А преждата на соу нейчърс още с пристигането я видях, че е боцкава, пак е минимално, но за бебешко лице не става. Разочарованието ми идва от това, че им изпратих какво искам да направя и ги оставих да изберат прежда вместо мен, с идеята че си познават продуктите.
Бобинните прежди са обработени с масла (рускините й викат пропитка) и затова преди ВТО може да изглежда твърда, но след ВТО - повярвайте ми, преждата се разкрива. От около 2 г купувам от so nature - преждите са с разкошно качество, което не мисля, че има аналог в магазините с навити на кълбенца прежда. Но.... за тези 2 г се научих, че преди да избера прежда, трябва да проуча доста други неща, за да се окаже точна за модела - дали искам да е кардирана или гребенная, дали искам да държи ластик или да изпъква с плетеници, дали искам да тежи или да е лека, как да я пера, дали да избера нишка, пресукана нишка или шнурче. Алпаката е чудесна, но не държи ластик и има навика да се разтяга, освен това се пере само на ръка и съхне в хоризонтално положение. Друга топла и лека алтернатива са як и камилска прежда. За по-практична поддръжка, кашмир с мерино ми се струва идеална алтернатива - пера в пералня на програма вълна. Анжи и Еми от So Nature винаги отговарят и могат да съдействат с подходящи съвети. Иначе съм плела худи/капор с алпака и мерино на Исагер плюс една нишка силк мохер на Исагер, става прекрасно, но излиза по-скъпо от алтернативите с бобинни прежди.