Отговори
# 315
  • FRANCE
Стискайте палци. Vpd -то най-после пристигна днес. Дано не е много късно.

За касовите бележки и във Фр дават само ако искаш. Било по-екологично. А разни бершка и подобни ти пращат само на смс като си дадеш телефонния номер.

# 316
  • Deutschland/HE
Успех! Дано всичко е наред и да се похвалиш скоро!

# 317
  • София
И преди съм казвала, дъщеря ми живее в семейна къща заедно  с немско семейство с  3 деца,  Родителите и двамата са лекари, млади. Отзад имат страхотен двор. През горещите месеци децата играят  супер често там - имат пясъчник, пързалка, батут, люлка, надуваем басейн...И много често  са изцяло голи. Ще кажете, ама  то това е  затвореният им двор, а  и децата са малки. Да, ама не съвсем.  Второто и третото, ОК. Голямото е ученик, май сега  е 2 клас. Гаражът е  свързан с двора, но е зает с колела,  с количката за возене на малките до   детската градина, с  обемисти неща за къмпинг и сие и колата им реално  стои  пред гаража, тоест имат  още едно паркомясто, но открито,  досами улицата. Бащата  правеше нещо по колата там, подвикна леко, поиска да му се донесе нещо от затворения гараж и момчето с  бодра стъпка и голо си излезе на улицата и доста време се повъртя така около таткото.  Нито последният реагира, нито минаващи, ние ли само ще съдим кой как си  възпитава/облича децата... Просто приемаме, че има и други  "верни" гледни точки и продължаваме напред.

Мадам, успех! Heart

# 318
  • София
Русалче, тази течност е добавка към горивото (дизела) заради еко нормите, след една определена година колите са с тази система. Колата е с два резервоара.
Скрит текст:
Може да създаде сериозни проблеми, ако се образуват кристали и се запуши системата.
При някои модели има вариант да се шунтира (при някои от първите версии ), при други трябва ремонт.
За щастие не сме се сблъсквали, но вече двама познати се сблъскаха.

# 319
Приемаме, че някои неща в Германия не са ок за нашите разбирания и имаме едно наум.
Спираме, ако изобщо някога сме я идеализирали и гледаме да извлечем максимума от хубавите неща, като качествено и евтино образование за себе си.
Аз знам, че повечето живеят в отворен брак и е съвсем ок да посещават бардаци, които са легални, през уикенда. Това не значи, че е морално или пък етично или пък добре за психиката.

Успех Мадам!

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 17:26 от Tina*

# 320
madame , всички вкъщи стискаме палци на голямото ти момиче да сбъдне мечтата си! Заслужава!

# 321
  • София
Мерси, Десем, да,  наистина става дума за кола Еко 6, дизел.  Течността  в  бидончето ми  приличаше на чиста вода, видях я , докато наливаше. Но както казах, аз съм пълен лаик.Laughing

Сега пък бардаци... По бардаци ходят и тук,  и къде ли не по света, вкл.  и тези, които не са  в отворен брак. Нека си гледаме  в нашата паница и да не  сме съдници  на чуждите етика и морал. Simple Smile
Tina, надявам се, няма да се сърдиш, но ще попитам.  Как с такава нагласа човек  ще живее в мир със себе си и странностите на околните поне едни 3 години минимум на  чуждо място? Че  и ще  извлича максимума за себе си в страна, която ако въобще някога е идеализирал, то това е история вече,  в която доста неща противоречат на разбиранията му и в която има спорни етика и морал, вредни за психиката?

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 17:40 от Просто русалка

# 322
  • Deutschland/HE
Тина,
аз сигурно живея в някаква друга Германия. Около мен германците в неделя са по горите, кой пеш, кой с колело, други са на църква и после на ресторант. Може да е от малкия град, знам ли. Във Франкфурт района с публични домове е близо до гарата и минавам няколко пъти месечно от там, но не съм забелязала опашки пред тях.
Не идеализирам Германия, знам плюсовете и минусите, но някои неща, които пишете, направо ме шокират.

# 323
Русалка, не знам защо правиш генерализации. Това, че семейство лекари ходят голи, не означава, че всички в Германия ходят голи. И, че щом са лекари, означава, че е правилно. Има много лекари психопати.
 Германия никога не съм и няма да я харесам. И не смятам да живея в Германия.
Мисля че твърде много се отклонихме от темата.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 17:52 от Tina*

# 324
  • тук-там
И аз се дразня на заключения от типа - как трябва да приемем някои неща, че не били наред в Германия. Само си представете, изказвайки подобни мнения, как влияете на децата си?! Вместо да отидат отворени и непредубедени там и да се опитат да се интегрират, те ще са с куп предубеждения и предефинирани очаквания, осъдителни и неспособни да си вземат нищо. Все пак нашите деца са там, за да получат образование, да усъвършенстват езика си и да се доформират в нова и по-широка среда. Не са гастрбайтери, които живеят, съдейки и псувайки народа, сред който са попаднали.

# 325
Вие защо решихте, че аз споделям това с децата си?
Те са свободни да живеят там където им харесва и където се чувстват добре.
Те имат своя морален компас и възприятия за добро и за лошо.
Те са отделни личности, отделни от мен и моите разбирания.
Не разбирам защо генерализирате и се впускате в обобщения на килограм? Даже бих казала усещам нотки на заяждане.
Предлагам да се върнем към темата!

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 18:02 от Tina*

# 326
  • София
Какви генерализации, дадох пример.. Генерализациите  по-скоро са твои,  в отворен брак живеели и ходели съответно събота и неделя  в легални бардаци. Пишеш  подобни неща,  намесваш етика и морал, не ти харесват отговорите/включванията ан други потребители и призоваваш после към връщане към темата.

Ми моите дългогодишни наблюдения при толкова много ходения при всяка от трите и  до много други места из Германия са съвсем различни - много хора са с  каравани примерно,  даже с нотка  завист ги гледам по пътищата  през уикендите - големи, нови, явно добре оборудвани, натоварени отзад и с  колела (за големи и за деца), понякога и с мотори. Явно чакат уикенда да мръднат нанякъде сред природата.  Та не виждам да са много по-различни от нас в това отношение. Даже, уви, в него конкретно сериозно ни изпреварват, понеже масово спортуват и  по време на  почивката, а не сядат на  обилни софри на брега - плуват,  карат разни  чудесии във водата, на които не  им знам името, колоездят, катерят се..

Това не значи, че всичко е цветя и рози. Има  неща, които не харесват я на мен, я на децата ми.  Просто не мисля, че те са повод за  негативно отношение. Иначе самата аз още  в предходната тема бях от тези, които се чудеха на многото желаещи да се пенсионират в баварски селца. Аз такива желания лично нямам - да пътувам, да разглеждам, да гостувам на децата си, да почивам, да - но дотам. Като причините за такава настройка не са общи тоалетни, голота в сауни,  ходене  в бардаци и т.н.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 18:27 от Просто русалка

# 327
  • тук-там
Децата ни са формирани от нас и е съвсем наивно да смятаме, че не им влияем.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 19:29 от mtz

# 328
  • София
Здравейте,
чета тук https://www.fau.de/education/international/aus-dem-ausland-an-di … fikate#collapse_1

Тъй като не съм много в час в сравнието между сертификатите, съм малко озадачена.
При описанието за конкретни бакалавърски програми (чета за инженерните) се посочва изискване за владеене на езика C1/C2, а линка за TestDaf са категорични е трябва по всичко да е минимум 4, но за  DSD2 е посочено B2 за всички части.
Изгубена ли съм в превода ? (Гугъл помага)

# 329
  • Пловдив
Снощи пуснах българска телевизия и попаднах на предаване, което не след 22 часа  ами след полунощ трябва да го дават. Национална е телевизията.Rolling EyesThinking
Тина, не знам колко немци познаваш, но подобни обобщения са абсолютно неверни и тенденционни. Може би защото живея в силно католическа Бавария, но в неделя сутрин по улиците само спортуващи и разхождащи кучета може да видиш, бият камбани през 15 минути и пред църквите има повече коли, отколкото пред паркинга на магазин в делничен ден. Леко даже е депресиращо, може даже и да е лицемерно, но със сигурност е спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт