Работа, CV-та, HR-и, съвети - 100

• 24 565
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • Melmak
Е, тия обикаляния по лекари и лаборатории изискват по-скоро гъвкаво работно време отколкото хоум офис. Ти може да си хоум но работата да не позволява такова нещо и пак да трябва да си вземаш ден или както накъде позволяват половин ден.
Това че самото ходене на работа си е разход, си е напълно вярно, плюс и чисто отнема и време и на практика остава по-малко време за други неща.
В моя случай офисът ми е далече от цивилизацията. С кола/такси само мога да стигам до там, плюс това от нас не ми е супер далече, но е далече от всичко останало. Ако искам да ходя на лекар ако съм в офиса просто е невъзможно логистично. До нас имам няколко лаборатории, просто отивам преди работа пускам изследвания и в 9:00 съм вече на работа. А да излизам в работно време за лекар примерно през деня пак от нас мога да отида сравнително бързо до някоя болница, особено ако е с метрото. От офиса трябва да загубя час и нещо - дали в задръстване, дали в градския.

# 661
Споделям интересна статия, на която попаднах - нищо чудно и тук да се появят такива "локации" и то не само с определено поколение търсещи работа:  https://fortune.com/2025/08/12/china-gen-z-unemployment-fake-wor … -flat-rat-people/

# 662
Мисля да се обърна към агенция за подбор на персонал(търсещ работа) и не схващам нещо - пише, че се сключва трудов договор с агенцията. Бяга ми логиката за това или не съм разбрала правилно?.

# 663
  • София
Правилно си разбрала. Реално, в подобен случай, агенцията ти е работодател. Те ти плащат, а на тях им плаща фирмата, в която евентуално ще работиш.
Има различни варианти де. Може да вземат процент при назначаване и от там нататък да нямаш договорни отношения.
Без подробности от договора е трудно да кажа.

# 664
Никога не съм се замисляла, че така стоят нещата при фирмите за подбор на персонал. За фирма с регистрация в България не го виждам като плюс, но имам доста познати, които работят в чуждестранни фирми “на черно”, защото нямат регистрация в България и тук се осигуряват на минимум, нямат право на болнични съответно и т.н. И в един момент хубаво взимаш 6-7 хиляди евро и повече, защото длъжностите им са добри, но и минусите са доста, поне в моите очи.

# 665
Как работят на "черно"? Не разбрах.

# 666
Е, не е точно на черно, но примерно имам позната, която работи в Дубайска фирма, фирмата няма регистрация в България, съответно не внася осигуровки, отговорността е нейна. Идеята ми е, че с такава фирма за подбор на персонал това би могло да се избегне. Това е моята логика поне.

# 667
  • SF
Мисля да се обърна към агенция за подбор на персонал(търсещ работа) и не схващам нещо - пише, че се сключва трудов договор с агенцията. Бяга ми логиката за това или не съм разбрала правилно?.

Не си разбрала правилно. Работодателят им дава процент от първата ти заплата, ако те ти намерят работа, одобрена си и започнеш. Фирмите търсят, те те намират и те предлагат. Задължения към тях нямаш, освен да се представиш добре на предварителното интервю.

# 668
Е, не е точно на черно, но примерно имам позната, която работи в Дубайска фирма, фирмата няма регистрация в България, съответно не внася осигуровки, отговорността е нейна. Идеята ми е, че с такава фирма за подбор на персонал това би могло да се избегне. Това е моята логика поне.

Няма как да не внася осигуровки, просто нещата са спрямо трудовото и данъчното законодателство на другата държава, т.е. осигуряват се в другата държава.

# 669
Могат да си работят и като доставчици на услуга. Издават фактура, работодателя плаща, оттам насетне получаващия дохода си носи отговорност дали ще декларира дохода и дейността си в държавата на местоживеене. Не е задължително да се минава през фирма - посредник, освен ако служителят не иска да бъде нает по трудов договор. Може да бъде и самоосигуряващо се лице, да внася осигуровки и ДОД (включително за общо заболяване).

# 670
  • Mars Hotel

Не си разбрала правилно. Работодателят им дава процент от първата ти заплата, ако те ти намерят работа, одобрена си и започнеш. Фирмите търсят, те те намират и те предлагат. Задължения към тях нямаш, освен да се представиш добре на предварителното интервю.
Не е така. Има варианти, при които си точно на договор при агенцията за определен период от време. В нашата фирма е така - има позиции, които се запълват през агенция и хората, наети за тях, са служители на агенцията за една година, и чак след това подписват с фирмата.

# 671
Аз съм търсила работа през агенция - сключих договор с тях, но не трудов а такъв за посредничество, подобно на брокерите като ходиш на огледи за жилище. После те ме питаха какво точно търся и ми предлагаха оферти на техни клиенти (фирми търсещи хора) и за каквото си харесам ходех на интервю, като после обсъждахме как е минало. Като подписах трудов договор с новия работодател пихме по кафе с агентката и приключихме. Не съм плащала нищо, фирмата им плаща еднократно някакъв процент от брутната ми заплата за която към се договорила. Харесвам така да си търся работа, защото и трите страни имаме интерес нещата да се получат, работодателите обикновено са подбрани, отделно и аз и агенцията имаме интерес да се договоря за по-високо заплащане.

# 672
  • SF
Точно случая на Little Queen описах.
Сега, ако почнете с "не е така, не е така", ми добре - не е така.

# 673
  • София
Аз имам познат, който работеше за работодател в Германия (не голяма компания, малка фирма) - той имаше фирма в България, на която германците плащаха, съответно човекът тук си плащаше данъци, осигуровки. Осигуряваше се на максималната работна заплата и в мометна, в който решиха да прекратят взаимоотношенията с германците, успя да се самосъкрати (не знам детайли какво стана, така ми беше казвал) и беше няколко месеца на борсата с хубаво обезщетение, докато си намери работа.
Аз преди години бях кандидатствала за компания, която нямаше представителство в България и ми бяха обяснили, че трябва да дам контакт на фирма, към която да превеждат заплатата. Така или иначе, не стигнах до работа там и не съм се задълбочавала в изискванията, но си спомням, че обсъждахме това на интервютата.

# 674
  • София
Така е, но има и други варианти. Агенцията те наема и договорът ти е с нея. Обикновено става дума за контрактори, а не за постоянни позиции. Тогава агенцията ти плаща от парите, които компанията плащат за теб.
Зависи от агенцията, сферата и условията.
Например, ако търся ПМ за определен проект, отивам в агенция, те ми дават оферта колко на час/ден или на свършена работа ще ми струва. Аз сключвам договор с агенцията, а тя после се занимава с човека.

Общи условия

Активация на акаунт