Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 13

• 38 600
  • 344
  •   1
Отговори
# 330
Аз също съм на мнение, че с езици като 3 и 4 профил е доста рисково. Предпочитам стария си вариант - тези профили да се избират от другите предмети. То точно това му е хубавото на тези паралелки, че не се налага още след 7 клас да се решава какво точно да учи детето.

# 331
Аз също съм на мнение, че с езици като 3 и 4 профил е доста рисково. Предпочитам стария си вариант - тези профили да се избират от другите предмети. То точно това му е хубавото на тези паралелки, че не се налага още след 7 клас да се решава какво точно да учи детето.
Точно!
Аз затова звънях по училищата мин.г., за да чуя поне по телефона какво ще ми обяснят. Знаех, че никой не знае за след 3г. как ще е и няма как да ми дадат категоричен отговор и е точно рисково. Но сега с официалните промени, направо ще си е факт, че няма как да се избират езици за профили. Чудя се и на гимназии със запазени езикови паралелки, след като не са езикови дали няма да им отнемат правото да предлагат ИИЧЕ. Като 31-во например...
Сещам се и за всички паралелки с екзотичните езици, които се изучават интензивно...Ако им "вземат" на децата това право- не ми се мисли. Като знам колко деца са запалени по разни манги, източни култура и как мечтаят и ако ги посекат така...чак започвам да се ядосвам...

# 332
31 е с изучаване на чужди езици. Би трябвало да мине под радара.
157-мо и аз имам отличен отзив. Балът е нисък, но е приличен. 6 паралелки (мисля). Обаче 3-4 профил се фиксират за цялото училище. Транспортът дотам е добре да се проучи също.

# 333
  • София
Само ако имат изучаване на три предмета на чуждия език в 9 и 10 клас, ще могат 31во да предлагат паралелки с ИИЧЕ.

# 334
То е СУЧЕМ, би трябвало да предлага точно това. Чубди езици.
За 33 ЕГ и за Румънското какво се очаква да е положението?

# 335
Само ако имат изучаване на три предмета на чуждия език в 9 и 10 клас, ще могат 31во да предлагат паралелки с ИИЧЕ.

И аз така мисля. ИИЧЕ ще остане възможно само в т.нар. елитни езикови гимназии.

# 336
  • София
31., 22. и други подобни са с добри резултати на НВО след Х клас. Ако не е ИИ, то поне ще имат шанс за разширено. Докато на много места тази опция ще се изпари.

# 337
  • София
31., 22. и други подобни са с добри резултати на НВО след Х клас. Ако не е ИИ, то поне ще имат шанс за разширено. Докато на много места тази опция ще се изпари.
РИЧЕ няма особен смисъл, ако езикът не може да бъде избран като профил в 11-ти и 12-ти клас. Например, 22-ро, 1-во, 30-то са училища с добра подготовка по испански, когато езикът е в профил, но с РИЧЕ и ако ги принудят да не е профилен, това рязко ще се промени. Да не говорим при тази несигурност дали читавите учители просто няма да напуснат. Същото се отнася и за езиковите гимназии извън най-големите градове. Само РИЧЕ без профил език в 11-ти и 12-ти клас ще е достатъчно само за посредствено ниво.

# 338
  • София
Дори и тези указания да останат в този си вид, няма пречка езиците да бъдат избрани като 3/4 профил. Указанията касаят само първите два профила, които се определят с ДПП. За да ги ограничат за 3/4 профил трябват нормативни промени.
Екзотичните езици са пожалени - за тях може да остане ИИЧЕ.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 12:16 от sanaka

# 339
  • София
Ето тук една петиция за бъдещите седмокласници https://www.peticiq.com/506932

# 340
Здравейте! Аз да попитам при желание за преместване от едно училище в друго кога се подава молба? Може ли сега да подам и да чакам в случай, че се появи място или да подготвя документи и да ги подам при наличие на освободено такова?

# 341
  • София
Място може никога да не се освободи.
Търсите и като намерите място кандидатствате, вижте и условията

# 342
  • Сф
Здравейте! Аз да попитам при желание за преместване от едно училище в друго кога се подава молба? Може ли сега да подам и да чакам в случай, че се появи място или да подготвя документи и да ги подам при наличие на освободено такова?
За кой клас е питането първо, второ мисля, че не можеше месец преди края на сроковете. Първо се пита в приемащото училище за наличие на свободни места и критерии. Ако потвърдят,че ви приемат отписването е лесно и бързо. Два пъти местя, не знам за какви молби говорите; Може приравнителни да има, бал се гледа, ниво на език и сходен профил . Бъдете малка по конкретна какво искате да правите.

# 343
  • София
Чл. 106. (1) (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) Учениците може да се преместват на свободни места в паралелки в същото училище и в друго училище, както следва:
1. от I до VI клас - през цялата учебна година;
2. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) от VII до Х клас включително - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време - не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
3. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) в XI клас по същия профил, ако задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време, не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
4. в XII клас - не по-късно от 30 учебни дни преди края на първия учебен срок по същия профил при условие, че задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 72 от 2019 г.) В особени случаи и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието на територията, на която се намира приемащото училище, премествания от VII до XII клас извън сроковете по ал. 1, т. 2 - 4 и извън условията по ал. 1, т. 3 - 4 може да се извършват, като се представят документи, удостоверяващи причините за преместването.

Чл. 108. (1) Учениците се преместват при спазване на следните условия и ред:
1. подаване на писмено заявление от родителите и/или ученика съгласно чл. 12, ал. 2 ЗПУО до директора на приемащото училище;
2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) до три работни дни от получаване на заявлението директорът на училището потвърждава пред родителя възможността за записването на ученика, уведомява чрез НЕИСПУО директора на училището, в което ученикът се е обучавал, и му предоставя копие на заявлението по т. 1; при необходимост от получаване на разрешение по чл. 106, ал. 3, чл. 106а, ал. 1, т. 2 и ал. 2, чл. 107, ал. 3 и чл. 107а, ал. 5 тридневният срок започва да тече от датата на получаване на разрешението;
3. (нова - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) до пет работни дни от получаване на информацията по т. 2 директорът на училището, в което се е обучавал ученикът, издава удостоверение за преместване и го предоставя на директора на приемащото училище заедно с копие на училищните учебни планове, по които ученикът се е обучавал в класовете в първи и втори гимназиален етап.

# 344
Чл. 106. (1) (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) Учениците може да се преместват на свободни места в паралелки в същото училище и в друго училище, както следва:
1. от I до VI клас - през цялата учебна година;
2. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) от VII до Х клас включително - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време - не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
3. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) в XI клас по същия профил, ако задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време, не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;
4. в XII клас - не по-късно от 30 учебни дни преди края на първия учебен срок по същия профил при условие, че задължителните профилиращи предмети са еднакви или по същата специалност от професия.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., доп. - ДВ, бр. 72 от 2019 г.) В особени случаи и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието на територията, на която се намира приемащото училище, премествания от VII до XII клас извън сроковете по ал. 1, т. 2 - 4 и извън условията по ал. 1, т. 3 - 4 може да се извършват, като се представят документи, удостоверяващи причините за преместването.

Чл. 108. (1) Учениците се преместват при спазване на следните условия и ред:
1. подаване на писмено заявление от родителите и/или ученика съгласно чл. 12, ал. 2 ЗПУО до директора на приемащото училище;
2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) до три работни дни от получаване на заявлението директорът на училището потвърждава пред родителя възможността за записването на ученика, уведомява чрез НЕИСПУО директора на училището, в което ученикът се е обучавал, и му предоставя копие на заявлението по т. 1; при необходимост от получаване на разрешение по чл. 106, ал. 3, чл. 106а, ал. 1, т. 2 и ал. 2, чл. 107, ал. 3 и чл. 107а, ал. 5 тридневният срок започва да тече от датата на получаване на разрешението;
3. (нова - ДВ, бр. 50 от 2025 г., в сила от 20.06.2025 г.) до пет работни дни от получаване на информацията по т. 2 директорът на училището, в което се е обучавал ученикът, издава удостоверение за преместване и го предоставя на директора на приемащото училище заедно с копие на училищните учебни планове, по които ученикът се е обучавал в класовете в първи и втори гимназиален етап.
Много Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт