Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 591
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
твърдят, че искат всички да сме приятели и такава била атмосферата, която искат да създават

Ужас. И аз бих си търсила друга работа на твое място.

# 616
Моя близка ще бъде съкратена и е в предпенсионна възраст.Много се притеснява как ще си намери работа.Човек с много опит и висше образование по опита си (горе-долу).

Има шанс за работа по специалността ако наистина е добра в област, в която се търсят кадри. При кандидатстване не е нужно да си казва възрастта, нямат право да я питат за това.
След като я съкратят нали ще иде на борсата? Има време 1 година да си търси работа спокойно.

.... като цяло твърдят, че искат всички да сме приятели и такава била атмосферата, която искат да създават, а реално атмосферата е токсична.

точно този израз е характерен за токсична обстановка, по това се познава предварително фирмата. Също и  "ние сме като едно голямо семейство тук"...

# 617
Адски дразнещо е това да се бъркат в личните ти неща. Аз на твое място нарочно бих удряла контра на такива въпроси и между временно бих си търсила ново място.
Споделяла съм на работа за семейни събития, на които ще присъствам или за болести, но това е било в непринуден разговор и защото аз така съм решила, а не защото някой ме пита.

# 618
Това мисля да правя. Вече си подавам cv-та и търся нова работа. Много токсично и натоварващо е.

# 619
Скрит текст:
Моя близка ще бъде съкратена и е в предпенсионна възраст.Много се притеснява как ще си намери работа.Човек с много опит и висше образование по опита си (горе-долу).
Аз нямам никакъв опит на българския пазар на труда и не мога да помогна,но някак излиза на преден план идеята, че ще е като 12 задачи на Херкулес.
По разни теми има изказвания,че друго освен продавачка и чистачка шанс няма, което пък изобщо не искам да взимам за вярно.

То и за там няма много шанс, твърде е квалифицирана. Стискам палци да намери подходяща работа.

# 620
  • Наблизо
Скрит текст:
Аз нямам никакъв опит на българския пазар на труда и не мога да помогна,но някак излиза на преден план идеята, че ще е като 12 задачи на Херкулес.
По разни теми има изказвания,че друго освен продавачка и чистачка шанс няма, което пък изобщо не искам да взимам за вярно.

То и за там няма много шанс, твърде е квалифицирана. Стискам палци да намери подходяща работа.
Благодаря,дано.
То излиза,че минеш ли 40тте и да се погребваш.

# 621
Скрит текст:

Благодаря,дано.
То излиза,че минеш ли 40тте и да се погребваш.

Даже след 30 си за боклука - вероятно си с деца, ако не си - ще проимаш.
Толкова трудно до сега не съм си намирала работа.
Работя в колектив само с млади хора и аз и още една колежка сме най-дъртите там.
Да не говорим пък колко трудно си намерих работа.
Като бях на 24 беше далеч по-лесно.

# 622
След 40 си най-желан, предполага се, че децата са големи и няма да излизаш в болничен заради тях, няма да раждаш и да излизаш в майчинство, не си още толкова стар (над 55), че да имаш доста здравословни проблеми.

# 623
Не е вярно това, не обобщавайте така.
Точно на 24, прясно завършила, работех в магазин. Избиват се работодателите да вземат някой без опит и препоръки.
Много повече избор имам сега, 20 години по-късно.
Прогнозирам, че ще ми е по трудно с намирането на работа на възраст 50+.
Трудно се управляват/манипулират хора с опит, изградени трудови навици и позиция.
Най-малкото защото очакват справедливо заплащане за труда си, отношение, пълно осигуряване и още, и още допълнителни придобивки.
В момента за мен на пазара на труда има криза.
От около година нямам предложения за работа, не се свързват с мен за добри позиции. Моята е търсена такава.

# 624
След 40 си най-желан, предполага се, че децата са големи и няма да излизаш в болничен заради тях, няма да раждаш и да излизаш в майчинство, не си още толкова стар (над 55), че да имаш доста здравословни проблеми.

А не се знае, знае ли се - в Германия е нещо напълно нормално да раждат след 40 и това, че били имали деца нищо не означава.
В България много жени също раждат второ или трето дете в късна възраст.
Винаги си е рисково да наемаш жена.

# 625
Зависи каква позиция търсиш. За сервитьорка ще те вземат веднага, ако си на 20-30 г., на 35+ почти нямаш шанс. Ако си на административна позиция, 30-45 е най-добре, мениджърските 55+ г. Рядко някой млад човек да стане директор и то без връзки. Има изключения, разбира се, светът е шарен.

# 626
За съжаление за България ще й е много трудно, ако е към 60. Никакъв шанс, освен евентуално на някоя държавна/общинска работа, ако някой я уреди. Дискриминацията започва много по-отрано, а към 60 звучи абсурдно да си намери по специалността. Може да се огледа наистина за детегледачка или продавачка и да продължава да си подава св-та по специалността, но освен разочарование едва ли ще й донесе нещо този процес. Да гледа да работи някъде на договор за още малко и това е. Още към 40-те започва да се усеща предпочитането на по-млади колеги.

# 627
Като почнете да обобщавате. ..
12 дни преди да навърша 58 години започнах да кандидатствам. Цялата процедура ми отне точно общо 25 дни и подписах договора, заплатата ми беше съвсем прилична.

# 628
Фри, както казах има изключения. Вероятно си добър и търсен специалист. За сервитьорка нямаше да те вземат....

И в София дори е трудно да се смени работа за по-добра. Като цяло не им се дават пари, условията са подобни на повечето места.

# 629
  • Melmak
Pink butterfly, не е редно да те питат такива неща. Ако фирмата е голяма сигурно даваш болничния на чр, мениджъра има ли достъп?
Аз съм предупреждавала мениджъра ми за планова интервенция. Трябваше да взема 2 седмици болничен, казах му, ще се оперирам и няма да ме има, да знаеш. Ок, няма проблем.

Относно възрастта, свекърва ми е цял живот счетоводител. Нещо напоследък работи по 1 г и напуска.. не й се работи, на 60 е вече и иска да се пенсионира. Успява да си намери работи, под квалификацията са й, пак счетоводство, наемат я. Просто тя не се вписва вече и не издържа, напуска.

Общи условия

Активация на акаунт