Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 620 905
  • 21 705
  •   18
Отговори
# 21 465
Да кажа за Меч. Разбирам, че са доста популярни в тикток, милиони лайкове. Това ще да е играта на румънеца Джорджеску и Симеон. Докато Радев празнослови, изненадата да не дойде от Руди Гела, крайно и открито проруски настроен.

Не ми се вярва, в тик ток са хлапаците и девойките, те повечето не гласуват. Това че го лайкват, не значи че ще гласуват за него. За сериозна политика кой се занимава с Тик Ток. Там между другото стават огромни манипулации. Истински реален случай. Младо момче, ром, израстнал в дом за изоставени деца, в пълна мизерия, без родителско възпитание, въпреки че е възпитано и културно момче, без образование, неук, но в душата добро момче, баща дори, гледащ си децата, търсещ си работа, покрай точно с Влади (фейсбук страница), може и да сте го виждали, наскоро се появи там. Няма да му качвам тука видеото, че все пак нямам негово позволение да разкривам лична информация, но си представете, младо момче, ром по етнос, баща на две деца, едното бебе, другото в предучилищна възраст, ми показва тик тока, пусна ми няколко секундно видео, с Асен Василев, и ми каза тоя много га мразя, чуй го какво казва. (Бедните да го д.хат). Извадена от констекста реплика от изказване на Василев за което всички знаем, и извадено от контекста.

Даже не ми се занимаваше да му обяснявам, какво всъщност е искал да каже Василев, каква е била ситуацията, че това е реплика извадена от реч в парламента извън контекста, (той не знае и какво е контекст, аз не мога и това да му го обясня.), та изобщо и не започнах да му обяснявам, че аз гласувам за този дето така го мрази, Joy . И защо гласувам за него. Защо съм либерал, защо искам зелени градове, с повече велоалеи, и възможности за активно придвижване, а не задръстени от коли с отвратителен въздух градове, че искам да заприличаме като начин на живот на западняка в Амстердам, в Копенхаген, в големите зелени европейски столици, този начин на живот искам. За това съм либерал. Но това изобщо не ми се занимаваше да го обяснявам.

На същият принцип в тик тока ще попадне на някое 10 секундно видео с Пеевски, в което кратко обяснява че само да дойде на власт ще стане рай за братята роми, и ето откъде идва една стабилна част от електората на Пеевски. И то от хора които не са купени, добри са по душа, нямат никаква лична изгода от Пеевски на власт, просто нямат минимални знания и обща култура. Тези хора са най лесни за манипулация. За това евала на французите че забраняват соц-мрежите за под 16. Даже трябва да е за под 18. Защото соц-мрежите просто водят до гигантско затъпяване. До спиране на способноста за разсъждване, защото всичко е кратко, сбито, няма контекст, няма история, развитие във времето. От там мозъка няма нужда да разсъждава и да мисли. Не е така с книгата, или с вестника, че дори с телевизията. Едно време се е смятало гледането на телевизия за страшно затъпяващо. В сравнение със скролването където си задържаш вниманието само за секунда, гледането на телевизия е висша мозъчна дейност в сравнение със скролването в соц мрежите. И точно младите са под тая атака, възрастните не прекарват толкова време в соц.мрежите поне в България.

# 21 466
  • София
Може ли без излишно заяждане. Не съм адвокат на Соната, но е така. Имиджът на ГЕРБ саботира Герджиков. Аз не мисля, че Радев е надделял в телевизионния дебат, просто хората гласуваха даже и напук за Радев, за да не е президентът от ГЕРБ.
Абсолютно вярно.
Но изисква и същата снизходителност към тези които ще го направят и сега. Напук на ГЕРБ, на ЕС, на Шенген, на еврото, на Урсула, на кмета, на НАТО и т.н до безкрай виновни.
Не може с двоен аршин - едните да се сочат с пръст и квалифицирани по всевъзможни начини ( дори да е истина ), другите удобно забравени. Но все така истерични.

# 21 467
Lady, това с бананите и жигулите е от не познаване на историята, предполагам.
Ето от какво се опасяваме, когато говорим за руската сфера на влияние в България:
1. Политически репресии и терор
Масови арести, екзекуции и показни процеси веднага след 1944 г.
– 9155 души осъдени, 2730 разстреляни в процесите 1944–45

Лагери и затвори (Белене, Скравена, Ловеч):
– поне 23 531 души изпратени в лагери между 1944–1962 г.

Убийства на политически опоненти в страната и чужбина.

Пълно унищожаване на опозицията – напр. Никола Петков е обесен през 1947 г.
 2. Липса на свободи и граждански права
Забрана на свободни избори, многопартийност и независими медии.

Пълно подчинение на съдебната система на партията.

Постоянно следене от Държавна сигурност; страх и автоцензура.

Преследване на интелектуалци, писатели, журналисти.

3. Насилствена асимилация и етнически репресии
Кампании срещу турското малцинство, включително мерки, близки до етническо прочистване.
– Промяна на имена, забрана на език и култура, натиск за изселване

4. Икономически проблеми и изоставане
Централно планирана икономика → хронични дефицити, ниска производителност, технологично изоставане.

Неефективни държавни предприятия, липса на конкуренция и иновации.

В края на 80‑те България е де факто фалирала, с огромен външен дълг.
 5. Корупция и привилегии за партийния елит
Номенклатурата живее с привилегии, недостъпни за обикновените хора.

Липса на прозрачност и контрол върху властта.

Партията контролира всички аспекти на живота – работа, образование, жилище.

6. Престъпност, прикривана от режима
Нови изследвания показват, че престъпността е била значително по‑висока, отколкото пропагандата твърди.
– Данни за убийства, изнасилвания, грабежи и тероризъм, прикривани от властта

7. Културна и духовна изолация
Ограничен достъп до западна култура, книги, музика, филми.

Цензура в изкуството и науката.

Преследване на религията – де факто държавен атеизъм.

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 12:50 от llo.

# 21 468
Скрит текст:
Aко Герджиков не бе подкрепен от ГЕРБ нещата нямаше да се развият по този начин. ГЕРБ го саботира обаче, по-скоро имиджа на партията.
Явно ДС ченгетата  от инициативния комитет и Решетников, имат по-голям имидж в твоите очи.

Може ли без излишно заяждане. Не съм адвокат на Соната, но е така. Имиджът на ГЕРБ саботира Герджиков. Аз не мисля, че Радев е надделял в телевизионния дебат, просто хората гласуваха даже и напук за Радев, за да не е президентът от ГЕРБ.
О, без вдигнатия юмрук, без подкрепата на ППДБ, които бяха в апогея си и всички се надяваха на единност между управление и президет и без забавянето и слабата кампания на ГЕРБ докато си търсят кандидат, РР нямаше да има втори мандат.

# 21 469
Мисля и че тези, които ще гласуват за Радев ще го направят поради тази причина. Срещу ББ и ДП. Успешно ще се залъгват, че РР не е същият. За едни-два избора напред. После ще се търси новият спасител, защото старият пак се е оказал менте.

Има разлика между спасители които само се правят на такива, и такива които си вярват че са такива, но всъщност не са. Във втория случай - лошо няма, стига средствата да не са предварително оправдани, тоест ако издънката е допустима.

# 21 470
Скрит текст:
Цитат
Но Радев изобщо не го виждам да тропа по масата с подобни искания. Всъщност, не само Радев, а никой от нашите политици. Даже точно обратното. Не вярвам и обикновените хора в България да подкрепят подобна идея. Виждаш какви са реакциите по повод помощта за Украйна. Никой наш политик няма да си сложи таралеж в гащите с подобна позиция.

Зависи точно какъв е профила на хората които го подкрепят. Ние още не сме много наясно по тоя въпрос. Чак в деня на изборите ще има пълна яснота за профила на Радевият избирател: Възраст, образование, малки, големи градове, политическа ориентация, гласувания при предишни избори, или негласувания и прочие.

Ако приемем че той открадне електората на Възраждане, демек това е неговият тип електорат, а според мен няма да стане точно така, не са изобщо едно и също. И Радев няма таван, за разлика от Костадинов. Който сам си слага таван, с поведението си, и политиката си, но така е решил да го играе. Ако приемем че Радевият електорат е друга порода не е Възрожденският, не става и ляга с молитви за разпадането на ЕС и излизането на България от Европа и НАТО, но не е и безкритичен към Европа, какъвто е електората на ППДБ, (аз тук вадя себе си, защото съм от малкото жълтопаветници които плюят по Европа, но за мнозинството, какво и да направи запада, то все е правилно и добро. Лично наблюдение.) От там и каквото каже Радев то все е неправилно, просто защото се явява критик на запада в нашата политика. Което е недопустимо в очите на електората на ППДБ.
Не мисля, че профилът е неясен. Цели се в “разочарованите”, които нямат твърда позиция, не подкрепят никого конкретно, не търсят конкретни политически цели, просто искат някой да ни оправи, независимо какво означава това (майка ми например е в тази група). Цели се в умерени патриоти, така да се каже - в не толкова крайни идеи тип вън от ЕС и НАТО, а в хора, които нямат против тези съюзи, но очакват нещо повече, говорят за национален интерес, но без да стигат до крайностите в риториката на КК.

Аз неведнъж съм казвала, ЕС е далеч от идеален. Много от политиките търпят критика. Жълтопаветник съм, не примирам по всичко Западно, но категорично смятам, че трябва да сме твърдо ориентирани на Запад и съответно гласувам и ще продължа да гласувам по този начин.
Ето, някои тук изтъкват изгонените руски дипломати като неправилно, за мен беше не само правилно, но и нужно. КП тогава показа твърди позиции и има адмирациите ми за това. ММ примерно тогава каза, че само заради това и заради неотклонната проевропейска политика ще гласува за тях, въпреки резервите си.
И с какво този акт помогна на БГ. Нямаше куража да отзове Митрофанова, макар че основания имаше предостатъчно.
Да се правиш на нечий ястреб с гръмки думи и посредствени действия /особено в ущърб на собствена си държава/, не е доказателство, че политикати ти е ориентирана в правилната посока.
В интерес на истината дори Възраждане спряха да говорят за излизане от НАТО и ЕС и обръщане на изток, какво остава за другите. Лошото е, че всяка критика към Европа се атакува като "обръщане на изток", защита на Русия, ползи за Путин и т.н.
Много повърхностно се гледа на тези неща, а външната ни политика е зависима от други, просто няма как да вземаме решенията сами.
И какъв е този ущърб конкретно в случая с изгонването на руснаците?
Точно защото външната ни политика е зависима от други, Нана, държа да сме с ясни проевропейски позиции в настоящата обстановка. Въпреки негативите на ЕС. За пореден път ще кажа, аз не очаквам излизане от ЕС, НАТО и ЕЗ. Нямам подобни притеснения. Вече обясних кое ме притеснява и защо.

# 21 471
  • София
Абсолютно вярно.
Но изисква и същата снизходителност към тези които ще го направят и сега. Напук на ГЕРБ, на ЕС, на Шенген, на еврото, на Урсула, на кмета, на НАТО и т.н до безкрай виновни.
Не може с двоен аршин - едните да се сочат с пръст и квалифицирани по всевъзможни начини ( дори да е истина ), другите удобно забравени. Но все така истерични.

Така е, нека всеки си гласува както иска. Все още сме демокрация. А кой удобно е забравен?

Санди, кой е авторът на това мнение?

П.п. Няма смисъл да се припомня историята след 1944 г. на повечето от пишещите. Само са чели за нея, не са я преживяли. За жалост в съвремието ни има доста други примери за автократизъм. Но това не е тема за световната история, това е тема за българската политика.

# 21 472
  • София
РР ще има доста големи неуспехи занапред. Което му се и полага. Не съм врачка, но това е искреното ми мнение.

И успехите сигурно ще ги държи в тайна, както ориентацията, политиката и партията си.

# 21 473
Днес чета пак една "хубава" новина.
Японски инвеститор си тръгва окончателно от България.
Новината не е новина от 2024-та. Още тогава казаха, че затварят заради рязко нарастващи разходи за труд, липса на квалифицирана работна ръка и че се насочват към пазари в Молдова и Северна Африка. Европейска реалност, не може да съществува производство с ниска рентабилност и малки маржове между разходи за заплати и печалба. Само да не го извадят това изтегляне като резултат на управлението по време на кампанията, че ще е комично

# 21 474
Как ли не го смятах,но намаляването на такса от шест лева на един лев,наистина е намаление със 600%,както каза Радев. Моля някоя учителка по математика да потвърди или отрече.

# 21 475
Абе той и Герджиков един харизматичен, че само Герб го препънали, ама друг път.

# 21 476
Lady, това с бананите и жигулите е от не познаване на историята, предполагам.
Ето от какво се опасяваме, когато говорим за руската сфера на влияние в България:
1. Политически репресии и терор
Масови арести, екзекуции и показни процеси веднага след 1944 г.
– 9155 души осъдени, 2730 разстреляни в процесите 1944–45

Лагери и затвори (Белене, Скравена, Ловеч):
– поне 23 531 души изпратени в лагери между 1944–1962 г.

Убийства на политически опоненти в страната и чужбина.

Пълно унищожаване на опозицията – напр. Никола Петков е обесен през 1947 г.
 2. Липса на свободи и граждански права
Забрана на свободни избори, многопартийност и независими медии.

Пълно подчинение на съдебната система на партията.

Постоянно следене от Държавна сигурност; страх и автоцензура.

Преследване на интелектуалци, писатели, журналисти.

3. Насилствена асимилация и етнически репресии
Кампании срещу турското малцинство, включително мерки, близки до етническо прочистване.
– Промяна на имена, забрана на език и култура, натиск за изселване

4. Икономически проблеми и изоставане
Централно планирана икономика → хронични дефицити, ниска производителност, технологично изоставане.

Неефективни държавни предприятия, липса на конкуренция и иновации.

В края на 80‑те България е де факто фалирала, с огромен външен дълг.
 5. Корупция и привилегии за партийния елит
Номенклатурата живее с привилегии, недостъпни за обикновените хора.

Липса на прозрачност и контрол върху властта.

Партията контролира всички аспекти на живота – работа, образование, жилище.

6. Престъпност, прикривана от режима
Нови изследвания показват, че престъпността е била значително по‑висока, отколкото пропагандата твърди.
– Данни за убийства, изнасилвания, грабежи и тероризъм, прикривани от властта

7. Културна и духовна изолация
Ограничен достъп до западна култура, книги, музика, филми.

Цензура в изкуството и науката.

Преследване на религията – де факто държавен атеизъм.
Това го виждаме и сега, с изключение на 1-2 точки.

# 21 477
deaf, стига, де Simple Smile най-простичко от 6 на 3 лева е намаление с 50%, от 6 на 1 е намаление с около 83%. Без да съм учителка по математика или дори особено силна, но не можеш да имаш намаление с над 100%, всичко над означава, че освен, че ти е безплатно ти дават и отгоре.

# 21 478
Санди, кой е авторът на това мнение?
Познат, умен и ерудиран
Скрит текст:
почти колкото мен Innocent
човек, уважавам мнението му, защото се е доказал като добър анализатор. Мерим си предните опашки в една медия.

# 21 479
deaf, стига, де Simple Smile най-простичко от 6 на 3 лева е намаление с 50%, от 6 на 1 е намаление с около 83%. Без да съм учителка по математика или дори особено силна, но не можеш да имаш намаление с над 100%, всичко над означава, че освен, че ти е безплатно ти дават и отгоре.
Приемаме,че един лев е една единица от сто стотинки. Шест лева минус пет лева е намаление от шест пъти или 600%.

Общи условия

Активация на акаунт