Несвикване с име на бебе

• 4 214
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
Много е хубаво името - казвай му Матей, нали точно това име си му избрала. Аз на моите деца им казвам целите имена така както са кръстени и рядко използвам умалителни.

# 31
Името е хубаво,  не бих го сменила.
За галеното обръщение, не се притеснявай времето ще покаже вашия вариант.

Имам комшийче  момиче Матеа.

# 32
Почти всички мъжки имена на умалително звучат странно, смешно, даже някои леко момичешки и не стават за пораснал мъж.

На мен името Матей ми харесва, защото го свързвам с Матей Казийски, а на древноеврейски означава - Дар от Бога.

Не му сменяй името.

# 33
И на мен много ми харесва името Матей. Аз не бих го сменила, но детето е ваше и вие трябва да си решите.
Ако не е тайна, кое е първоначално избраното име?
Благодаря на всички, които се включиха! Понякога човек има нужда да прочете мнението на странични, макар и непознати хора. Другите имена бяха Калоян, Симеон, Самуил, Даниел.
Поздрави и бъдете здрави!

# 34
Моят син е Боян. Бях го решила още преди да се роди. С баща му се разбрахме - аз го нося и аз избирам името. На никого не е кръстен и на никого не бяхме казали името предварително. Е, свеки веднага като го чу беше - ама как ще му казваме на галено на това дете. И аз имах период на колебание след този коментар, но сега за миг не съжалявам, че така съм го кръстила. Името му отива много и на галено му казваме Бобо или Бобче Blush

# 35
Името Матей е много хубаво, но как ще се обръщат хората към него, не може много да се влияе от родителите след детска възраст. Моят син е Боян, достатъчно кратко име, за да се използва в цялост. Инсче освен на пълно име се обръщаме към него и с Бобо,тска го възприеха повечето. Обаче като отиде в гимназията и почнаха да му викат Бою. Леко ме дразнеше, но какво мога да направя. Там имаше някаква мода да се огрубяват имената. Така че един ден кой как ще му казва на детето, Божа работа. Сега синът ми е студент, нямам представа как се обръщат към него, а и вече не го преживявам толкова.

# 36
  • София
Матей е прекрасно библейско име, но не е нещо ненормално да имате колебания. Напълно ви разбирам, че умалителните не ви идват натурално, защото и моето име е с почти никакъв вариант за умалителни и постоянно ме питат как да ме наричат. За Линда - Линдичка или Линди са единствените варианти. Един единствен човек ме нарича Линдор и се размазвам като като го чуя. Странното е, че като ме наричат с цялото ми име на мен самата ми звучи прекалено строго, а всички въздишат колко ми отива и е прекрасно. Сина ми пък е Стефано, а се представя със Стефчо и много си се кефи. На мен като чуя Матей ми идват като умалителни Матю или Мати.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 11:54 от Линдичка

# 37
Линдичка, аз бих ти викала Лина или направо Ленче, някакси по народному да звучи Smiling Imp

# 38
Когато се роди първият ми син му дадохме пожелателно име. Бяхме го мислили, харесваше ни. Обачр около 6 месеца ми звучеше някак чуждо. Абе това дете не ми изглеждаше като Стоян. Виках му кал ли не... Абе не му пасваше. От хормоните беше Grinning Към днешна дата не мога да си представя друго име.

# 39
Ние избрахме име, но не знам как ще викаме на галено😀 с триста зора го избрахме, нищо не ни допадаше. Имахме много колебания и все нищо не ни хареса. Ще видим като се роди как ще се усеща.

Иначе за момченце мислехме Николай или МатеЙ ( че сега нали е модерно на О да завършва), на дечица с това име съм викала Мати и Матейко.
Майка ми на изписването на брат ми, нали правеха видеозаписи и я питат как се казва сина и тя обърка името😀 явно в началото и на нея й е било странно да го нарича с неговото име, пък и от вълнение.
Моето име е по-специфично, но никога не съм имала претенции как да ми казват накратко. Който-както. Дори се дразнех по едно време, когато ме наричаха с цяло име, но после свикнах.

# 40
За мен не виждах смисъл да го кръстим на баба си или дядото.
Аз го записах Светослав.
Татко му е Светослав.
Много им е хубаво името.
Аз като кажа ела Светле направо и двамата пристигат.
За мен татко му има огромна заслуга за да носи детенцето ни неговото име.

# 41
За мен не виждах смисъл да го кръстим на баба си или дядото.
Аз го записах Светослав.
Татко му е Светослав.
Много им е хубаво името.
Аз като кажа ела Светле направо и двамата пристигат.
За мен татко му има огромна заслуга за да носи детенцето ни неговото име.
Това като бащата, дето кръстил дъщерята с името на майката и като викне името и двете пристигат (носейки кенче бира) 😆

# 42
През последната година около нас се родиха три бебета Матей, имахме познати и от преди това - явно е от модерните Smiley Наричат ги по различен начин - Мати, Матю, Тео, но нито един Матейчо. Може би наистина по-възрастните хора го употребяват.

# 43
бабите обикновено слагат "чо" като умалителна частица. ММ се казва Йохан (на бг). Ами, леля ми (да ми е жива и здрава), възрастна жена на 69 г му вика Йоханчо ....

# 44
Това е така, защото преди да родиш си се настроила за друго име. С времето ще свикнеш с името!

Общи условия

Активация на акаунт