Основен проблем на хората с повече години опит е работата с авторитети, тоест голяма част от тях, изхождайки от опита си, не приемат по-млад тийм лидер и всякак го саботират, дискредитират и се опитват да покажат, че е прекалено млад и не става. От друга страна, младият тийм лидер изобщо не иска да приеме и да се съобрази с така насилствено наложен опит и ей го конфликта готов.
Колкото до много години в една компания - тук също е според зависи работата. 15 години в компания, с добро име на пазара, с видимо кариерно израстване е напълно ОК - този човек е сменил няколко позиции, оценен е и му е дошло времето за промяна - напълно ОК според мен. 15 години, едно и също, в компания със съмнителна репутация и никакво кариерно израстване и развитие - тук можем да се усъмним в интертност и липса на амбициозност и ако говорим за позиция, където не се очертава развитие - ОК, но ако говорим за позиция, където се изисква амбиция и хъс, тогава такъв кандидат вероятно няма да е точния. Което не го прави лош кандидат, а просто неподходящ за нуждите.
Колкото до другата крайност - смяна на работа на 1-2 години - за мен лично това е червена лампа и доста често по интервютата се вижда - повърхностни знания в много области, 5-6 години опит, но никакво задълбаване . В същото време - поради натрупаните години опит - очаквания за високо заплащане, което обаче не може да се защити. От друга страна - 2 години във всяка от големите компании, работа в една и съща сфера с градация на позиции и отговорности е нещо съвсем друго и аз бих погледнала с по-други очи на такъв кандидат, защото е видял доста, може да си защити със знания и умения компетенциите, а и е видал различни реализации на изпълнение на едно и също нещо.
Колкото до вписването в много млад екип - това изживях аз лично, когато бях на около 30, с малко дете в яслена възраст и работех в екип на хора 22-26 години. Изобщо не ме приемаха, непрекъснато се сърдеха, че ги отбягвам, защото нямах възможност да излизам с тях на кръчми и на дискотеки. Те всички бяха свободни електрони и живееха за купона. Това имам предвид, че когато аз бях на друг житейски етап, хич и не бях приета от колегите си, подозирам, че нещо подобно ще се случи и с по-зряла дама сред такива купонджии. Даже и тук имаше такава тема, че дама около 40-те не е приета сред колектив от млади дами, където масово я съветваха да търси нещо друго.
Точно така, особено ако позицията има бюджет за младши служител, мениджърът прекрасно знае, че заплатата, която предлага е неатрактивна и че един опитен служител дори и да започне при тези условия, твърде бързо ще напусне или няма да спира да инициира срещи за повишаване на заплащането. И в двата случая мениджърът е губещ, защото ако няма бюджет за увеличение - то това ще са серия от силно неприятни срещи за него/нея и много загубено време. А ако човекът напусне, то това ще означава, че трябва да започне всичко отначало.