Дете и баба

• 3 673
  • 68
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Далеч по-добре е, че бабата си дава сметка докъде й стигат силите и не се напъва да гледа внуче, на чието темпо няма да издържи.
Четири деца са много за възрастна жена, явно си е преценила капацитета. Братовчедите са на една ръка разстояние, обажда се и ги прибират.

# 46
Жената гледа три деца, евала. Не всяка баба се съгласява на такова нещо.
Гледай да не си насилваш късмета  и пращай каката, щом и тя обича. Като порасне малкия, ако стане по-лесно да се справят с него, може да иде и той, но едва ли, защото жената не става по-млада.

Това, дали го обичат няма общо с гледането, сигурно го обичат, но просто не се наемат да го гледат и отговарят за него.

# 47
От прочетеното оставам с впечатление, че бабата не иска да гледа малко, палаво дете по което трябва цял ден да търчи и да внимава да не се нарани. На нейно място и аз няма да искам. На твое място щях да съм безкрайно благодарна, че гледа едното от децата ми, а ти си пуснала тема да я плюеш.
Жената не ти е длъжна и вече прави предостатъчно.  Щом детето иска да ходи при баба си, ще ходите и вие с мъжа ти за да го наблюдавате. Като поотрасне и се кротне, може и да се променят нещата, но засега е такова положението и не можеш да я виниш.

# 48
  • Варна
Ами хвани удобния случай и когато те попита защо той не ходи, използвай за да му обясниш, че вече расте и трябва да е по-послушен, пък може да вдене детето и дори на теб да ти стане по-лесно щом е толкова палав. За лимоните и лимонадата си чувала, нали?

# 49
Ние сме били 4 внучки..аз и сестра ми, и двете ни братовчедки, които живееха при баба и дядо...в смисъл в един град. Ние в друг.
Всяко лято прекарвахме там, двете.
Баба и дядо ни гледаха и четирите.
Не е имало делене.
Сега трудно или лесно им е било...най-вероятно трудно...но делене нямаше и никой не се е чувствал нежелан.
Та разбирам я авторката защо така се чувства.
Сега..ако мотивът е че две деца е трудно едновременно за бабата да гледа - защо не ги редува? Веднъж да вземе малкото. Другият път голямото.
Не го прави.
Този аргумент за мен съответно издиша.
Съвет не мога да дам.

# 50
То...ако причината е тази..че й е трудно да гледа малкото палаво дете...щеше да си каже в прав текст така и така, обичам го, но се притеснявам и т.н.
Не е казала ... значи не е баш това причината според мен.
Усеща се ... предполагам авторката е усетила интуитивно....

Може би да попита директно свекървата, не с лошо..а с добрър тон - абе така и така ми се струва...да те питам защо не искаш да гледаш малкото, притеснява ли те нещо...

# 51
И аз не вярвам да е това причината. Все за 4 години щеше веднъж да го е гледала, макар и сам, без голямото дете. 4 години не са малко, пък и не е бебе, чак толкова да му въздиша. Може да се говори вече с него, разбира…

# 52
Не е длъжна да гледа никое дете.
Делене - нейна работа.
 Брей, какви изисквания.
 А аз съм делена на принцип момиче, баща ми имаше син. Не съм правила сметки  и  мое е  което сама си направя. Така цял живот.
 Като има помощ някаква е бонус, като има внимание и  обич е бонус. разчитала съм на себе си. без сметки. Приятно е  да те подкрепят, но не са длъжни.
 Глезенето е повече вредно.

# 53
Нещата се усещат интуитивно, да. Още повече че вземала трите деца понякога, ами да вземе двете или да ги редува. Или да отидат и родителите. Обаче аз не схващам каааак, как е възможно да не попиташ, а да се караш с мъжа си, че и теми да пускаш? Не разбирам какво е това лицемерие и седиш и сумтиш, уста нямаш ли?? И да, свекървата не е длъжна. След като гледа детето, бъде благодарна и се научи да комуникираш!

Деленето не е нейна работа, ако е истина не е ок. И аз не бих пуснала нито едно дете.

# 54
Ние сме на 40-50, нашите баби нямат нищо общо с днешните баби. Средностатистически се раждат деца по-късно и ако моята баба е била на 42-3, когато аз съм била на 4, то днес бабите на 4годишните гонят 60. Може и пенсионерки да са. Енергията на 60 не е същата като на 45. И доста хора не се усещат за това, всъщност като цяло не се усещат, че и околните имат нужди, и се почва едно обвиняване в какво ли не.
В случая оптималното според мене е да се ходи вкупом и родителите са си гледат детето, така и то ще контактува с баба си, и няма да е делено, обаче не е писано такава опция да седи. Децата трябва да останат у баба и дядо и толкова, това говори доста и за родителите.

# 55
  • София
Може би свекървата очаква, че майката ще се сети защо се притеснява. Може би не иска да я обиди. Моята много помагаше с големия, когато беше бебе и малко дете, но беше по-млада, сега с малкия зверунгел и е тъжно, че вече не може толкова, но децата са на родителите. Баби, дядовци, лели, чичовци, помощ е, но никой не е длъжен.
А палаво дете иска нон стоп грижа и контрол. Малкия сега прави неща, които батко му никога не е правил на тази възраст, съответно и за 20сек не може да го оставиш без надзор. Като чета, малкото дете, за което се пише, е дори още по-палаво.

# 56
Едно време милата ми баба ме е гледала на 55 е била. Цели 20 години по-късно, ако не 20+ , защото с братовчедите ми имам 18 и 15 години разлика, а не бяха бебета вече. Та сестрата на майка ми , а тук говорим за баба ми по бащина линия, тоест нямат кръвна връзка.... искаше да й остави децата да ги гледа с дни! Направо паднахме, и леля ми каза "ама нали е гледала нея". Ние наистина сме много задружно семейство без значение кръвната връзка, но възрастта има значение и тя баба Бог да я прости вече, имаше нужда тогава вече от помощ, да й се пазарува, почисти...
Авторката вика майка ми си живее живота, а тази е длъжна!

# 57
  • София
Да, е мен това ме впечатли.
"Майка ми си живее живота, свекърва ми ни гледа едното дете, ау свекървата колко е лоша".
Иначе първоначално и аз предложих да редува децата, но тръгнах с идеята, че е едно. Три деца, едното палаво с изисквания да не му се пуска телевизия и подобни, и аз бих казала "не".

# 58
Аз разбрах, че са 4 децата.

# 59
  • София
С палавото и каката стават 4, но ако ги редува са три.

Общи условия

Активация на акаунт