Отговори
# 330
  • София
Десем, не си се оплела. Допускат една тройка да се балансира с  една петица при ДаФ, но не и за техническите специалности. Там е мин 4 на всеки елемент. За ДСД 2 наистина пише, че стига  В2. Не помня вече назад във времето как беше точно в  това уни, дъщеря ми гарантирано беше с  4 хС1. Моят съвет е да  не  се задълбочаваш в   размисли защо и как, а  просто да следвате изискванията, които понякога (не само  за  този факултет и този университет) не са много логични.  Но дори и тогава, пак се стремете към С1, понеже  следването  на езика с В2 за мен е  допълнително бреме ( не непреодолимо, но все пак)  за доста специалности . Да, техническите са  с по- обран,  по- универсален език на математиката и физиката, но и там си има много теория. 

Лично за мен, нямам  претенциите да съм права , ДаФ е по-трудният изпит oт тези двата принципно. Иначе и от него има по-трудни. Като добавиш, че на ДСД 2 се подсказва и преписва на писмения, колкото и  учители да отричат, а и че устният е с живи хора, при това от училището в  повечето случаи, а не на компютър - съвсем. Wink Може би истината е, че не е  по-лесен, ако се   провежда, контролира и проверява като хората обаче.

Коментирани са в тази връзка и други парадокси. На места не са приемат  определени  сертификати и на Гьоте, зад които си стоят знания за С1.  А върхът са няколко медицински факултета, които искат С2, при това въпросните   някак не са сред най-масово желаните ни сред германци, ни  от чужденци (макар че  точно в медицината нещата не са кой знае колко различни по места).   Някои от тези няколко признават поне ДаФ с максимален сбор 20, тоест  с 4 петици, но има и такива, за които И това не стига. Та се прибягва до DSH.

Та с две думи:
- следете за изисквания за  признати сертификати  и нива по тях в  желаните специалности/факултети
- стремете се обаче и  към знания/умения за боравене с езика, не само към едните букви, че те понякога малко или повечко са "подарени".

Гейм, едната ми девойка години наред беше в същата Бавария, другата е в   друга провинция, третата в  трета - ама  съботно-неделната картинка и в трите е подобна на описаната от теб.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 19:55 от Просто русалка

# 331
Здравейте,
Аз съм се насочила да кандидатствам психология в Германия през 2026 (сега ще бъда 12ти клас) и в момента проучвам процедурите по кандидатстване на отделните университети, които ме интересуват.
На няколко пъти ми попада VPD-процедурата по кандидатстване  и не съм сигурна, че изцяло разбирам процеса. Притеснява ме, че няма да получа навреме въпросния сертификат за признаване на дипломата, за да мога да участвам и в същинското кандидатстване. Ще си получа дипломата най-рано на 15ти юни, тя трябва да бъде и преведена след това, а от сайтовете разбирам, че времето за получаване на VPD-потвърждение може да възлезе на няколко седмици...
Ще се радвам ако някой би могъл да разясни процедурата. ☺️

Също така в упътването за подаване на такова заявление в платформата на хамбургския университет е споменато следното относно скала за оценяване: "Die Angaben zum Notensystem finden Sie in der Regel auf Ihrem Zeugnis bzw. erhalten diese von Ihrer Bildungseinrichtung. Sollte Ihr Zeugnis keine Notenskala aus-weisen, reichen Sie bitte zusätzlich eine Bescheinigung Ihrer Bildungseinrichtung mit ein...Die Best- oder Maximalnote entspricht dem maximalen Notenwert, der in der jeweiligen Prüfung erreicht werden kann. Die unterste Bestehensnote ist der minimale Notenwert, der erreicht werden muss um die Prüfung noch bestanden zu haben. In der Regel finden Sie diese Notenskala auf Ihrem Abschlusszeugnis. Findet sich keine Notenskala auf Ihren Zeugnissen, reichen Sie bitte zusätzlich eine Bestätigung Ihrer Bildungseinrichtung ein."
Дали някой има опит с кандидатстване там? Какво точно се визира в случая под скала за оценяване?

# 332
  • София
По повод текста за скалата, има се предвид следното:
Всяко учебно заведение си има скала (нарочно не пиша всяка държава, понеже  в рамките на  самата  държава има  училища с различни скали ). В едни случаи тази скала е  вписана/разяснена някъде в  дипломата (тоест коя е  минималната и коя максималната оценка/буква), в  други -  вероятно не.  Когато не е , явно искат документ, който да  описва  как става оценяването, за да могат да трансформират  съответната диплома в  немска.

# 333
Здравейте, вече подготвяме заминаването за Германия и искам да ви питам какви документи е добре да подготви/преведе/ вземе със себе си. Чудех се дали ще му трябва акт за раждане, свидетелство за съдимост или нещо друго.

# 334
  • Deutschland/HE
Да си извади многоезичен акт за раждане. Вади се от служба ГРАО. Да си извади ЕЗОК. Хубаво е да има ПИК за НАП или ел. подпис. Първото е безплатно, а второто струва 15тина лева за три години, но с него може за да се подават документи на повече места. Да си носи преведената диплома и сертификата за език. Да му заредите аптечка с основни лекарства, които често ползва. Да ви остави на вас пълномощно за банки, НАП, НОИ, Вимаком/А1....

# 335
Ако се разболява сложете и антибиотик, на нас ни се наложи това лято да го ползваме.

# 336
Моята е алергична към прах и още първата вечер е пила Ксизал. То е без лекарско предписание, Ериус е с рецепта, алергозан алтернативно  може да сложите. Като изпрала на другият ден пердетата и кувертюрата на леглото се оправила.

# 337
Страхотни сте! Полезни и изчерпателни както винаги. Много ви благодаря!

# 338
  • София
По случая с агенцията - леко продължение, което ме извади извън кожата.  Чух доста небивалици.  Съвсем добронамерено  споделям мнението си -  със сигурност има  агенции и агенции, консултанти и консултанти в  тях, но бъдещи студенти/ техни родители,  избирате ли услугите им, следете и Вие, за да си спестите излишни главоболия, ако сте имали малшанса  да попаднете на недотам  добра опция!!!

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 13:12 от Просто русалка

# 339
  • На планетата Земя
Русалче, дай името на тази агенция, няма какво да ги крием, нека се знае.

# 340
  • София
Не е редно, Милето, понеже може  пък друг консултант в нея (което най-вероятно е  така)  много съвестно да си е  свършил работата от-до. Да, вярно е, че работят  всички за една и съща агенция,  чиято управа би трябвало да носи отговорност за направеното/несвършеното от всеки служител, но  все пак  ми се струва нечестно да се  критикува на едро. Но всеки желаещ да разбере коя е  фирмата, може да ми пише на лични. Веднага ще споделя.

# 341
  • На планетата Земя
Не съм съгласна с теб, че не е редно. В реда на нещата е да се напише, че агенция ХХХХ има служители, които не работят съвестно. Тази агенция е длъжна да обслужва КАЧЕСТВЕНО ВСИЧКИ свои клиенти. Това не е критикуване на едро, това е конкретна критика за конкретна ситуация за конкретна агенция. Кого прикриваме и на кого помагаме??? Докато си разменяме подобна информация на ЛС, некоректното отношение ще продължава, понеже няма връзка между грешно поведение и последстия.

# 342
  • София
И ти си права, наистина  идеята на темата се обезсмисля, ако кажем, че е имало проблем/и, но  не кажем къде и от кого е допуснато забавяне/неточност/недоглеждане..
Скрит текст:
Става дума за консултант на Едланта.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 13:15 от Просто русалка

# 343
  • тук-там
Русалче, дай цялата история, за да знаят потребителите какви са точни рисковете с подобни консултанти.

# 344
  • на Мелмак
А!
Точно нея щяхме да наемем.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт