Несвикване с име на бебе

• 4 217
  • 51
  •   1
Отговори
# 15
Единствената "драма" с Матей е, че е новия Виктор Simple Smile Но това не е проблем на самото име Simple Smile Не е проблем и принципно Simple Smile
Вече за Матейчо ... Ми поправяйте ги, докато са само хора около вас, няма лошо. На площада ще му казвате, както прецените. Или както той започне да си произнася името Simple Smile Моето момиченце има име, което има широко разпространено галено, за което аз 5 пари не давам и около нас всички знаят да ѝ казват с цяло име. Растейки имаше два начина, по които си произнасяше името и много хора ползваха тях Simple Smile
Вече в детска и училище някога няма да имам никакво поле за предпочитания Simple Smile Пък ако е с прякор - съвсем. Та това и да го мислите само взимате назаем нещастие от бъдещето Simple Smile Имате по-важни неща на главата Simple Smile

# 16
Моята дъщеря е с рядко все още име, което има два варианта за галено, но всички използват домашния вариант - познати, в градината, в училището.

# 17
Синът ми се казва Матей, име което харесвах през бременността. Даже бях приела, че ще се казва така и накрая не сме коментирали. Сега обаче, когато всички почнаха да се обръщат към него с галено, което завършва на "чо"  някакси не мога да го възприема и да намеря подходящо галено за него. Сякаш не му отива. Може да звучи смешно, но постоянно се чудя как ще му викам по площадките, после в училище или живот и здраве като е пораснал мъж. Допълнително сякаш роднините ни го приеха като странно в началото. Никой не е коментирал, но така го усетих. Таткото и голямото дете много го харесват и постоянно му подвикват по име. Благодаря за мненията, абсолютно съм съгласна, че трябва да се радвам, че за момента всичко е наред. Наистина не се разбирам, явно никой не е застрахован да попадне в размисли за на пръв поглед незначителни неща.

Матей е страхотно име! Децата, които познавам с това име им казват Матю, Мат, Матео...
Тази добавка Чо ще се махне с времето. Името е страхотно. Класическо, без да е банално. Има вариант на много езици. Хубаво християнско име. Да си го носи със здраве.

# 18
  • София
На мен името много ми харесва.
Познавам един тодлър с това име. Родителите му му казват Тео, баба му му казва Матейчо.
Ако искате умалително, което да се ползва от околните - наложете го.

# 19
Матей е прекрасно име. Няма за какво да съжалявате, още повече, че синът ви се е родил около именния си ден. Името означава „дар Божи". Като порасне, синът ви може да прочете Евангелието от Матей и ще знае откъде идва и кой е неговият светец покровител.

Името не е от рода на Петко, Тончо и др. подобни.

Изобщо не бих мислила за смяна на такова добре звучащо и хубаво име, като Матей. Мисля, че ще съжалявате, ако го смените.

Имам позната Веселина, родена през 1978 г. точно на празника Благовещение. По-късно майка й съжалявала, че не я е записала Благовеста, но когато е раждала просто не е знаела, че на 25 март се празнува този празник, защото е било през комунизма.

Познавам и един Пламен, роден точно на Коледа, пак през 1978 г. Майка му е знаела, че тогава е Коледа, но не й харесвало името Христо. Каза: „Ако се бях сетила за името Християн, щях да го запиша така, но не се сетих и сега малко съжалявам".

Иначе познавам и Христо, и Християна, родени в дните на Коледа, вече над 40-годишни, както и един Кирил, 50-годишен, роден точно на 24 май, при това и дядо му се казвал Кирил! Той се радва, че така са го кръстили. Не е имал лек живот - с ДЦП е, но се справя вече толкова години. Състоянието му е добро за диагнозата, която има.

Бъдете живи и здрави, нищо друго не е толкова важно!

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 00:25 от Radilena

# 20
Личността пълни името със смисъл. Ако детето е още малко е разбираемо името да "виси". С времето името се запълвя. Когато името е избрано в съгласие от родителите, то тогава това става лесно. Виж трудно се свиква с натрапено име, което е свързано с човек, към който родителя има специфични чувства - най-често свекъри и тъст/тъща. Тогава за някаква компенсаторна хармония говорим, когато има справедливо разпределение - на едните и на другите. Напрежение остава в случаите в които по-големите са оказали натиск и едното дете е кръстено както родителите му искат, с другото под натиск. А тази традиция да се кръщава все още е с много силни позиции в Бг. Дотолкова, че бащата и майката често  даже не се замислят за друг вариант и правят комбинации, варират буквички.

# 21
Мисля, че такива съмнения са нормални, особено ако сте по-колеблива натура и сте родили наскоро.
Познавам три момиченца с това име-Матеа.
Няма галено, всички ги наричат само Матеа.
Щом ст го избрали това име за вашият син значи има защо. Не го мислите толкова.
Имайте превид, че име да се смени е много трудна процедура и е почтен невъзможно.
Моята дъщеря е с хубаво, нежно, царствено име, много познато вече у нас, но с чужд произход. Когато го избрах тук нямаше друго такова. Сега вече има още две ,три дечица кръстени така(в малък град живея).
Много време е мислено името.
Имах редица други фаворити. Близо две години след раждането се чудих дали съм избрала точното име.
Дали не трябваше друго.
При мен проблемът е, че аз съм Везни и много трудно взимам решения и винаги, винаги се съмнявам в тях.
Сега не мога да си я представя с друго име.
Но малко съжалявам, че вместо Изабела, не я записахме Елизабет(което име ми е любимо).
Другият ни вариант беше Анджелика.
Съответно може да се каже, че избирахме между тези три. И избра мъжа ми. Той не хареса другите две и реших, че няма как да не се вземе предвид и неговото мнение.
Вече от четвърти месец натам тя беше Изабела в главата ми. И се приключи драмата до деня на раждането, в който пак се разколебах.
Но като ме питаха как ще се казва си казах Изабела
И понеже много държахме да не е с буквата на никой от родата я кръстихме Изабела.
Иначе ако бях избрала едно от другите две имена щеше да се води кръстена на единия дядо или на баща си. Аз не исках да се налага да избирам между свекърите и нашите, не ми се вижда честно и затова трябваше да име,нямащо нищо общо с никой от тях.
Не харесвам нито Изи, нито Бела за галено.
Обаче в училище, в танците, на площадката всеки я нарича или Изи или Бети.
Баба й й казва Белче. Но основно не съкращаваме или я наричаме с цяло име, или с -ка, че накрая.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 15:08 от Caroline_Bingley

# 22
Трябвало е да сте наясно, че ще ву викат Матейчо.
И като порасне ще започне да чете Библията и да разбере, че е Божидар  - това вече е леко вповече.
Не са хормони това, а мисли.

# 23
И аз минах през такъв период след раждането на дъщеря ми!

# 24
И на мен ми харесва името Матей. Още повече, че е достатъчно кратко и не е нужно да има "галено" име в съкратен вариант.
Не съм имала такива моменти да се чудя дали имената на децата ни са подходящи за тях, и двете са кръстени с имена, които избрахме заедно с баща им, и на двамата много ни харесват, както и децата си харесват имената.

# 25
  • Най-красивата страна
Матей е страхотно име ,звучи мъжествено,има хубаво значение и е модерно в момента.
Това ,че някой го нарича Матейчо нспоред мен не е достатъчна причина да смените името.Защото името е хубаво  и после може да съжалявате .
Освен това сега Матей е малко дете и може би затова го наричат Матейчо..вероятно някоя от бабите...но в училище ,а и по-нататък може да го наричат по друг начин.
Аз съм забелязала,че предимно възрастните хора използват обръщения като ,,Матейчо,, ,,Изабелка,, ,,Джулка,, ,,Майкълчо,,
За 10 години по площадките какво ли не съм чула.
Но по-големите деца и по-младите хора не използват остарели обръщения.

Дъщеря ми е Вероника.
В училище и вкъщи е Рони.
Само за приятелката ми рускиня е Ника,за мащехата ми германка е Вера,Веро...ами не можахме да ги научим...
Но името и никога не бих сменила.

# 26
Хубаво име е Матей. Теооооо или Мааааааат може да е по площадките. Не мисля, че някое приятелче ще го нарича Матейчо. Ако ви дразни някоя баба или леля, че го нарича Матейчо, кажете им вашия вариант на галено. А и Матей да го наричате, си е супер.

# 27
  • Варна
И аз минах през това. Синът ми е кръстен с име, което бях избрала много отдавна. ММ искаше да го кръстим на баща ми, аз отказах, защото ако ще кръщаваме на някого и майка ми заслужава да има внуче, кръстено на нея, а името избрано от мен беше неутрално. ММ се съгласи с моето предложение. 20 дни преди да родя майка ми почина внезапно. Тогава ми мина през ума мисълта да кръстя детето на баща ми, но вече всички бяхме свикнали с избраното име и си остана то. В началото съжалявах, но това отминава. Всъщност името му отива.

# 28
По въпроса с галените - дъщеря ни е Магдалена, Магдаленка съм й казвала броени пъти, за да я дразня. Всички на галено й казват Маги. В предучилищната една учителка й казваше Магди и ние когато разбрахме, почнахме да й казваме така, когато ни ядоса, тя много се дразни на този вариант. Синът ни е Александър, за кратко му казваме Алекс. Сашо не му казва никой, малко ме притесняваше, защото не харесвам този вариант, понеже почти изцяло се губи името. Но и към двамата всички се обръщат със съкратените имена, с които ние ги наричаме. Така че смятам, че Матейчо бързо ще отшуми.

# 29
  • София
Измисли галено име, с което можеш да свикнеш и да се чувстваш комфортно. Покрай мен е пълно с Матео, Матей и всякакви производни на тези. Повечето им викат Мати или Матейчо, да. На мен лично не ми звучат ок, но и името далеч не ми е от фаворитите и ми е леко лигаво за възрастен мъж (лични възгледи).

Като избирахме име за синът искахме да е кратко, да има “р” като звук и да звучи нормално и на други езици. В крайна сметка взе името на свекъра, но то отговаряше напълно на изискванията ни. Галеното му име не е типично съкращение на неговото и някои го бъркат как се казва, но като цяло и близки, приятели, в градината всички свикнаха.

Общи условия

Активация на акаунт