Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 206 494
  • 6 884
  •   8
Отговори
# 6 870
И Управителят на БНБ разкритикува финансовата политика на кабинета
Димитър Радев предупреди за опасност от румънски сценарий
https://www.segabg.com/hot/category-economy/upravitelyat-na-bnb- … iMXy-3dtOVSc5QM8Q

# 6 871
И Управителят на БНБ разкритикува финансовата политика на кабинета
Димитър Радев предупреди за опасност от румънски сценарий
https://www.segabg.com/hot/category-economy/upravitelyat-na-bnb- … iMXy-3dtOVSc5QM8Q
привижда му се и изкривява реалността.

# 6 872
Вярно е. Влизаме в ЕЗ където всичко е по мед и масло.

# 6 873
  • София
Ти какво си мислиш, че тото играем ли ?
И зашо речи ,че е невярно  ?
Да прогнозния дефицит за тази година е за над 5% , не щото на мен ми харесва  числото, а защото хората , които се занимават с това го казват.
Защото е невярно и продължава да е невярно.
Към август 2025 е 2.4% от прогнозния БВП.

# 6 874
Аз пък четох, че е 5,5 %.

# 6 875
  • Буркина Фасо
вървим към отрицателен %.  ще трябва да ни връщат пари, които сме изтеглили като заем. Grinning

# 6 876
Да прогнозния дефицит за тази година е за над 5% , не щото на мен ми харесва  числото, а защото хората , които се занимават с това го казват.
септември отдавна мина, а всъщност говорим за декември. Доверявам се на Влади Горанов -  безспорен авторитет, който според ББ, дето пък го брани от Магнитски, ни вкарал в ЕЗ.

# 6 877
Сега сме октомври. След като ни подготвяха цяла година, как Василев лично изтеглил 18 милиарда и си ги прибрал в задния джоб, гро... теглят ли теглят заеми, а разни медии ни подготвят за над 5%

# 6 878
  • София
.... септември отдавна мина, а всъщност говорим за декември. Доверявам се на Влади Горанов -  безспорен авторитет, който според ББ, дето пък го брани от Магнитски, ни вкарал в ЕЗ.
Не, Сирос, не говорим за декември. Разговорът тръгна от "дефицит в небесата", в сегашно време. И резонно попитах кой дефицит е в небесата, защото периодично се пуска и тая страшка. Само днес - няколко пъти.
tsunami, аз знам кой месец сме. Ако имаш официални данни за неизтеклия октомври или поне за септември, моля, коригирай ме.

ЕК очаква 2.8% годишен дефицит за 2025. Точно колкото и за 2026.
https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-surveillance-eu-ec … ecast-bulgaria_en
С гръцки и румънски сценарии можете да плашите бабите на пазара.

# 6 879
RebelHeart,
Фискалният съвет очаква 5.1% дефицит в Бюджет 2025
https://www.mediapool.bg/fiskalniyat-savet-ochakva-51-defitsit-v … 5-news375768.html
Между прогноза от 19 май и 30 септември, залагам на по-"прясната".

П.С.
От статията, която прати
Wage growth is expected to moderate and annual inflation to fall gradually after the increase at the beginning of 2025

The general government deficit for 2025 is projected to decrease to 2.8% and to remain constant in 2026.
 Очаквали да пада инфлацията Trollface

Сигурно се бъркаш зарадиThe general government deficit for 2025 is projected to decrease to 2.8% and to remain constant in 2026.

Това не е прогнозен, а плануван...и не е от ЕК, а от правителството.
Разликата е съществена.
Щото плануваха 33% увеличение на приходите от ДДС..

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 22:40 от BacuTy

# 6 880
Пък тоя АВ такава дупка в бюджета направи... и децата няма да им се вържат на мушенгиите. Теменужка е с два весеца назад не случайно. Чакам с нетърпение бюджет 2026, да я гледам колко си не може горката и да ви кажа казах ли ви.
За себе си предвиждам сив сектор. За болшинството колеги, надали ще е различно. Отказвам да ме крадат.

# 6 881
Трябва да се купуват избиратели.

# 6 882
  • София
Ако цитираш избирателно, се губи смисъла :

Плануваният в бюджет 2025 е 3%.

# 6 883
Ако цитираш избирателно, се губи смисъла :

Плануваният в бюджет 2025 е 3%.
Питаш за прогнозен, после го въртиш за планиран.. Първо за август после на ЕК някакви резюмета ги представаш като тяхна прогноза.
Не знам какво се опитваш да докажеш.
Особено с тия нелепи епистоларни еквилибристики в превода.

Плануваха дефицит от 3% при безчет нелепици по отношение на приходите.
Например 33% увеличение  на приходите от ДДС.
Още тогава нямаше нормален разумен човек ( не икономист/ финансист), а просто мислещ човек, който да не види червения флаг какво ще последва.

И какво последва:
-съмнителни забавяния в обявяването на данните,
-много ранно появила се дупка в бюджета.
- безобразно теглене на пари и наливането им в меко казано съмнителни инициативи.

И вече дори и "техните" собствени финансови капацитети не крият какво се случва с бюджета.

# 6 884
Не мога да пусна линк към световната банка, излиза ми директно пдф. Тяхната оценка към октомври 2025 е 4% дефицит.

Общи условия

Активация на акаунт