Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 591
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Аз пребивавам много в офиса, защото естеството на работата ми го изисква. Някои срещи са по-добре очи в очи, а такива имам почти всеки ден. Аз съм лош пример обаче, защото имам кабинет с шумоизолация.

# 586
  • Наблизо
Аз ползвам ХО,когато нямам много срещи иили в къщи няма никой.
Тъй като и двете условия са рядкост,съм рядко ХО.Не ми пречи обаче,защото съм на 8 Мин от офиса.

# 587
  • пустинята Гоби
И аз живея до офиса, но ако можех да избирам бих работила само от вкъщи. Факт е обаче, че в офиса ми е по-удобно, заради естеството на работа, иначе вкъщи имам условия всякакви. Точно поради тази причина не винаги ползвам хоум, налага се да съм в офиса, а това не ми е приятно.

# 588
При мен има твърде явна промяна в отношението, възлаганите задачи и позволената автономност, когато съм ХО. Затова мисля да спра да го ползвам, освен в много крайни случаи. Опитах да намеря всякакво обяснение - от годишния период през действителна внезапна необходимост до лични, но несвързани със самия ХО и мен проблеми. Накрая след реплики за трети лица и наблюдение кой точно колко стои на компютъра в работно време стигнах до извода, че при нас всякакви абсурди и грешки се толерират, стига да не са ХО или нещо, направено по време на ХО.

# 589
  • София
Не бих седяла вкъщи, когато имам много работа на сървърите и връзката от офиса е много по-бърза. Отделно, не бих седяла вкъщи, когато имам някакви досадни задачи, които трябва да свърша, а от къщи ще се организирам по-трудно (поради естеството на задачите - досадни, не особено приоритетни и в повечето случаи - без конкретен краен срок, което би ме карало да ги отлагам до последно). Противно на мненията по-горе, когато нямам много работа (т.е. мога да си свърша наличните задачи за около 6 часа), не обичам да ходя в офиса, предпочитам да си работя от къщи, защото мога да свърша и нещо допълнително в нас докато съм на линия за служебни задачи.

# 590
Моята позиция е 100% remote, с опция да ходя когато и ако поискам в офиса.
Предпочитам да работя от вкъщи. Освен нуждата от социализация, нещото, което би ме накарало да отида в офиса, е посещение на колеги от друг офис, с които искам да се видя, важна среща на живо(изключително рядко се случва), събитие тип town hall.
Мениджърът ми и всички колеги, с които пряко работя, са в други градове и държави. Буквално няма никакъв позитив от това да съм в офиса и да влизам в онлайн срещи от там.
Досега това не ми е пречило на развитието във фирмата. Ако започне по някакъв начин да пречи, по-скоро бих се замислила за ценностите и културата в компанията, а не за това дали да започна да посещавам офис заради “видимост”.

# 591
За мен мотив да не си ползвам хоум офис, ако е позволено, би било да работя много близо до вкъщи, или връзката по ВПН да е по-бавна, или да не мога да работя от вкъщи достатъчно ефективно. Бих си го ползвала, както писаха по-долу, в някои дни, в които имам по-малко работа, например за 6-7 часа, вместо 8, за да свърша нещо полезно в оставащите 1-2 часа, вместо да се размотавам. Нито в къщи, нито на работа някой мине пречил да се съсредоточа. В моята работа обаче и сега, и в предишната хоум офис не може да има на 100% ефективност, затова за съжаление се ползва само, когато ти се налага, като компромис. Ако не беше така, бих ползвала един-два дни седмично, понеже пътя ми отнема много от личното време.

# 592
При мен има твърде явна промяна в отношението, възлаганите задачи и позволената автономност, когато съм ХО. Затова мисля да спра да го ползвам, освен в много крайни случаи. Опитах да намеря всякакво обяснение - от годишния период през действителна внезапна необходимост до лични, но несвързани със самия ХО и мен проблеми. Накрая след реплики за трети лица и наблюдение кой точно колко стои на компютъра в работно време стигнах до извода, че при нас всякакви абсурди и грешки се толерират, стига да не са ХО или нещо, направено по време на ХО.
При теб явно си е откровено заяждане, звучи ми в стил "царят дава, пъдарят не дава" малко - има опцията но който е над теб явно не я одобрява. Много хора са с пледразсъдъци спрямо ХО, кофти е ако си подчинена на такива.
Това е като и други неща дето уж са по желание, но после се оказва че не са, ако не искаш да те гледат накриво...

# 593
Аз също живея до офиса, но съм суетна и ставам рано да се оправя, та ХО ми дава час, час и половина да се наспя. Ползвам го тогава. Когато имам много работа, предпочитам да съм в офиса. Повече се съсредоточавам, а и са ми на разположение всички служебни удобства - принтер, скенер, рецепция, куриери. Вкъщи мога да имам нужда от тези неща, но ще трябва да моля колеги за съдействие, а не обичам. Всеки си има задачи и не ми се иска да ги товаря с моите. Та в такива дни не бих била хоум офис.  Ползвам го в по-лежерни дни, в които мога да си цъкам от дивана. Разбира се, понякога не могат да се предвидят лежерните дни и става напечено и вкъщи. И преди да родя обичах да ходя в офиса, а сега направо нямам търпение да се върна на работа и сигурно въобще няма да ползвам ХО 🤣

# 594
  • София
Важно е да се гледа и средата, да.
Ако има възможност де юре, но не се ползва и екипите ходят и се събират на място, а един човек - не и се позовава на правата си, прави впечатление. Навсякъде е така за съжаление.

# 595
  • пустинята Гоби
На родителите с малки и недотам малки повече им се налага да ползват хоум. Ако нямах деца, вероятно нямаше да ми пука ползвам ли, не ползвам ли ХО, но сега ми е наложително. Даже тази година съм решила, когато децата са болни да си вземам болнични, нещо което от години не съм ползвала, защото се мъча да работя от нас. Еми нямам вече желание, вземам си болничен, да се оправят.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 09:19 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 596
Това си го има на някои места, очакват че щом може да се работи от къщи, човек ще работи вместо да вземе болничен. Та, не е и само близките понякога да не са най-разбиращите.

# 597
Не бях вземала болничен с години, никой не ми даде медал.

# 598
На никого не са дали, няма и да дадат. И аз имам точно 2 болнични откакто съм започнала да работя, но не знам някой да ме е предложил за медал заради това Grinning
Хоум офис не съм работила никога, та не е заради такова нещо. Просто на мястото където съм работила най-дълго беше масова практика да се отсъства само по много сериозна болест, тривиалните вируси всеки ги разнасяше и донасяше. Често бях от последните прихванали, когато не оставаше кого да пазя тепърва. А на мен съатветно ми е бивало все тая дали ще си духам носа вкъщи или на работа. На същото място се е случвало да поискам ден (отпуск) заради жестока мигрена и шефът само че не ми се изсмее как така не изпия едно хапче и да мирясам, той така правел като го заболи глава...

# 599
Може да сме били колеги Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт