Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 589 980
  • 20 517
  •   24
Отговори
# 20 505
  • Разпиляна във въображението
Това седмото не е вярно, но да върви приказката. Булгаргаз е задължен да изисква документи за газа, че не е с руски произход. Руски газ получаваме през Гърция Simple Smile Но сигурно с печалба за някои, защото частниците не са задължени.

Без руски газ не умряхме. И сега имаме газ. Е, по-скъпо е, но пък ние сме в клуба на богатите Simple Smile Не вярвам в другите държави да не са се притеснявали със спирането на доставките на газ, а и не стана веднага. Ако нямаше проблеми щеше да стане от раз. Спираме доставките и пей сърце, но отне известно време за пренастройване, това удари цени, потреблемие.

Не знам колко пъти трябва да ви се каже и покаже, че цените на газта не са скочили драматично. Даже се и писа, че не сме купували на "братски" цени преди.и.

Кратко сравнение на нива (TTF, €/MWh) Период
                         Типично ниво Пикове
2019–2020    10–20
Край 2021      70–100
Март 2022      120–200                ~200
Август 2022   250–340                  340
2023                 средно   35–55
2024–2025     средно 30–45       60–80 при кризи
Януари 2026    ~38–42

В България цените за битови и бизнес клиенти следват с известно закъснение европейските нива (чрез „Булгаргаз“ и регулатор), но шокът през 2022–2023 г. беше огромен – сметките за газ се удвоиха, утроиха и дори повече за много фирми.

Но Грог може да е сгрешил драстично с данните. А държавата е платила на лудо стотици милиони за обезщетение на фирмите. И цените не се вдигнаха заради тях. Или вече са ги намалили, защото газът е евтин.

# 20 506
Сирос,  ако част от ЕС или целия ЕС реши да се присъедини към съюза на Тръмп, как би реагирала? Позитивно или все така негативно?

И друг въпрос. От къде Европа се снабдява с газ? Не разви ли Европа една нова  зависимост спрямо доставките на газ? Ако САЩ се сдобие с Гренландия, ЕС ще се откаже ли от американския LNG, в знак на несъгласие?

Ти прочете ли устава? Тук го пусках. Кой нормален ще се присъедини към ОПГ? В което един сенилен има еднолична власт? Това крещи срещу демокрацията отвсякъде.
Уставът трябва да се преработи, за да участват нормални държави в него.

Мецани, Европа има тежки проблеми, които трябва да решава. Не смятам, че Тръмп или Путин ще ни ги решат.
Не мисля, че е развила зависимост, защото работят и по други доставки. Просто ЕС е много бавен, тежък и с бюрократични процедури. Тук всичко става бавно, но се надявам да е стабилно. Като приказката, че не е важно кой пръв ще отхапе от ябълката, а кой ще отхапе най-голямото парче.
Газ има и в Африка, ядрено гориво в Канада и т.н.
ООН се командва от ПЕТ държави от Съвета за сигурност. ПЕТ държави командват стотици държави и това било демократично! ООН-то на Тръмп се командва от самия него и е съставено от държави негови привърженици,и това било моля ви се диктатура. Въпрос,кое е по-лесно? Да убедите един човек в някакво свое мнение или петима?
Всички говорят,ама наистина всички,че ООН трябва да се реформира,(например в Съвета за сигурност да влязат Германия,Япония и Индия),но не го правят. Но когато Тръмп създаде алтернативно ООН,се крещи срещу него "У-у-у...".

# 20 507
  • София
Глухият, ако обичаш да не изместваш фокуса. ООН се е доказала като неефективна организация. Това не означава, че трябва да я заместим с личната група за обогатяване на Тръмп.
Пак казвам, прочетете устава. Публикувах ви го тук.

# 20 508
  • Другата България
Аз очаквам тепърва от всякакви възможни знайни и незнайни източници да се леят помия и "компромати" за Радев, за жена му, за децата му, за кучето или котката му....... Ще е чудо на чудесата. И после пишете, че нямало истерия след напускането му.
Истерия няма.
Но има страх, и той си личи.
Сигурна съм, дори знам защо е той и в разни /псевдо/ политици, и в електората им.
Но отново ще кажа - това ще постигне само и единствено срещуположния ефект.
Нито някой, който е решил да гласува за Радев ще се откаже от дрънканици на всякакви “експерти“, нито твърдия електорат ще измени на вождовете си и на облагите си. Най-много да привлекат още от негласуващите и такива като мен, които се чудят /вече/ кое е най-малкото зло.
С две думи - хората, които ще гласуват ПРОТИВ, а не ЗА.

# 20 509

Сега, ако правилно разбирам:
1. Радев е обявен за разединител на нацията с изказванията си. Радев не може да има политически изказвания срещу партиите от позицията на Президент.

Или
2. Радев не мъцва срещу Пеевски и Борисов, което автоматично го прави ортак.

Съвсем правилно си разбрала - радев нарушаваше неутралността на президентския пост за да лае срещу всичко, което беше проевропейско, т.е. не съответстваше на нарежданията на собственика му (на радев).
Срещу другите двама не мъцваше.

# 20 510
Кой го е страх от Радев? ДП и ББ, които ще продължат да си действат схемите, удобно скрили се зад него? Приказки за наивници.

# 20 511
  • Другата България
Ами, от наивници приказките са за наивници.
Така де, реципрочност трябва.

# 20 512
  • София

Това какво трябва да изразява?
Признавам, че се обърках от толкова загадъчност и символизъм.

# 20 513
Проруzките партии по-вероятно имат причина да се притесняват. Избирателите им може да се преориентират към него. Негласували може да се включат като наказателен вот срещу други партиии, но и по проруzка линия. Заявката за вълна е възможна, само в случай, че по- голяма част от обществото с възможност да гласува е с евроскептични и проруzки нагласи. Или че мнозинството българи безкритично смята, че е в ръцете на един единствен човек да промени модел.

# 20 514
  • София
Артемис, ти го каза - “ЕС е много бавен, тежък и с бюрократични процедури”, с което съм напълно съгласна. Това обаче ни поставя в ситуация на зависимост от САЩ и Русия, че дори и Китай. На днешната политическа сцена Европа изглежда неадекватно и ще продължи да е така, докато не предприеме някакви промени. 

Tsunami, освен ПП/ДБ, Борисов и Пеевски също са проевропейски настроени, не ли?

# 20 515
Критиците на БСП вече ги отписаха.
От сутринта Нинова, Станишев с мрачен глас вещаят под 4% на любимата си партия.

Сачева и още няколко Гербера, се пробват, но все още слабо с реплики към новият "спасител", че не е нищо особено, но си личи, че виждат отлива на хора от техните действия и се притесняват.

То е ясно, че има купен вот, но колко пъти имаше избори и колко пари трябва да се похарчат за да влязат някои хора в парламента.

Ако не друго, поне размествания ще има. Който купил хотел, къща, кола, земя, това може да му остане.
Наредиха се следващите на хранилка.

# 20 516
  • Другата България

Това какво трябва да изразява?
Признавам, че се обърках от толкова загадъчност и символизъм.
Нито има загадъчност, нито има символизъм. Не ми е в натюрела Blush да увъртам, то и затова половината ми писаници ги няма.
За объркването не мога да помогна. Blush
Ариа казва, че това, че има страх от Радев са приказки за наивници.
Репликирам, че когато са от наивници /визирам себе си, защото аз го написах това за страха/, явно са за наивници.
Аз не отричам, че в определени случаи, основно в миналото, съм била наистина наивна, колкото и да се смятам за реалист.
Затова вече ми е трудно да вярвам на когото и да е и обещанията му. Което не пречи на другото - да продължавам да съм реалист.
А иначе, политиката у нас не започва и не свършва с ББ и ДП. Та има си и такива, които ги е страх.

# 20 517

Tsunami, освен ПП/ДБ, Борисов и Пеевски също са проевропейски настроени, не ли?
На думи, да. От самото начало не харесвам етническия вот, даже си признавам, че навремето дори за болен сидеров гласувах като националист, че малко да контрита депесето, а той взе че полегна и обслужи доган  Simple Smile
Магистралките на борисов и гнусотията с пенсиите и мазнинките (майка ми е пенсионерка, та знам), че и връщането на пеевски депесето, просто ми бъркат в здравето. Буквално. Всяко (до)плащане за здраве и тоталната мизерия в болниците ме подсещат, че искам тези двамата да ги няма. Толкова години имаха, а само се обогатяваха, без една троха да хвърлят надолу.
Което всъщност противоречи на досегашното европейско, което беше доста човеколюбиво и социално щедро.
Новото европейско ще е друго покрай геронтокрацията, но тези двамата пак ще продължат да си пълнят къщите и замъчетата с нашите данъци.

Общи условия

Активация на акаунт