Различно поведение

• 1 255
  • 11
  •   1
Отговори
Преди да започна, моля не ме съдете! Мами, детето ми е на 17 месеца и все още не говори. Не имитира животни или когато го прави си е по нейн начин. Притеснява ме факта, че в интернет попаднах на клипове, на които деца правят следните неща:
Гледат си ръцете, въртят се в кръг, присвиват очички понякога (сякаш им пречи слънцето), проявяват внезапен смях, гледат често нагоре, оглеждат си детайлно играчките и приближават  храна (бисквита например) близо до очите си преди да отхапят. И всичко това се считало за аутизъм! Моето дете прави всичките неща, но иначе разбира и имитира всичко, което й се покаже! Знае че с гребен се сресва косата, знае че телефона се слага на ухото, когато види мотор казва "ън ънн", знае да се съблече  когато й кажа и да отиде пред банята. Абе като цяло нещата от бита ги знае.
В провинцията живеем и педиатри няма, специалисти в детската област също! От педиатър сме патили и по спещност сме пътували до Пирогов, затова моля не казвайте попитайте педиатър!
Искам просто ако някоя майка е преминавала през подобен тип поведение да ми даде насоки и съвети, защото ще се побъркам!

# 1
  • София/Севлиево
За ваше успокоение може да направите консултация с логопед-той ще ви насочи после накъде(вероятно психолог и проверка на слуха като начало,после може и невролог и  в случай на нужда детски психиатър, въпреки че последните отказват да работят с толкова малки деца).

# 2
Не знам колко столетия ще минат, докато на човечеството почне да се подава правилната информация що е то аутизъм. Голяма част от аутистите знаят какво е гребен и как прави мотора, самообслужват се и са с висок интелект, но все пак са аутисти. Нито един от описаните от вас маркери, които са гледани в Интернет, не са базови признаци на аутизъм.  Те биха могли да бъдат тълкувани като  прояви на сензорна дезинтеграция, а някои от тях се дължат на крехката възраст и запознанството със света (разглеждането на предмет близо до очите).

В какви други сфери детето изостава или е по-различно, освен че не "говори". Какво според вас е " говор" при дете на година и половина?

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 09:56 от _re_ge

# 3
Не знам колко столетия ще минат докато на човечеството почне да се подава правилната информация що е то аутизъм. Голяма част от аутисти те знаят какво е гребен и как прави мотора, само обслужват се и са с висок интелект, но все пак са аутисти. Нито един от описаните от вас маркери, които са гледани в Интернет не са признаци на аутизъм.  Те биха могли да бъдат тълкувани като  прояви на сензорна дезинтеграция., а някои от тях се дължат на крехката възраст и запознанството със света.

В какви други сфери детето изостава или е по-различно, освен че не "говори". Какво според вас е " говор" при дете на година и половина?
Няма други сфери в които детето да изостава. Проходи на 10м, в момента тича и се изкачва на всяка пързалка за да се пуска. Обожава деца и когато види някое веднага започва да се смее и да се закача. Изглежда съвсем нормално дете, но имемно тази дезинформация и алгоритъма на интернет платформите е такъв, че след като останеш да изгледаш някой въпросен клип, започват да ти излизат постоянно нови и нови.... и всичко което е показано за мен до момента е било нормално детско поведение  - че кой не е подскачал на леглото като луд?! Още повече че сме от времената на леглата с пружина 😄, клатенето на краката (което правим ние, големите, ) също се считало за признак на аутизъм?! 🤯 Аз лично се шашнах когато започнаха да ми се появяват подобни клипове, в които децата просто са деца, не се очаква от тях да се държат като зрели хора по време на изпит! Но нали разбирате това колко може да повлияе на една майка на първо детенце... и всеки наоколо като ми каже "не може да имитира как прави кучето?" Сякаш това е най-важното нещо в живота на детето.. зная, че е етап от развитието, но... абе в момента съм много объркана, а както споменах в нашият град няма и към кого да се обърнеш.
А относно говора, според мен трябва поне да прави опити да казва когато иска вода и т.н. Тя единствено сочи шишето (ако не може сама да си го достигне, защото иначе е доста самостоятелна) и мрънка. Говори много на бебешки обаче и си сочи някакви неща и си нарежда. Обикновено сочи с пръст нагоре и ходи из стаите и се кара 😅

# 4
Не знам колко столетия ще минат докато на човечеството почне да се подава правилната информация що е то аутизъм. Голяма част от аутисти те знаят какво е гребен и как прави мотора, само обслужват се и са с висок интелект, но все пак са аутисти. Нито един от описаните от вас маркери, които са гледани в Интернет не са признаци на аутизъм.  Те биха могли да бъдат тълкувани като  прояви на сензорна дезинтеграция., а някои от тях се дължат на крехката възраст и запознанството със света.

Няма други сфери в които детето да изостава. Проходи на 10м, в момента тича и се изкачва на всяка пързалка за да се пуска. Обожава деца и когато види някое веднага започва да се смее и да се закача. Изглежда съвсем нормално дете, но имемно тази дезинформация и алгоритъма на интернет платформите е такъв, че след като останеш да изгледаш някой въпросен клип, започват да ти излизат постоянно нови и нови.... и всичко което е показано за мен до момента е било нормално детско поведение  - че кой не е подскачал на леглото като луд?! Още повече че сме от времената на леглата с пружина 😄, клатенето на краката (което правим ние, големите, ) също се считало за признак на аутизъм?! 🤯 Аз лично се шашнах когато започнаха да ми се появяват подобни клипове, в които децата просто са деца, не се очаква от тях да се държат като зрели хора по време на изпит! Но нали разбирате това колко може да повлияе на една майка на първо детенце... и всеки наоколо като ми каже "не може да имитира как прави кучето?" Сякаш това е най-важното нещо в живота на детето.. зная, че е етап от развитието, но... абе в момента съм много объркана, а както споменах в нашият град няма и към кого да се обърнеш.
А относно говора, според мен трябва поне да прави опити да казва когато иска вода и т.н. Тя единствено сочи шишето (ако не може сама да си го достигне, защото иначе е доста самостоятелна) и мрънка. Говори много на бебешки обаче и си сочи някакви неща и си нарежда. Обикновено сочи с пръст нагоре и ходи из стаите и се кара 😅

Вижте, най-добре е да не се тормозите с четенето в интернет (защото винаги излизат неприятни неща) опитайте да не диагностицирате детето сами, а ако се притеснявате го заведете на лекар или логопед както предложиха по-горе.

# 5
Аз не знаех, но соченето с пръст на тази възраст се води за дума, “ън ънн” за мотор също. Логопед ми го е казвал. Не знам защо това често не се споменава в статиите с описание на норми. Така че детето ви има речник. Също е хубаво да се хапват по-твърди храни, не само пюрета, защото твърдите храни помагат на мускулите с бъдещото говорене.
И това са горе-долу по-важните неща от нашето посещение на логопед(имаше и предложения за занимания), на сходна възраст на вашето. Нашето дете си бе в норма, въпреки моите тревоги.
Разбира се, най-добре си е да си отидете на специалист, щом имате притеснения. Посещението е приятно и като игра.

# 6
Не си втълпявайте такива неща, съвсем нормално си се развива детенцето ви.

# 7
Аз не знаех, но соченето с пръст на тази възраст се води за дума, “ън ънн” за мотор също. Логопед ми го е казвал. Не знам защо това често не се споменава в статиите с описание на норми. Така че детето ви има речник. Също е хубаво да се хапват по-твърди храни, не само пюрета, защото твърдите храни помагат на мускулите с бъдещото говорене.
И това са горе-долу по-важните неща от нашето посещение на логопед(имаше и предложения за занимания), на сходна възраст на вашето. Нашето дете си бе в норма, въпреки моите тревоги.
Разбира се, най-добре си е да си отидете на специалист, щом имате притеснения. Посещението е приятно и като игра.
Това което казвате е изключително полезно! А иначе тя си дъвче храна, не яде пюрирано и няма проблеми с парченцата, но лошото при нас е, че смуче палеца... не успяхме да я отучим от този вреден навик и в момента е борба.... вероятно този "сукателен рефлекс", който все още има оказва все пак някакво влияние на речта

# 8
Не знам колко столетия ще минат докато на човечеството почне да се подава правилната информация що е то аутизъм. Голяма част от аутисти те знаят какво е гребен и как прави мотора, само обслужват се и са с висок интелект, но все пак са аутисти. Нито един от описаните от вас маркери, които са гледани в Интернет не са признаци на аутизъм.  Те биха могли да бъдат тълкувани като  прояви на сензорна дезинтеграция., а някои от тях се дължат на крехката възраст и запознанството със света.

Нали знаете, че това, че нас навремето никой не ни е следил за нищо и не сме били преглеждани от специалисти, не означава, че нашето поведение е било в норма..? Ето сега се оказва, че има много синдроми и дефицити при възрастни, които не са били диагностицирани в ранна детска възраст (например Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност, така популярни напоследък). Изобщо не твърдя, че вашето детенце има някакви проблеми с развитието, но ето, заведох детето на профилактичен преглед при логопед, а разбрах, че аз не мога да казвам Р. Simple Smile

# 9
Спрете инстаграм и живейте в реалния живот. Доверявайте се само на специалисти, а не на инстаграм и форуми.
За мен детето си е напълно ок

# 10
Спрете инстаграм и живейте в реалния живот. Доверявайте се само на специалисти, а не на инстаграм и форуми.
За мен детето си е напълно ок
Благодаря ви! Имах нужда някой да го каже! ❤️

# 11
Спрете инстаграм и живейте в реалния живот. Доверявайте се само на специалисти а не на инстаграм и форуми

За мен детето си е напълно ок !
Благодаря ви! Имах нужда някой да го каже! ❤️

Очевидно противоречие.
Можем да направим форумна анкета с гласуване Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт