НАБОР 2006 - Студенти на хоризонта!

• 52 874
  • 775
  •   1
Отговори
# 420
Качили са само тези на защитените специалности, които бяха със сбърканата формула, която не била сбъркана, а грешно тълкувана. Редно е да коригират всички такси на база гласуваното вчера решение на НС.

# 421
Остават си така както са обявени:

На практика напр за Софтуерно инженерство таксата е почти тройно вдигната.
Миналата година студентите са плащали 5645 лв, а сега ще плащат 12504 лв.

# 422
Някак няма как да остане така тази заповед. Не гласуваха ли вчера за завареното да е до 20% увеличението (не съм следила, може да пропускам нещо)? Ако е гласувано, няма как за тях да е това сумата. Отделно, че СУ излизаха с позиция как им налагат тия високи такси и стават неконкурентно способни и като се гласува да не е 100%, а до 60% от издръжката да си запазят 100-те процента е направо необяснимо.

# 423
Органичението от 20% е само за новоприети от тази година.
Вчера гласуваха на второ четене поправката.
Заповедта на СУ е от днес. Не съм смятала с точност, но химията е станала 17 хиляди, което е 40% намаление от първоначално обявената такса от 27 хиляди и нещо.
Т.е. изпълнили са поправката на депутатите, но само за конкретни специалности.
 В повечето специалности таксите нямат промяна надолу, а спрямо миналогодишните - увеличението е много голямо.

# 424
  • София
Ще изчакаме още малко и ще разберем.

За приетите деца платена форма на обучение ще бъде доста притеснително.
По-точно за техните родители.

# 425
Аз да ви кажа и за приетите ДП се притеснявам. СУ силно ме разочароваха тази година.

# 426
  • София
Е какво пък се притесняваш за тях и ДП?

# 427
Намаляването на таксите е гласувано само в комисията по образование, не и в пленарна зала. Докато не мине и през пленарна зала няма как да намалят таксите. Т.е. чакаме си. Намалените такси са сбърканите такси. Според мен си предстои нова корекция на платеното. За ДП не виждам какво може да ви е притеснението. Който толкоз го е страх от су и е разочарован преди да е почнал дори да учи там, спокойно може да избере алтернатива. Алтернативи бол.
Аз много повече се дразня, че имаме толкова много държавни университети с издръжка от нашите данъци. Трябва да има някакъв минимален бал, както е в МУ, за да може да си студент ДП. Някой с 3 по математика да влиза ДП да учи висша математика е направо прахосване на едни държавни пари. Нямам нищо против всеки да си учи висше, но е редно да имаме някакви минимални изисквания към тези, на които им плащаме всички ние.

# 428
Ами някои специалности ги има само в СУ. Не съм чула някой с 3 по математика да влезе ДП математика, Баловете в точните науки са много високи, откъде я извадихте тази информация.

# 429
Как се докарва бал 13?
А и не говоря само за су. ДП се учи и извън су. Просто пример беше. За мен и инж с дзи бел е безобразно, но това е друга тема.

# 430
Ами някои специалности ги има само в СУ. Не съм чула някой с 3 по математика да влезе ДП математика,

Минималният бал за момчета ДП в специалност математика и информатика тази година на първо класиране е 13,01. За статистика е 12,00. При този бал колко да е имало човечето на изпита?
На второ със сигурност ще падне и още.

# 431
Минималния бал на първо класиране в профила на моя син е 17.08 за математика, и 17 за математика и физика.
За неговата специалност е 25.38, като взимат три оценки, при математиката са само две- изпит или дзи и оценка по математика диплома. Т.е бала изначално е по нисък от 30.

# 432
Това, че има специалности с висок бал не значи, че няма такива с нисък. И пак казвам, не говорим само за су. ДП има във всички държавни унита, които са над 30. В Дания са само 8, а населението им е съизмеримо с нашето.

# 433
Мария, то има предложение за редуциране броя на университетите. Предложението за Варна е ИУ, ТУ и МУ да се слеят в общ Варненски университет. Освен във висшия "мениджмънт" не виждам какво могат да спестят, защото трите са с тотално различни профили, освен да се разпродаде малко терен от двора на ТУ, малко сгради в центъра на ИУ или МУ.. друго не виждам какво може да се оптимизира

# 434
Е какво пък се притесняваш за тях и ДП?

Ми незнам какво ще им скимне на СУ догодина, когато вече си се вързал с тях. Как го направиха тази година? Обявиха си таксите след като подредихме желанията и нямаше вече опция за корекция. Мен лично не ме бъркаше, но това не значи, че не е супер некоректно, някои кандидати бяха сложили платено по- напред като по- предпочитано, имайки предвид такси от порядъка на 1000 лв на семестър. Не може да те поставят пред свършен факт, но за тях явно може. Това е Алма Матер ...уж. Какви са окончателните такси вече всъщност? Записванията си текат, а ние чуваме от тук там различни изявления и обещания, черно на бяло има ли ги вече някъде? И пак казвам, нас не ни бърка, записана е ДП моята

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 09:51 от R@N

Общи условия

Активация на акаунт