Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 186 421
  • 6 099
  •   12
Отговори
# 6 060
По повод застроените реки и че ще ни съдели и да им платим палатите, цитирам Лияна Панделиева:
"Като журналист писах за погрома, предизвикан от порой в Самоков. Влязох в произволен двор, масивна триетажна къща е била заляна до средата на първи етаж, а друга къща в двора беше разсечена като с брадва - едната половина просто беше отнесена. Слушах стопаните, записвах разказа и докато оглеждах наполовина унищожената къща в двора възкликнах:
- Ама кой изобщо даде разрешение да се строи в коритото на реката?
- На тебе кой ти каза́ да питаш такива въпроси, ма! Кво та бърка тебе къде ми е къщата! "

# 6 061
  • Буркина Фасо
за да има дере значи че е имало или има река.  може 100 год. да не е имало рекичка, но няма как да се предвиди, че някога тя ще се възобнови. същото е и с вулканите. на никой не дават да строи в кратера на умрял вулкан. дори и желаещи вероятно няма за това.  от там насетне всеки си носи кръста.

# 6 062
  • Другата България
Един да лепнат, но проблемът е, че никого не лепват.
Точно това е проблема, а не кой обитава въпросните имоти.
Срещу това следва да е недоволството на обществото, като цяло, и на пострадалите в частност.
Но според мен нищо няма да се случи, от една страна защото тези имоти имат застраховки, от друга - по принцип у нас няма наказани и за далеч по-сериозни престъпления.
Тримата загинали обаче няма да се върнат, мъката за семействата остава, докато са живи.

# 6 063
  • София
По повод застроените реки и че ще ни съдели и да им платим палатите, цитирам Лияна Панделиева:
"Като журналист писах за погрома, предизвикан от порой в Самоков. Влязох в произволен двор, масивна триетажна къща е била заляна до средата на първи етаж, а друга къща в двора беше разсечена като с брадва - едната половина просто беше отнесена. Слушах стопаните, записвах разказа и докато оглеждах наполовина унищожената къща в двора възкликнах:
- На тебе кой ти каза́ да питаш такива въпроси, ма! Кво та бърка тебе къде ми е къщата! "

Да съдят, кой ще спечели дело, което започва така "построих си къщата на дъното на река, искам държавата да ми върне загубата"?!

# 6 064
за да има дере значи че е имало или има река.  може 100 год. да не е имало рекичка, но няма как да се предвиди, че някога тя ще се възобнови. същото е и с вулканите. на никой не дават да строи в кратера на умрял вулкан. дори и желаещи вероятно няма за това.  от там насетне всеки си носи кръста.
Не всички дерета имат реки, но тук реката си е там. Имало положени тръби, които през годините са поемали водата и са я отвеждали вероятно в морето. Този път дъждът е бил много и не е било възможно тръбите да я поемат. Дори да не е било застроено, къщите в близост до коритото на реката са щели да бъдат заляти.
Не опрадавам безразборното строителство, понякога природата си иска своето.

# 6 065
..................  от там насетне всеки си носи кръста.
Не си носят кръста сами. Ваканционни, неваканционни имоти, все тая. Кметът вече е изчислил че му трябват 50 милиона, калкулаторите работят. Покрай мокрото ще иде и сухото, да перефразирам...

# 6 066
  • Варна
Скрит текст:

Да съдят, кой ще спечели дело, което започва така "построих си къщата на дъното на река, искам държавата да ми върне загубата"?!
Може да започва, купих си апартамент, законно построен. Кой е дал разрешение да се строи на място което е корито на река?

# 6 067
Един да лепнат, но проблемът е, че никого не лепват.
Точно това е проблема, а не кой обитава въпросните имоти.
Срещу това следва да е недоволството на обществото, като цяло, и на пострадалите в частност.
Но според мен нищо няма да се случи, от една страна защото тези имоти имат застраховки, от друга - по принцип у нас няма наказани и за далеч по-сериозни престъпления.
Тримата загинали обаче няма да се върнат, мъката за семействата остава, докато са живи.
Така е, няма никакво значение кой и с какъв акъл си е купил къща или апартамент, кой ги обитава - руснаци, украинци, тасманийци, марсианци, все едно.
Не очаквам реално да се случи нещо. Никога не се случва. Никога няма някой "лепнат", нищо, че на документите стоят имена и подписи.

Аз не мога да си построя къща на дъното на река. Но Ветковци, Диневци и всякакви други такива явно могат. Въпреки законите, въпреки ограниченията, въпреки правилата.
Тези, които са си купили подобни имоти, независимо с какъв акъл, са си купили законно жилище. Кой го е позволил? Кой го е узаконил? Защо?

# 6 068
# 6 069
Именно, купувачът не е длъжен да прави геоложки и хидротехнически проучвания на терена. Той се съобразява с подписа на експертите, упълномощени от държавата да проверят всичко и да разрешат строежа. И сега за мен държавата е отговорна, за жалост това значи народа, защото държавата свои пари няма.

# 6 070
Оффффффффффффффф нашата държава колко е отговорна... Някой си е купил имот с кредит примерно, сега е генерирал загуби и ще съди кого? Арменския поп.
Тук убийства, пияни и дрогирани по пътищата, блудства в детските градини... да не споменавам един главен прокурор, приятел на един внезапно изчезнал престъпник... банки фалирали, 60 милиона кеш в найлонови торбички...

# 6 071
Скрит текст:
Именно, купувачът не е длъжен да прави геоложки и хидротехнически проучвания на терена. Той се съобразява с подписа на експертите, упълномощени от държавата да проверят всичко и да разрешат строежа.
И сега за мен държавата е отговорна, за жалост това значи народа, защото държавата свои пари няма.
Държавата тук не е народа, а експертите, които са назначени в съответните служби. Разрешително за строеж се издава от гл. архитект на общината при представяне на документация, която пък издават компетентни органи т.е. ако се тръгне по обратния ред, може да се окаже, че някои отдавна ги няма.
Никой няма да бъде подведен под отговорност, всичко е много добре премислено. В най-добрия случай, изпълнителя на проекта ще бъде виновен, че не е изпълнил нещо, както трябва.

# 6 072
Винаги народът е виновен и плаща цената.
С изборите си, с търпението, с купуването и накрая плаща с пари, още данъци, здраве и т.н.
Аз не очаквам някой да тръгне да търси отговорност на държавата, че си е купил имот в корито на река. Но пък всички ще платим сметка за ремонта все едно строим град в пустинята.

# 6 073
Винаги народът е виновен и плаща цената.
С изборите си, с търпението, с купуването и накрая плаща с пари, още данъци, здраве и т.н.
Аз не очаквам някой да тръгне да търси отговорност на държавата, че си е купил имот в корито на река. Но пък всички ще платим сметка за ремонта все едно строим град в пустинята.
Щом така мислиш какъв ти е проблема, плащаш и толкова.

# 6 074
Ти ще им пишеш, че мислиш различно и ще ти спестят от данъци или ДДС-то, персонално?

Нека не го играем наивни. Виждането за тази ситуация няма да промени кой ще плати крайната сметка.

Общи условия

Активация на акаунт