дете на тази възраст да си легне, когато поиска.

# 10
O, разбира се, че няма как да си легна докато той е буден. Точно обратното се получава. Лягам с него и понякога го чакам с часове да заспи, за да си свърша някакви лични задачи. Случвало се е след това да пробвам да се преместя, само че той винаги по някое време се усеща, че е сам и се прехвърля при нас.
А често се е случвало той да "приспи" баща си. Уж легнали двамата, ама таткото отнесъл плувката, а детето до него будно. Приказки колкото пъти пробвам да му чета преди сън, следва: "Айде сега да гледаме и филма. Това го има на филм!"

Разбира се, освен, че го е страх от тъмното, го е страх и от неща, от които преди не се плашеше. Кара ме да стоя пред тоалетната да го чакам, че пак страх го било. Даже го е страх и когато вън е тъмно, а вътре са си светнати всички лампи. Затова и не желае да стои сам - особено в детската. И не мога да преценя доколко са реални страхове и доколко просто оправдания.

# 11
Според мен трябва да се малко по -твърди- не може тв след 7 вечерта. Ако искаш - може книжка, ако не искаш - няма.
Като дойде при вас през нощта - отивате с него в детската стая, стоите малко с него( евентуално в началото докато заспи). Ако го научите нощем да се мести при вас, няма полза.
Може да направите плавно нещата - първо спрете късно вечер телевизия/ таблети/т.н. След като привикне на нов ритуал - книжка, разказана приказка, гушкане, каквото измислите,  може да обясните колко голямо момче е ( примерно е вече на 5 и половина ) и да го оставите да спи сам.

# 12
Като цяло бих посъветвала малко да го отделите от полите си, щом е на 5 години и още го къпете и преобличате вечер.
За такава промяна като първа стъпка използвах местенето в друг апартамент - детето си отиде в стаята, но пък ние оставахме там до заспиване. Пробвахме различни варианти, но реално успях при една командировка на мъжа ми в чужбина. Аз, сама, с две деца, куче, работа в офис на пълен работен ден и домакинство. Вечерното дрямане в стаята на малкото, докато заспи, просто ми преля чашата, защото трябваше да готвя и оправям след заспиването им. Та още от първата вечер казах, че ще дойда в леглото, когато се изкъпя и си измия зъбите. (По-голямото дете е в собствена стая също, не са в една). Втората вечер пак така, третата... И като се върна мъжа ми след 3 седмици нещата вече бяха обиграни.
Детето ни беше на 2 г. 10 м тогава и заспиваше сравнителни бързо, защото като ги вземех от градина, излизахме веднага да разходим кучето и гледах да се уморят. Толкова голямо дете едва ли ще свикне много бързо, но все пак смятам, че трябва да използвате някакъв момент на промяна в ежедневието. Сега лятото поне покрай почивки има смяна в обстановката и съответно нови правила. Ако разчитате и на роднини да го гледат, нека някакво тяхно гостуване да свърши тази работа в домашна обстановка. Вие излизате, детето остава да заспива с баба/дядо, който не стои при него, "защото го боли крака" или нещо друго. С малки стъпки да се приучва, че вечерната рутина може да бъде различна. И да се къпе и преоблича само, давайте му повече отговорности, не е бебе.

# 13
Той може да се преоблича и мие сам. Но се мотае. И аз се включвам уж за по-бързо. За къпането му нямам доверие, че няма да наводни банята. В домакинството много помага и може много неща. Но разлигави ли се и тръшне ли се, настава ужас. За едно рязане на нокти на краката настава ужасна истерия.

# 14
Трябва да сте по-твърди и да поставите границата. Правите си ритуала, гушкате го 5 минути и излизате от стаята. Предварително няколко дни му обяснявате, че вече ще заспива и спи сам, защото е голямо момче.
Давам няколко идеи:
Любимият му телевизионен герой всяка вечер ще го проверява дали спи сам и ако заспива сам и не излиза от стаята, на сутринта ще му оставя малка награда.
Нова нощна лампа, която да му свети, за да не е тъмно.
Един воден пистолет под леглото, за да се защитава от страшните неща.

Въпреки всичко протест ще има. Нов навик се изгражда за около месец. Тогава може да спрете и с наградите, пставяте последна голяма и героят отива да проверява по-малки деца. Трябва си търпение и твърдост. Успех!

Редактирам се, съветът ми е да го слагате в толкова часа, в колкото заспива обикновено, тоест 23. Няма как да се научи да заспива сам, ако не му се спи. Ще бъде едно безлрайно наказание за него да лежи сам в тъмното. Разбирам че е късно, но с два часа сън в градината едва ли е възможно да заспи по-рано.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 21:42 от Фрезия

Общи условия

Активация на акаунт