Сто и шеста плетаческа тема

• 23 780
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
  • Варна
Много интересна и нетипична пета. Формата на чорапа е много добра.

Потърси при рускините пятка стронг и ще видиш описанието. Много е подходяща за по-висок свод (аз само стронг и "от скуки" съм плела), като втората също се плете много лесно - ето мини указание:
https://www.instagram.com/p/DSE7RCuAt3R/?img_index=1&igsh=MWI4Z2hxbm0xcnk1Zw==

Аз пък искам да се науча да плета бумеранг с клин Simple Smile.

Donatella, много хубави чорапи! И като разцветка, и като изпълнение!

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 00:56 от Manzhelka

# 736
Знаех, че са моите игли от мига, в който ги видях.
След информирано решение, без колебание взех ChiaoGoo Twist Red Lace Interchangeables 5".
Първото, което усетих, е по-доброто сцепление с нишката, по-добрият контрол и по-отпуснатият захват, който щади ръката ми.
Няма да се впускам в дълги ревюта — има достатъчно достъпни такива, а за мен най-важното остава усещането в ръката, което е повече от обещаващо.

# 737
•mimoza•, честито! Със здраве да си ги ползваш, много красоти да изплетеш! Simple Smile
Действително ли са хубаво заострени, както по снимките?
Мен ме е яд, когато няма №3 мм в комплекта, а са по американския стандарт.

Manzhelka, не ми се отваря в инстаграм, но няма значение, по името се виждат. Няма да плета с такава пета. Отдавна си харесах диагоналните със скъсени редове и вече все така плета чорапи. Бумеранг не ми харесва особено.
Ето ти бумеранг с клин:
https://www.youtube.com/watch?v=MzZB8Cvov7M

Най-практични са диагоналните пети, при които чорапите се плетат като цилиндър, слага се конец на мястото за отваряне на петата и тя се плете отделно после. При нея, като се протрие/скъса, разплиташ и я преплиташ отново. На лилавите чорапи вече съм преплитала петата. Много са стари, от чиста вълна и видяха зор. Laughing
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 19:57 от Diorela

# 738
Благодаря! 🤗
Да, действително са достатъчно заострени.
И не само в това е голямата им сила.
Нямат видим грип, но стоманата стои като надраскана и това позволява на бримките да се плъзгат гладко без да се пързалят безконтролно. Снадката пък е изключително прецизна, а кабелите - най- добрите. Има доста какво да се коментира за тях.
Относно липсата на номера 3, 7 и 7,5 в комплектите, да, няма такива. Предполагам знаеш, че н.3 ми е любим и го ползвам много често. При поръчката на комплекта се засилих да добавя и липсващите /предлагат се отделно за покупка/ но се спрях.
Петроления пуловер плета с н.3 и го качих директно на 3,25. Толкова са близки, че дори няма видима разлика в готовото плетиво.
Взех да се замислям дали изобщо ми трябва и не, не ми трябва, но до колкото се познавам вероятно в един момент ще ги купя.
Препоръчвам поне да ги пробваш като избереш фиксиран с размера, който най- често използваш.

-------‐-----------
Горе - ChiaoGoo Twist Lace
Долу - Addi Classic

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 00:43 от •mimoza•

# 739
  • Варна
Благодаря на Диорела за споделеното!

Честито на Мимоза! И аз много ги харесвам точно защото са заострени, леки и кордата не се усуква. Имам същият комплект и си го ползвам с удоволствие, както и комплектът им от 5 куки за чорапи и тънките от 1.5 до 2.5 с корда. Супер са. Относно 3 мм, може да се закупят отделно - аз си взех от късите, 10 см, да ги пробвам как са плетенето на ръкави. Ето сравнение с дължината:

Може ли да попитам какъв е пуловерът, който си показала? Изглежда интересно. Влизам в темата след дълго неписане и имам да наваксвам Simple Smile.

# 740
Успокоих се, че не съм сама в лудостта си 🤭😂 И продължавам да смятам, че инструмента е важен.
Това на снимката е Drops Alpaca в цвят 7240 петрол. Взех си го с голямо желание, но от всички амнайсехиляди прежди от запасите ми кандидат снахата реши, че иска точно тази с V- деколте.
Оказа се по- трудна за плетене отколкото очаквах заради цвета. Доста си поиграх с мотива докато докарам приличен обем и плътност. Все нещо не ми харесваше - твърде плоско, твърде сбито и разни такива. Абе 3 пъти оплетен 😉 Утре смятам да свърша с гърба и продължавам нататък, като се надявам да заспори, че зимата ще свърши /не, че съм си дала срок/.
Напълни ми окото и душата с тези снимки 😍 Разглеждам под лупа всичките им сетове и по- нататък вероятно ще добавя още нещо, ако се окаже, че "не мога без него".
Как ти се струват 4"? Имах дилема дали да взема 4" или 5" и накрая реших да са 5-ца.
Напоследък имах проблем с дясната ръка и реших, че я претоварвам. Държа иглата с безименния и кутрето и понеже Addi са си доста хлъзгави направо си я стискам. Получавала съм крампи и изтръпвания. Чудех се също дали не е от дължината. Гледах 10см, но нещо ме спря, реших, че няма да са ми толкова комфортни за дълги сесии и с нея ще товаря повече пръсти , малките стави и китка.
Днес плета  с новите игли и се чувствам комфортно и без напрежение в ръката.

# 741
Ейй, лошава работа. И аз ги заглеждах преди няколко години тези комплекти, но се отказах, заради цената. Някак не ми се дават толкова пари. С малко късмет, си направих комплекти с евтини, но качествени обръчи.
Но сега, като ги гледам, пак ми забръмча муха.
Направи ми впечатление, че на бамбуковия комплект някъде пишеше, че иглите са от бук. Ако е така, това е кофти, мамбукът е много по-добър и здрав за игли.

Мимозке, вземи почивай малко, че да не закъсаш с ръцете.
Много ми харесва петроления цвят, един от любимите ми е.
Имам 1 обръч на АДДИ, който ми беше достатъчен, да ги отпиша като крайно неприятни за плетене. Прекалено се пързалят бримките, връхчето е много тъпо. Евтинджосите на Гюл ми харесват много повече от този на АДДИ. Но все пак си купих и от бамбуковите им и той ми хареса, няма ги двата недостатъка на металния.
Само да можеха и сами да плетат... Joy

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 02:28 от Diorela

# 742
Diorela при тази пета, която описваш, не се прави клин. Това не води ли до придърпване отпред? И аз заглеждах такава пета, но все още не съм я плела, точно защото се питах с липса на клин дали няма да придърпва отпред.

# 743
Diorela, мнението ти за Addi ми се струва малко крайно.
Изплела съм килограми прежда с тях и бих казала, че никога преди не съм поддържала толкова висока скорост на плетене — за мен това беше удоволствие.
Според мен обаче тази скорост идва за сметка на контрола. За да я поддържам, неусетно стегнах захвата, което не е ОК за мен, но това съвсем не означава, че е проблем за всеки. Всичко е много индивидуално — когато човек плете по-бавно и спокойно или не гони скорост, вероятно няма да се сблъска с моя проблем.
Addi имат и игли с Lace връх, който според един блог доста се доближава като усещане до този на ChiaoGoo. Острият връх е по-подходящ за плетачи с опит, за сложни или дантелени мотиви, а при цепещи се прежди върхът също е от значение.
В момента съм в период на адаптация — с остър връх е много лесно да боднеш в грешното място, особено когато плетеш по инерция и си свикнал да „летиш“ през редовете.
В крайна сметка оценката дали и колко са добри дадени игли е много субективна и зависи от комплекс от фактори: стил на плетене, темпо, прежда и физическо усещане.
Скрит текст:

.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 12:11 от •mimoza•

# 744
  • Балчик

Здравейте, на всички и за много здрави и дълги години. Пожелавам ви на вас и на мен да имаме повече време за нашите любими занимания и хобита! Аз имам доста материал за показване, но не успявам със снимането. Но ще покажа. Жилетката е за подарък на приятелка, на една кука е. Вече подарена и тя ми маникенстваше.

# 745
  • Варна
Мимоза, относно 4", които взех за плетки с къси обиколки, открих, че всъщност ми е по-лесно да плета с дълги корди по метода на magic loop Simple Smile. Може би защото напоследък плета само безшевни конструкции от горе надолу. Но пък куките са прекрасни и сега си имам и 3 мм.

За тази година съм си поставила за цел да разуча нови техники по обработка на изделията, за да изглеждат максимално фабрични и мисля, че рускините в това отношение нямат равни. Включително и за информация кой състав прежда е най-подходящ за съответния модел, как се държи и т.н. Миналата седмица се записах в една инициатива на съвместно плетене на един пуловер с плетеници в една руска телеграм група, за пръв път ми е да участвам в такива групи, но е мега вдъхновяващо и ми е супер полезно да чета какви въпроси възникват и при другите момичета - от изплитането на мострата до същинското плетене. Освен това за пръв път ще плета с кардирано мерино и леко се притеснявам до колко правилно ще мога да преценя математиката на образеца след ВТО. Иначе преждите са от So_nature, истинско великолепие за мен. Ако Анжи чете - прекрасни сте с Еми, сега подхванах онази бобинка Lamora на Lanecardate и ми е толкова леко и пухкаво докато плета, дано само не прецакам преждата с прането.

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 11:19 от Manzhelka

# 746
Manzhelka, благодаря ти за този коментар!
Аз рядко плета вкръг безшевно.
Няма да бързам със следващия избор, предполагам ще дойде съвсем естествено, а идеята да имам различни опции звучи много добре.

# 747
Металният ми АДДИ е като втория с дебело връхче от снимката. Направо не мога да бръкна да извадя конеца от няколко бримки едновремнно и ползвам друга, по-заострена игла за такава плетка. Играх си с една такава и ми беше писнало. Тогава само той ми беше с този №, нямах друг подходящ.
На първия лека ръжда на връхчето ли се забелязва?

С добре заострени ми е много по-удобно да плета. Случайно бях попаднала на 2 комплекта по 11 лв.  китайски, заострени, с метална корда 80 см. и ги купих и двата. Много са ми удобни. После от някаква разпродажба си направих и 2 комплекта с къси корди, но там някои размери не са с толкова добре заострени връхчета.  И въпреки, че са за ръкави и чорапи, пак предпочитам да ги плета на 5 игли. Макар, че за ръкави комбинирам 5 иггли и с късите обръчи. Пак случайно попаднах и на комплект бамбукови с по 5 игли, 75 игли общо за 15 лв., супер удобни. Най-скъпи ми излязоха тези с късата корда, по около 30 лв. на комплект. Освен тях, имам и разни други обръчи, вкл. и на Гюл, които също са много добри.  Сега се заглеждам в разни комплекти в Тему, има доста хубави. Заглеждам се и по комплекти Крейзи трио, макар, че за мен няма никакъв смисъл, след като плета на 5 игли.
Затова така се чудя за този хубав комплект на ChiaoGoo.

# 748
  • Варна
Diorela, ако гледаш в Тему, разгледай куките на Lotus. Около 11 лв е бройката, среден клас, но са хубави, острички. Бях с тях преди Chiagoo, които междувпрочем купих и трите пъти на хубава промоция в Хобиярн (онлайн). Ето снимка на Lotus:

# 749
Да, изглеждат хубави, добре заострени, отзивите също са добри. Но при тази цена, не си заслужава да си правя комплект от такива. По-добре е да се инвестира повече и да се вземе комплекта на ChiaoGoo. Аз нямам нужда от още обръчи и игли. Ако купя още, ще е от любопитство и просто ей така, за удоволствие.
Но за хора, които имат нужда, информацията е много полезна.

Manzhelka, може ли линк към тефтерчето, сега се оглеждам за такова, но попадам предимно на джобове, или комбинирани тефтерчета с джобове за монети и банкноти.
С колко джоба е твоето?

Последна редакция: нд, 18 яну 2026, 15:56 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт