Отговори
# 285
  • Стара Загора
Здравейте,
Тази година синковеца е 12 клас в ГПЧЕ Ромен Ролан, Стара Загора. Желанието му е да продължи висшето си образование в ТУ Мюнхен. Кога, къде и как можем предварително да кандидатства за общежитие, кога е приема на първи заявления и документи. Изобщо всякакви срокове и суми ще ми бъдат изключително полезни, за да не пропуснем нещо.
Благодаря ви предварително

Здравейте, ние също сме от Стара Загора, моят син беше в Езиковата немски с английски. Сега е студент в Германия, ще започва втора година. Ако желаете може да ми се обадите за да ви споделя ние как постъпихме преди кандидатстването. Опитах да ви пратя съобщение, но ми изписа, че кутията ви е пълна и не може. Ако желаете вие ми пишете.

# 286
  • Варна
Не че е много по темата, ама е свързано с живота в Германия. В СПА- тата при тях си ходят голи, това децата го разбраха и просто не ходят. Щерката имаше подаръчен ваучер. Но вчера синът направо ме изуми. В нова зала за тренировки са. И тоалетните били общи. Писоари и тоалетни чинии в общо помещение, без стени. И бележки да пикаят седнали.

# 287
  • на Мелмак
Аз не съм много ориентирана, но засега май най-много се чака за общежитие в Аахен. За Мюнхен не съм уведомена с точност Simple Smile

# 288
  • София
Зала за какво, за фитнес ли става дума? И голямата ми дъщеря, и една от малките са имали в даден момент абонаменти - нищо подобно е нямало. Отделни съблекални, отделни тоалетни...

Мюнхен никой не може да го мине, но и в  Аахен (далеч по-малък) все по-трудно става сякаш - дори и да си подал отрано и да си потвърждавал ежемесечно.  Както и на много други места.

# 289
Има едно общежитие във Ваалс. Там става веднага. Може да го имате предвид.

# 290
Здравейте! Чета ви от известно време.
Дъщеря ми е за един семестър Еразъм в FH Мюнстер - във факултета по дизайн.
Тя получи общежитие, в което пазят стаи за еразъмците. Разбра, че е стая в едно от най-старите - с общи бани и тоалетни и кухня за етажа. Прие  го веднага, като и пратиха предложението. Вчера е впрегнала още 4 студента да изчистят кухнята. Имало чистачки, но те почиствали само повърхностите, за фурната и шкафове отвътре изхабили 2 обезмаслителя. В хладилника за всяка стая има кутия с ключ. Това е добре - няма да и пипат храната, че тя е свикнала да си готви. Имат студентски стол и има намаление за там. Ястията били между 2-3 евро но тя си вземала от вегетарианските(може и ако се носи кутия за вкъщи), а в общака си пече една тава месо, което купува от Лидл(и тавата също). Свикнала е с чисто месо, а там били някакви колбаси и панирани меса.
Записа се на фитнес и каза, че няма да си взема душ там, защото кабинките са без врати хаха.
Друго странно - в магазините нямало шкафчета за багаж, а тя искала да пазарува от ДМ и от Лидл и не и давали касова бележка. Тя си поискала и те я попитали защо и е нужна. Тя си казала - "За да отида в ДМ" и те пак не разбрали... еко политика за опазване на природата. Сега не смее да влезе в магазин със стока от друг.
    Да не забравя и за големият шок с водата първият ден, каквато вода си купувала все била или газирана или ароматизирана. Оказало се, че в Лидл няма обикновена вода, каквато си пием тук

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 14:16 от Лъчестлъч

# 291
    • Варна
    Здравейте отново момичета, за кандидатстване Медицина в Германия изисква ли се да са записани профили Биология и химия в 11-ти и 12-ти клас?
    Че да коригираме докато е време...

# 292
    • Немция
    Да се включа за водата в Лидл, има обикновена, трябва да пише still или ohne Kohlensäure.
    Ще се ориентира с времето.Wink

За касовите бележки - има някакво недоразумение, дават и още как, но често не е автоматично, а при желание на клиента.  Портмонето ми е все пълно с касови бележки.

"Ich brauche/möchte den Kassenbon", да не би дъщерята да казва нещо друго?

Единствено в Кауфланд съм забелязала шкафчета, те са на гише информация, преди да влезеш сред стоките- даваш чантите и ти дават номерче.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 15:37 от Бибит

# 293
    • Deutschland/HE
    Това с касовите бележки е много странно, мен непрекъснато ми ги дават. Да не си е инсталирала приложенията на ДМ и Лидл, за да ползва отстъпки? Тогава няма хартиена касова бележка, а само електронна.
    Много е странно това с баните? Където и да сме ходили, има мъжка и женска баня и вече в тях душовете са общи. В Дания бяха по същия начин. Тоалетните винаги са били с врати, само сауните са общи и трябва да си без бански.

В Лидл водата в зелени шишета, не е газирана. Газираната е в сини шишета. Тя знае ли, че с всяко шише вода плаща 25цента и после като върне шишетата на автомат ще може да си вземе парите? Да не се изненада от сметката.

Никога не са ми проверявали чантите, но при нас също няма шкафче, за да я оставя.

# 294
    • Немция
    По принцип и на мен ми дават касова бележка, но например в Нетто, Едека някой път пропускат и си я изисквам.
    В нехранителните магазини си получавам касовия бон.
    В аптеката например не всеки път ми я издават. Общо взето, зависи кой е зад касата.

Да, в Лидл негазираната вода е в зелени шишета.

# 295
    • тук-там
    Не че е много по темата, ама е свързано с живота в Германия. В СПА- тата при тях си ходят голи, това децата го разбраха и просто не ходят. Щерката имаше подаръчен ваучер. Но вчера синът направо ме изуми. В нова зала за тренировки са. И тоалетните били общи. Писоари и тоалетни чинии в общо помещение, без стени. И бележки да пикаят седнали.
    И какво като ходят голи в СПА-то?! Къде по-хигиенично е. С тези текстили само гъбички се развиват. И в Австрия, и в Италия е същото. Ние ходим от години на ски почивки в спа хотели и щерката е свикнала с тази култура. Беше се подразнила много на група румънци, които не спазили правилата и нахлули в сауната по бански. Не знам защо смятаме балканското за правилно и не поощряваме децата да се съобразят с културата, в която са попаднали?!

# 296
    • Варна
    Аз само споделих за СПА-то. И в басейните - външни и вътрешни , които са в СПА комплекса също са си голи. Децата ми са достатъчно големи и сами решават как да се обличат и събличат. А за общите тоалетни пак ли смятате, че е нормално? Нова зала по муай тай и фитнес.

# 297
    На сина ми много му харесва газираната вода и като си дойде в БГ пак търси такава. Не знам толкова изпита газирана вода дали нещо няма да му навреди. Другото любимо му е айряна в бутилки и едно сосче от Кауфланда Simple Smile.

# 298
    • Немция
    Газираната вода в България често е по-различно газирана, по-неприятно газирана. Smile
    Ние пием деликатно газирана Sweat Smile, определени видове.
    Отделно има различни степени на газираност. Classic, Medium...

В България отношението към газираната вода е често негативно и я спрягат за нездравословно.
    В Германия се предлага навсякъде - дори и в детската градина. Smile

Аз лично бих предпочела сауна по бански. Grinning

Общи тоалетни не е окей, но не се сещам да съм засичала, някакво изключение ще да е. Нямам опит с фитнес зали, но с басейни и други спортове - да.
    В тенис клуба на децата ми душовете са разделени на мъжки и женски, но нямат врати помежду си.
    Вратите явно струват допълнително на клуба. Grinning

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 17:06 от Бибит

# 299
    Аз планирах спа и ако това е вярно, то аз съм отвратена.

Общи условия

Активация на акаунт