Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 196 777
  • 6 493
  •   3
Отговори
# 6 420
Ами така е - казаха, че като влезем в ЕЗ ще стаме по-богати и ето - вече сме богати. А еврото още не е дошло. След НГ подозирам, че съвсем ще се побъркаме от чудене къде да ги харчим тези евраци.

Терзиев е организирал затворници да се включат в извозването на боклука. Браво!
https://bntnews.bg/news/zatvornici-se-vklyuchvat-v-sabiraneto-na … l6AV_WelXttesNMKg

# 6 421
  • София
Спомени от миналото - как ББ реши кризата с боклука преди 16 г. и стана премиер. https://www.mediapool.bg/boiko-i-valka-posledniya-pat-kogato-v-s … r-news375967.html

"Последният път, когато в София беше режисирана криза с боклука, кметът стана премиер. Нека припомним как точно се случи това.
"Не се подвеждайте по тактиката – винаги, когато има тежък доклад от ЕК или вот на недоверие, има криза с боклука", коментира Борисов."

Цялата статия трябва да се прочете, много е интересна.

И като как точно няма план Терзиев, като впрегна какви ли не варианти по спешност да събират боклука? Общински фирми, съседни общини, хиляда неща организира.
Ама понеже е Терзиев, не е бойко, няма как да не е в грешка.

Още по-лошо. Не е Костя. Laughing

# 6 422
  • София
Понеже обичам демокрацията и не ми се пее в хора, ето и друга гледна точка за боклучената криза и грешките на Терзиев. И то анализ на вестник СЕГА, където обикновено подкрепят "добрите сили".
https://www.segabg.com/category-observer/vasil-terziev-se-vkara-sam-kapan-bokluka

Само извадка, целият материал е в линка.
Екипът на столичния кмет Васил Терзиев се вкара сам в голям капан с чистенето на София, който може на свой ред да доведе и до криза с боклука. Мегатъргът за чистотата на София финишира с подадени оферти, надхвърлящи цели два пъти определената прогнозна стойност. При прогноза за разходи в размер на 429.5 млн. лв. за чистенето на 7 зони на града кандидатите подадоха оферти на стойност 839 млн. лв. Единственият начин да се покрият тези разходи е с рязък скок в такса смет. Освен че са скъпи, отворените оферти са малко на брой и конкуренция реално няма.

Това показва прегледът на условията за участие в процедурата, която се готви над една година и в крайна сметка доведе до голяма и неприятна новина за екипа на Терзиев.

Общината пусна огромен търг без посочена пределна цена

Решението на Столична община да не фиксира прогнозната цена като пределна бе критикувано още при обявяването на процедурата. При толкова голям обществен ресурс, пряко свързан с размера на такса смет, бе странно посочените прогнозни цени да не са пределни и да се допускат оферти, които ги надхвърлят. Въпросът за прогнозните цени и могат ли те да се надхвърлят е бил зададен нееднократно и от потенциални участници в процедурата в рамките на разясненията.

Решението бе обяснено при представянето на процедурата и с даването на по-голям свобода на кандидатите да предложат сами най-добрите според тях решения за бъдещата автоматизирана система за чистене на града. Свободата за избор на технически решения обаче върви ръка за ръка с труднопрогнозируеми разходи и това се вижда от поддените от фирмите оферти.

# 6 423
  • MJF
В Люлин 8 на бул. "Панчо Владигеров" отсечката му/ бул. "Царица Йоанна" и бул. "Сливница" сега за първи път въобще се събира боклук от миналия петък. Хем в отсечката м/у ул. "Търново" и бул."Сливница" почти няма контейнер и от години наоколо е бунище, лятото донякъде прикрито от зеленина но в останалите сезони..... е като незаконно сметище заедно с участъка на бул. Панчо Владигеров до Практикер. Изпразниха се самите контейнери а всичкия боклук около тях натрупал се остана.
За наплива в метрото , поне в западната му част, роля играе и факта че е прекъснат единствения кръг на софийското метро , а именно минаването през Обеля. В моменто метрото има само тангенти.
Извинявам се много че се включвам не по политиката , спамя т.е. , но понеже ви чета а темата за боклука и метрото в София се повдигна последните страници. Peace
И да добавя че аз голям контейнер на бул. Сливница изминалите 4 дни не видях, ходих на 2 пъти да проверявам нарамила боклук със себе си пешеходно.

# 6 424
  • София
Колко сме далеко от шведите, коиот оползотворяват 99% от отпадъците.
https://webcafe.bg/pari/1192106362-retsiklirane-po-shvedski.html
Цитат
Представете си свят, в който битовите отпадъци са ресурс - вместо да се пилее, се превръща в нови продукти, суровини, газ или поне топлина. Е, Швеция почти го е постигнала.

Над 99% от всички битови отпадъци се рециклират по един или друг начин. Това означава, че страната е преминала през своеобразна революция в рециклирането в последните десетилетия, като се има предвид, че само 38% от битовите отпадъци са рециклирани през 1975 г.
............
Изпълнителният директор на Шведската асоциация за управление на отпадъците и рециклиране Уиквист все пак смята, че перфектното рециклиране е възможно - и е идея, към която си заслужава да се стремим.

"Нулев отпадък" - това е нашият девиз", казва той. "Бихме предпочели да се генерират по-малко отпадъци, и всички получени отпадъци да се рециклират по някакъв начин. Перфектното рециклиране може и никога да не се случи, но със сигурност е завладяваща идея."

Никога няма да се доближим. Враг номер 1 на тутраканската селищна система сега е рециклирането, зелената енергия и либералното общество. Ще си живеем в мизерия на тая територия до де го има тоз изцъклен държавен модел

# 6 425
Чувалите с боклук,ако се скъсат и разпилеят във вакуумните тръби,какво става?!

# 6 426
  • София
Много хубаво и уравновесено интервю на районните кметове на Красно село и Люлин във връзка със сметоизвозването. Има и видео.
https://darik.bg/kmetat-na-lulin-za-bokluka-temata-s-taki-i-maki … izira~503135.html
„Не смятам, че трябва да се борим с въображаеми врагове, че някой едва ли не в момента тръгва да изхвърля едрогабаритни отпадъци. Това, че три дни не са обслужвани контейнерите – има натрупване. За мен е важно темата да не се политизира. Хора с различни политически амбиции се опитват да извадят своите дивиденти. Отговорните за кризата трябва да влязат в ролята си, за да се преодолее тази криза. Удобно е да ставаме жертви на кого ли не. Когато люлинчани страдат и тяхното здраве е застрашено, това идва да покаже определена недалновидност на политиката, която се води. За мен важното е, че люлинчани да живеят в една нормална среда“, заяви Георги Тодоров.
Скрит текст:
„Колегите от ПП-ДБ общински съветници ми направиха лошо впечатление, защото за тях беше забавно при поставянето на важни въпроси в Комисията. Хората, които имат задължението да взимат решения, не приемат сериозно ситуацията. Изгледайте записите на комисията, имаше подмятания и не се проведе нормална дискусия. Колегите от „Софекострой“ бяха изслушени. Няма отказ от тях да извършват тези дейности. Кметът Терзиев каза, че те са отказали, но такъв отказ няма. Има дори желание. Допълнителните камиони са именно от „Софекострой“. Въпросът е кой от администрацията на Терзиев го е подвел“, заяви Тодоров.
„Няма да политиканствам по тази тема. Не трябва да се политизира, а да се подходи прагматично и да се разреши проблема на хората“, коментира кметът на район „Люнин“.
„Темата с Таки и Маки е такава, която постоянно се върти. Според мен има насочени атаки към мен от бившите ми съпартийци от „Продължаваме промяната“. Когато тези хора искаха да ме корумпират, да водят такава кална кампания по мой адрес… Опитват се да ме пришиват хора, които аз не съм виждал. Това са поредните въображаеми врагове, които те си създават, за да имитират дейност. Има кална кампания срещу мен с боклука, за да се използва за политиканстване. Важно е люлинчани да бъдат спокойни и да бъдат спокойни, че районната администрация стои зад тях и защитава техните интереси“, заяви Георги Тодоров.
„Такава ситуация я очаква по-голямата част на София от началото на декември, когато изтичат договорите за всички райони“, коментира кметът на район „Люлин“.
„Г-н Терзиев е истински загрижен. Въпросът е хората около него дали не го подвеждат. Довчера се чувах с него всеки ден. Имам чувството, че моят потенциал не се използва. Нямам добра комуникация с Васил Терзиев!“, заяви Георги Тодоров.

# 6 427
  • Разпиляна във въображението
Ружа Райчева - Румен Христов щял да предложи забрана президентът да участва в политиката 2 години след края на мандата си.

# 6 428
Ружа Райчева - Румен Христов щял да предложи забрана президентът да участва в политиката 2 години след края на мандата си.
Явно Радев наистина стяга партия. Не случайно това не излиза от ГЕРБ. Пробват почвата.

# 6 429
  • София
Явно Радев наистина стяга партия. Не случайно това не излиза от ГЕРБ. Пробват почвата.

Интересното е, че ГЕРБ и НН били против.

# 6 430

Ако правителството не падне предсрочно, така или иначе ще минат 2 години от както Радев няма да е президент, до следващите избори. Поне по груби сметки така ми излиза, но може и да бъркам. Другият вариант е, ако приемат това, сами да си свалят правителството, за да може да има 2 години разлика. Но не смятам, че ИТН биха били съгласни, тъй като сега им е паднало да са в управление - тледващ шанс няма да помиришат.

# 6 431
Арте, именно. Пробват.

Делян Добрев и Новото начало предлагат Пеевски да определя кой да купи “Лукойл”. Снощи, след затваряне на деловодството на НС Делян Добрев и Новото начало вкарват нова точка в програмата „Лукойл“ да може да продаде бизнеса си в България след „да“ от Държавна агенция „Национална сигурност“ и Министерския съвет. Кой ще сложат шеф на ДАНС - Деньо Денев. Кой е премиер - сламения РЖ. Ясна работата.

И пост по темата на Владислав Панев от ФБ:
Някои се питаха ама как така Борисов може да преговаря с Тръмп младши от името на частна компания като Лукойл за продажбата й. Ами ето как. Днес депутати от мнозинството внасят промени в закона за инвестициите, според които всяка сделка с активи на дружеството ще трябва да бъде одобрена от ДАНС и Министерски съвет. Тоест, двамата корпулента застават на входа и който и да е купувач трябва да мине през тях и да се отчете по един или друг начин. Например ако гарантира отмяна на санкциите по Магнитски за Пеевски, може. Ако купувач е Инса Ойл, също няма проблем за националната сигурност. Ако няма такава гаранция, руснаците да си държат рафинерията.
Такова предложение имаше и през 2023 г. и беше внесено с подписите на шефовете на групи на тогава управляващите, включително и на ППДБ. И тогава бях против, но хубавото е, че до гласуване въобще не се стигна. Сега обаче няма да е така. Двамата искат цялата държава. Не просто държавната собственост, ами да имат контрол и върху частната. Иначе ако искаха да гонят Лукойл, отдавна можеха да предприемат стъпки. И златна акция имат, и корабите дето разтоварват петрол малко извън нашите териториални води са уязвими, и други методи има. Но сегашната идея е прекалено очевидна за какво става въпрос.

# 6 432
  • София

Е, каква е сега тая глупост. Аз съм най-големия хейтър на Радев, ама не може така да хвърляш забрани, абсурдно е това. Ружа да не си го е измислила сама това, тя уж не е глупаво момиче.

# 6 433
Тъкмо прочетох във фейсбук при Пейков за Данс и Лукойл

В дадената от председателя на парламента едночасова почивка днрс по обед заседава Енергийна комисия, където бе гласуван (с гласовете на управляващото мнозинство, разбира се) един "забележителен" законопроект.

Основната точка в него?

При евентуална продажба на "Лукойл" да се иска задължително разрешение от... (дръжте се да не паднете!) Държавната агенция за национална сигурност, или накратко – ДАНС.

Не на министър председателя, не на министъра на енергетиката (примерно!), а на Д А Н С. Д-а-а-а-а-нс, братя и сестри!

С други думи – ако случайно за "Лукойл" се намери купувач, който (обаче!) е неудобен за Пеевски, той да има право на... в е т о.

Та ако се чудите защо са се възпалили "Възраждане" в момента в зала на тема "религия" – сега знаете защо.

Активирани са да вдигат пушилка, за да прикрият случващото се на заден план т о т а л н о завладяване на държавата.

Това за президента е супер глупаво.

# 6 434
  • София

Е, каква е сега тая глупост. Аз съм най-големия хейтър на Радев, ама не може така да хвърляш забрани, абсурдно е това. Ружа да не си го е измислила сама това, тя уж не е глупаво момиче.
Не е измишльотина, Бокича веднага нахока Христов за идеята, а Шиши искал да пребори РР
на терена и затова бил против забраната.

Общи условия

Активация на акаунт