Не може да се прави сравнение между Medcezir и Eşref Rüya, особено в начина на заснемане.
Преди 10 години Medcezir плени публиката, особено младежката, с модерна любовна история, красива визия и стилни млади герои. Сега вече 2025 г, Eşref Rüya говори на съвсем различен език -езика на символите, мълчанията и кинематографичното изразяване. Доста неща са се променили през това десетилетие, като започнеш от тематиката и подхода.
Medcezir е адаптация на „The O.C.“, фокус върху любов, приятелства и класови различия.
Eşref Rüya е оригинален сценарий, изпълнен с метафори, социални пластове и философски подтекст.
Заснемането и визията също са много различни. Тогава камерата е била по-статична, светлината по-силна. По-малко външни сцени и ефекти.
При Eşref Rüya имаме буквално кино формат,
артистично осветление, сенки.
Камера, която „разказва“, не само „показва“
Ако щете и актьорската игра се е променила.
В Medcezir имаме по-откровени емоции, по-лесно четими герои.
В Eşref Rüya -психологическа дълбочина, диалози със скрити значения, изразяване чрез погледи и тишина.
Турските сериали вече не се стремят просто да забавляват ,те размишляват, провокират, изграждат паралелна реалност.
За мен Medcezir е огледало на младостта.
Eşref Rüya е огледало на душата.
Аз също съм гледала Medcezir няколко пъти и не ми омръзва. Наистина е като терапия.