Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 25 268
  • 745
  •   1
Отговори
# 525
Що не работиш от вкъщи? Така няма да се налага да се сблъскваш с разни тютюнясали клюкарки и примати?
То така става от в къщи... казваш "искам от в къщи" и ти казват "няма проблем, отивай"! Това с хоум офиса свърши.
Няма значение аз какво искам, по-тъжното е, че няма да се промени скоро културата ни тук.
Тъжно ми е като влизам в институции, университети, квартални магазинчета...хората изглеждат негативни, сърдити на целия свят, озлобени... и изобщо не е до заплащане.

# 526
Защото избираш да виждаш това. В крайна сметка не е възможно всички да са зли, само ти да си цвете.

# 527
  • София
Как така Това с хоумофиса свърши?

# 528
Как така Това с хоумофиса свърши?
'

Почти не се предлага изцяло хоум офис, и в много малки случай е само до 1-2 дни. Мина тази ера покрай и след Ковид. Тенденцията е изцяло офис, дори за програмисти и ИТ.

# 529
За съжаление е прав донякъде, много по-малко позиции са изцяло хоум. Вече защо ми е пълна мистерия. Определено мисля, че скатаването не зависи от мястото - който го прави, го прави навсякъде.
Да допълня - така и работодателят е ограничен в избора на кадри само от съответната локация.

# 530
За съжаление е прав донякъде, много по-малко позиции са изцяло хоум. Вече защо ми е пълна мистерия. Определено мисля, че скатаването не зависи от мястото - който го прави, го прави навсякъде.

Има и друг трик  - пише хибридно...На интервюто става ясно, че това е АКО СЕ НАЛОЖЕЛО, разбирай - няма. Често го слагат като примамка. Два дни хоум си е цяло богатство да се намери и е предимно в международни компании.

ОТ друга тема се замислих...не е ли вече ненужно да се учат ДВА чужди езика....за мен това нещо отмина. Добър английски е достатъчен. Кол центровете вече не са на мода и служат за студенти с първа работа или чужденци... имам позната с гръцка фиология, работи като офис помощничка на гърци... другите с езици са в кол центрове, тип Телъс, шит работа.

# 531
Извинявам се, ако вече сте споделяли, но в коя сфера работите?

# 532
Не само, че ми се струва ненужно, но смятам, че много хора НЕ владеят втория език, който са изучавали. За моята работа ми е достатъчен само английски, немския почти съм го забравила. Обичам чужди езици и ми бяха сред любимите предмети, но в гимназията често са за сметка на други важни неща.

# 533
С навлизането на ИИ направо ще се намали нуждата от перфектно владеене на език. Ще останат само заклетите преводачи и то за книги, филми, само пипвайки тук-там.
Повод за написаното по-горе е това, че вече си "говориш" с чат или човек на твоя си език, той си го превежда на неговия чрез ИИ. Това ще се развива и ще става все по-добро. Дори и сега има преводачи и приложения, макар и не перфектни.

# 534
  • София
Все по-рядко и по-рядко се включвам в теми, точно поради груповота хапене и скачане срещу един човек и различното му мнение. Омръзна ми да чета за “обобщения” и прочие глупости. Няма да спра обаче да твърдя, че “една птичка пролет не прави”, макар да не се кефя на българските поговорки като цяло, обаче хайде пак да ви върна на любимата ви корпоративна приказка “big picture “. Ами не е добра в България, както и никъде другаде. Обаче статистиките може да са стъкмистики и всички ние знаем, че са такива, ама не може да кажете, че последната информация, която гледах снощи по новините е грешна: дъно на минималната работна заплата сме - 550€ срещу първенците Люксембург, които нямат МРЗ - имат средна за 2000+€. И това е от години така - България не може да се отлепи от това последно място.
Сега моите 5 стотинки по всички теми, които изчетох до тук:
Германия - хем съм живяла там, хем владея езика свободно, хем съм човек на дисциплината, хем към работила и от Бг с немци - с две думи, имам всякакъв опит с тях - не бих отишла там на този етап отново живея, поради ред обективни причини, хвалят ни, че сме добри работници - естествено, хем добри, хем дисциплинирани, хем им говорим езика, идеални за постигане на бизнес резултати.
5к заплата в София - може, ама определен кръг от хора, тук във форума, едва ли😃лично може би познавам единични случаи на такива хора.
Мненията на погребителя, който дружно нападате и наричате трол, както и потребителя, който го подкрепи, та и него нападнахте - ами прав е в поне 90% от мненията си. Хич не е трол.
Цените в Бг - убийствени, навсякъде, за всичко! Тъкмо се върнах - и в София, и в провинцията, и на морето - ужас! Вярно е, че долара е нисък, а аз изкарвам в $$$, но въпреки това - безобразно скъпо. Отношение цена-качество не съществува никъде за нищо. То са едни цени на нощувки, дето и в Манхатън не ги плащаме. Но народът си живее и щрака с пръсти по кръчмите, еми чудесно.
Образование и здравеопазване - двете ми най-болни теми, не са мръднали и една крачка напред, особено образованието.
А банките - трагедия просто!
В заключение - всеки избира своите неща, всеки си носи последствията от изборите, аз съм направила моите.

# 535
  • София
Аз например съм изцяло хоум офис, но изобщо не го считам за някакво предимство.
Заклети преводачи са нужни за официални преводи на документи, не на филми или книги.
На мен точно вторият западен език освен английския ми дава предимство на трудовия пазар пред други кандидати. Самият ми шеф ми е е казвал, че е държал на втория западен и не искал да отстъпи от това изискване, въпреки че трудно са намерили ( в случая мен). Не става въпрос за кол център.

# 536
Разбира се, че всеки език е нещо положително ако го знаеш и дава някакво предимство в биографията ти...но скоро един познат ми каза "няма да им работя за 2500, аз съм с два езика (английски и испански)"  и  аз го попитах, "за позицията използва ли се испанския и той ми каза "не". Ами в такъв случай, ако щеш говори и 300 езика, ако не влизат в описанието на длъжността ти, на никой не му пука..Да не говорим, че в международните компании, официалния език е английски.

Сега се сещам едно време какво ни изискваха за работа на морето.... рецепционист - 500 лв заплата, изисквания руски + други два чужди езика...хаха, смешници....
Друго нещо което ме дразни е, че масово обявите за работа са на английски език! Намираме се в България и е крайно време да има изискване всяка обява да бъде и на български език. В никоя друга държава не съм виждал такова нещо....

# 537
Мненията на погребителя, който дружно нападате и наричате трол, както и потребителя, който го подкрепи, та и него нападнахте - ами прав е в поне 90% от мненията си. Хич не е трол.

Прав е за вас, но ако сте по-дълго в темата ще видите, че повтаря до откат едно и също, което започва в един момент да натоварва останалите потребители.
Второ, някак лицемерно е да пише, че другите си клатят краката, след като според собствените му мнения, работата му на пълен работен ден не е напълно уплатнена. А също така е абсурдно да се мрънка колко тежко е да се работи от 9 до 18, при положение, че когато човек работи в офис, това е стандартно работно време. Който иска да работи по друг начин, сменя професията или започва работа за себе си.

В България има доста негативни неща, но далеч не всичко е толкова черно. Интересно защо примерно аз не се сблъсквам непрекъснато с гадни, злонамерени, злобни и прочие хора и колеги. Личният ми опит сочи, че каквото му е на човек в главата, това вижда около себе си.

# 538

Прав е за вас, но ако сте по-дълго в темата ще видите, че повтаря до откат едно и също, което започва в един момент да натоварва останалите потребители.
Второ, някак лицемерно е да пише, че другите си клатят краката, след като според собствените му мнения, работата му на пълен работен ден не е напълно уплатнена. А също така е абсурдно да се мрънка колко тежко е да се работи от 9 до 18, при положение, че когато човек работи в офис, това е стандартно работно време. Който иска да работи по друг начин, сменя професията или започва работа за себе си.

В България има доста негативни неща, но далеч не всичко е толкова черно. Интересно защо примерно аз не се сблъсквам непрекъснато с гадни, злонамерени, злобни и прочие хора и колеги. Личният ми опит сочи, че каквото му е на човек в главата, това вижда около себе си.

ъъъ...това е личното ми мнение, форума е за това. Да се споделя лично мнение и впечатление, никой не те задължава да го харесваш и четеш. Аз лично не се интересувам лично от никого, нито отварям профилите ви, чета коментара и толкова. Спрете с личните си пападки, сами защоти някой изразява мнение, различно от вашето. Мога да мрънкам за каквото си пожелая, не задължавам никой да ме харесва, нито задължавам някой да прави същото. . Bowtie

# 539
На мен и на двете ми работи се е ползвал немския (транспортна и производствена фирми), не че не знаят английски, но искат да комуникират на немски.

Общи условия

Активация на акаунт