Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 13

• 35 337
  • 303
  •   1
Отговори
# 45
Търсите мнения за паралелката или питате за минималния бал?
Паралелката е нова. До миналата година в 1во СУ с испански имаше 2 паралелки - с профил ЧЕ - ИЕ/АЕ и Природни науки с интензивен ИЕ и АЕ.
Ако нещо по-конкретно ви интересува - питайте! Може и на лични.
Здравейте, някой има ли актуална информация за хуманитарен профил с интензивен испански език в 1во СОУ?

# 46
Малко съм крайна, но нито едно люлинско училище не става.
Изобщо не сте крайна. Абсолютно съм съгласна. Въпреки недоспиването и нервите всеки ден да водим деца от Люлин в центъра на училище, следобед пак да ги прибираме, въпреки че аз бях хоум офис, а на мъжа ми офисът е в Люлин, това го оценявам като едно от най-добрите ми решения. И то говоря за начален курс още. За средно образование не ми се мисли какво е

# 47
  • София
Тази година има сериозно завишаване при баловете на 7, 127, 1. В някои от паралелите миналата година се е влизало с бал около 370-380, но тази година са 400+. Направо не мога да повярвам да са толкова желани тези училища.

Моят син не е приет по  първо желание, така че ще си пробва късмета на второ класиране. Надяваше се да получи подарък от МОН за рождения си ден, но уви. 🙂

# 48
  • София

- 81во - зле е, поне в прогимназията, ни учители, ни база, ни дисциплина, районът е ОК
           81-во завърши племеницата ми и сега е гл.асистент, доктор на математическите науки  във ФМИ СУ! Така, че училището не прави отличните ученици, даже и от учителите не зависи чак толкова много.

Ма и аз съм с 2 висши, едното от ФМИ, точно след 81во, затова казвам, че в момента е съсипано, няма нищо общо с каквото беше... И отлична диплома за средно образование на френски език си имам, а сега френски език май даже не се учи там...

# 49
Учи се като втори.
За децата с ниски балове няма особено много варианти. Общо взето избираме най-малкото зло. Или професионална гимназия за тези с по-изявени интереси. Аз си признавам, че съм с резерви към професионалните гимназии, а и това, че нямаше яснота дали ще приключи ремонтът в ТОХ до есента ме отказа. Илиянци ни е ужасно далече.

# 50
  • у дома...
Може ли мнение за 33 ЕГ "Св. София" и 30 СУ. Сигурно ще чакаме второ класиране.
30 СУ е в пъти по-добре.

# 51
Тази година има сериозно завишаване при баловете на 7, 127, 1. В някои от паралелите миналата година се е влизало с бал около 370-380, но тази година са 400+. Направо не мога да повярвам да са толкова желани тези училища.

Честно казано, не виждам нищо изненадващо. Училищата като 7-мо, 127-мо и 1-во са прилични училища,търсени и предишни години .
Това, че тази година влизането става с 400+, не ги е направило „изведнъж желани“ – просто баловете са функция на НВО-то, което стана по-лесно, а не на рязко покачено търсене.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 18:07 от bubanka

# 52
  • София
Учи се като втори.
За децата с ниски балове няма особено много варианти. Общо взето избираме най-малкото зло. Или професионална гимназия за тези с по-изявени интереси. Аз си признавам, че съм с резерви към професионалните гимназии, а и това, че нямаше яснота дали ще приключи ремонтът в ТОХ до есента ме отказа. Илиянци ни е ужасно далече.

От все сърце стискам палци всички мои негативни впечатления да останат извън обсега на вашето преживяване в училището 🤞🏻

# 53
7-мо и 127-мо са направили няколко паралелки, в които се кандидатства с 3хБЕЛ. Това вдига приемния бал винаги. Предната година не знам, но до по-предната в тях се влизаше само с 2хБЕЛ, 2хМАТ.

# 54
  • София
Сега виждам, че профилите в някои училища, които представляваха интерес за нас миналата година, са доста променени.  Паралелките чужди езици са доста намалени за сметка на профили като Обществени науки и Хуманитарни науки, които бяха рядкост миналата година. Училища с традиции в чуждоезиковите паралелки като 1-во, 7-мо, 127-мо, 119-то сега са с всякакви други профили. Много се радвам, че синът ми не кандидатства тази година. Миналата за неговите желания и интереси имаше много по-голям избор.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 19:00 от annie13

# 55
Сега виждам, че профилите в някои училища, които представляваха интерес за нас миналата година, са доста променени.  Паралелките чужди езици са доста намалени за сметка на профили като Обществени науки и Хуманитарни науки, които бяха рядкост миналата година. Училища с традиции в чуждоезиковите паралелки като 1-во, 7-мо, 127-мо, 119-то сега са с всякакви други профили. Много се радвам, че синът ми не кандидатства тази година. Миналата за неговите желания и интереси имаше много по-голям избор.
Това е благодарение на идеите на г-н министъра...
Макар че някъде по темите прочетох, че в една от гимназиите са споменали на някаква майка, че всъщност сменените паралелки са си езиковите, но с друго име (заради нареждане отгоре). Не знам до колко е вярно, предполагам трябва да се сравнят учебните планове и да се види какво точно е различно.

# 56
  • София
Да, личи от самолет, че без влязла промяна в Закона и в наредбите, без никакво обществено обсъждане и дори проформа гласуване в НС, заръката за намаляване на чуждоезиковото обучение е в ход. Само мога да се радвам, че хванахме последния влак преди поредните "велики реформи".

# 57
7-мо и 127-мо са направили няколко паралелки, в които се кандидатства с 3хБЕЛ. Това вдига приемния бал винаги. Предната година не знам, но до по-предната в тях се влизаше само с 2хБЕЛ, 2хМАТ.

Да, и според мен паралелките с 3хБЕЛ са завишили доста бала.
За жалсот при нас с тези балове 7-мо и 127-мо (от първо класиране) в диапазона 396 - 415 дори и тези училща вече стават трудно достижими.

# 58
  • София
Да, личи от самолет, че без влязла промяна в Закона и в наредбите, без никакво обществено обсъждане и дори проформа гласуване в НС, заръката за намаляване на чуждоезиковото обучение е в ход. Само мога да се радвам, че хванахме последния влак преди поредните "велики реформи".
То за това не е необходима нормативна промяна. Има програма за увеличаване на професионалните и стем паралелки за сметка на профилирание и в частност - чуждоезиковите и тя е от няколко години. Всяка година се приемат целеви стойности, които отразяват това.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 19:32 от sanaka

# 59
  • София
Sanaka, очевидно е, че тази година натискът е бил доста силен за намаляване на профил Чужди езици. Миналата година в Сф е имало 28 паралелки с профил Чужди езици и първи АЕ, сега са 19. Намаление с 30% не знам да е имало предишни години. Нормално би било подобни промени да се дискутират широко преди реализирането им. Да не говорим, че увеличаващите се Природни науки, СХН, Предприемачески очевидно не водят до повече лекари, програмисти и бизнесмени. Много от децата ги избират просто защото за това им е стигнал балът. Нали уж се осъзнава вече фактът, че ранното профилирането ограничава, а не увеличава възможностите. Ясно е, че програмисти от СХН паралелка с бал 68 (27-мо СУ, Люлин) няма да станат. Влезлите Маркетингови проучвания в 1-во също едва ли си мечтаят да са маркетоюози, но пък ще загубят куп часове за професионална подготовка в 11-ти и 12-ти клас. .

Общи условия

Активация на акаунт