Отговори
# 375
  • София
И за следващите държавни също,  макар че май при пускани така или иначе  преди документи за М2 сега не са ги искали  някои  за М3.Но дъщеря ми  мисля, че все пак ги пусна всички.

# 376
Здравейте! Искам да попитам докога трябва да се вземат изпитите по немски език (в случая TestDaF и вероятно Goethe-Zertifikat C1), за да може резултатите да излязат навреме за кандидатстването?

# 377
  • На планетата Земя
Много зависи от всеки конкретен университет във всяка конкретна държава - Германия, Австрия, Швейцария.
Най_общо казано - в сроковете за кандидатстване трябва и сертификатът вече да е наличен.

# 378
Големият ми син направи ТестДаф лятото след 11 клас. В началото на 12-ти имаше готов сертификат. Аналогично беше положението и със сертификата по английски - него мисля го защити в края на календарната година в 12 клас. Така след януари на текущата година в която е 12 ти клас има време да се отдаде на кандидатстване, матури, шофьорски курс, бал и т.н.

# 379
  • София
Синът ми се яви октомври или ноември в 12 клас на Test Daf. Кандидатстването в Мюнхен беше доста късно. На 15 май може би тепърва отвори.

# 380
  • София
Николета сертификата по английски края на 11 ти клас, а по немски мисля самото начало на 12 ти клас.
Така 12ти клас и беше свободен за курсове по рисуване и шофьорски курс.

# 381
  • София
Има и специалности, при които сертификатът се иска чак при записването. Но това не е  причина  човек  дотогава да го отлага.  Такъв вариант е чиста  надпревара с  времето и е решение само в случаи, когато  нещо човек е  оплескал  при предишното явяване (примерно има  една  тройка  дори и при  три петици  на останалите елементи, и сбор  видно над 16, което обаче за избраното не стига).

# 382
  • Deutschland/HE
Приятелско дете се яви ноември, за да има възможност за повторно явяване, за да си повиши резултата. Лятото преди 12клас беше взело  САЕ.

# 383
Studierendenwerk Muenchen днес изпращат предложения за общежития. Знам за двама първокурсници които са получили. Ако има такива, които очакват да си погледнат имейлите, защото първият отговорил взима общежитието.

# 384
От 6 октомври 2025 г. Студентският съюз на Горна Бавария в Мюнхен ще осигури временно ограничен брой места за спешно настаняване за студенти, които все още не са намерили място за живеене и се нуждаят от краткосрочно настаняване.

https://www.studierendenwerk-muenchen-oberbayern.de/wohnen/notun … erkuenfte/#c32106

# 385
Aми те май на всички дадоха. Синът ми казва, че заради драстичното повишение на таксите на кандидати извън ЕС,  местата малко са се поосовбодили, дори и той е получил предложение, макар че е там от доста време и му остават малко семестри.

# 386
  • столицата
Предупредете децата в Мюнхен да не се разхождат много, много днес. Затворили са Октоберфеста след убийство в квартал и открити експлозиви и записки за феста.

# 387
Здравейте, има ли приети в Държавно общежитие в Нюрнберг през последните няколко години? Интересува ме-кога сте кандидатствали /година или месеци по-рано/и по какъв начин сте комуникирали със служителите, за да разбирате дали още сте в Списъците на чакащи? Кога ви се обадиха, че сте одобрени за Общежитие, колко време след като сте представили доказателство за прием в Университет?

Питам защото, дъщеря ми е 12 клас и догодина ще кандидатства за прием в Университет в Нюрнберг. Следвайки указанията в сайта на Студенски съюз, още в началото на септември т.г. си подаде Заявление за общежитие, опита комуникация със служители по мейла-получава странни отговори, не й даващи точна информация как и кога да си следи кандидатурата занапред. Днес дори ми каза,  че е много вероятно да са й анулирали кандидатурата, защото като натисне линка, който й бе пратен за потвърждение на Заявлението /първоначално/ й изписва, че Системата не може да намери такова Заявление, със съответния идентификационен номер. При някого случвало ли се е нещо такова и как е процедирал-пак ли си е подал Заявление или е търсил комуникация със служител в Студ. съюз?
В Аахен и други градове примерно е далеч по-ясно направен процеса на кандидатстване с ежемесечни потвърждаващи мейли, докато в Нюрнберг не процедират така. Моля за съдействие.

# 388
  • София
Здравейте, има ли приети в Държавно общежитие в Нюрнберг през последните няколко години? Интересува ме-кога сте кандидатствали /година или месеци по-рано/и по какъв начин сте комуникирали със служителите, за да разбирате дали още сте в Списъците на чакащи? Кога ви се обадиха, че сте одобрени за Общежитие, колко време след като сте представили доказателство за прием в Университет?

Питам защото, дъщеря ми е 12 клас и догодина ще кандидатства за прием в Университет в Нюрнберг. Следвайки указанията в сайта на Студенски съюз, още в началото на септември т.г. си подаде Заявление за общежитие, опита комуникация със служители по мейла-получава странни отговори, не й даващи точна информация как и кога да си следи кандидатурата занапред. Днес дори ми каза,  че е много вероятно да са й анулирали кандидатурата, защото като натисне линка, който й бе пратен за потвърждение на Заявлението /първоначално/ й изписва, че Системата не може да намери такова Заявление, със съответния идентификационен номер. При някого случвало ли се е нещо такова и как е процедирал-пак ли си е подал Заявление или е търсил комуникация със служител в Студ. съюз?
В Аахен и други градове примерно е далеч по-ясно направен процеса на кандидатстване с ежемесечни потвърждаващи мейли, докато в Нюрнберг не процедират така. Моля за съдействие.
Добронамерен съвет..Във формуляра наистина се иска да се прикачи оферта/ удостоверение за записване.Но това много забавя нещата. На това място  прикачете друго - примерно прогнозна академична справка  за 12 клас от училище или нещо друго.Преди няколко месеца съдействах на една дама оттук точно за общежитието.И те  с младежа не бяха пуснали заявление  в очакване на официален прием.Прикачихме скрийншот от платформите за кандидатстване, а в поленцето за допълнителен текст написахме , че FAU и конкретната специалност са желание 1.И че веднага щом бъде приет с отличната си диплома, ще прати по мейла  документа. Получи младежът стая, нека майка му само сподели кога точно. Идеята на описаната гимнастика е да сте сред  по- рано пусналите.Иначе чак юли- август ще можете...Гарантирано приемат заявлението Simple Smile

# 389
  • София
chorbara, мога да помогна със следната информация: ние подадохме заявление до Щудиеренденверк Ерланген-Нюрнберг някъде около 25. юни, седмица след получаването на дипломата. Съученичка на сина ми и приятел от друга гимназия подадоха 3-4 дни след нас.
С безценната помощ от Русалка, синът ми попълни формуляра за кандидатстване във ФАУ, след това направихме скрийншот, от който е видно, че това е единственият уни, в който кандидатства и прикачихме снимката в заявлението до Щудиеренденверк заедно с кратък текст, както Русалка е описала в горния си пост. Синът ми предаде съвета на Русалка на другите две деца и те са действали по същия начин.
След като не получихме никаква обратна връзка от Щудиеренденверк, им изпратихме на мейл WohnService.N@werkswelt.de запитване с горе-долу този текст - „Имам технически проблем с компютъра и не съм сигурен дали сте получили заявлението ми с номер …. Много моля да потвърдите получаването му.“ Получихме отговор, че заявлението е прието в системата и ще бъде обработено след като изпратим писмото за прием в уни. Явно в Нюрнберг системата е максимално опростена и не е необходимо периодично потвърждаване или други действия от страна на кандидатстващите, също така не може да бъде проследен статусът на заявлението.
В началото на август и трите деца, за които пиша, получиха писма за прием и ги изпратиха на Щудиеренденверк. Синът ми получи оферта за стая на следващия ден, а другите две деца – 4-5 дни след него. И на тримата стаите са в едно и също общежитие, но в различни апартаменти.
В последвалата комуникация, свързана с подписване на договори, декларации, начин на плащане и т.н., служителката беше много любезна и отговаряше изчерпателно на въпросите на сина ми. Така че, моите впечатления от Щудиеренденверк Ерланген-Нюрнберг са изцяло положителни, с изключение на липсата на първоначална обратна връзка.
Аз лично не съм сигурна дали може да подадете заявление точно към този Щудиеренденверк една година по-рано, защото освен липсата на писмо за прием, полето за прикачане на дипломата също ще ви е празно и е възможно да приемат информацията за недостатъчна. Но ако вече имате генериран ID номер, най-добре е да се свържете с тях по телефона и да изясните въпроса. Линк с телефоните   https://www.werkswelt.de/index.php?id=wohnservice-nuernberg
Желая ви успех!

Общи условия

Активация на акаунт