Отговори
# 270
  • на Мелмак
700 лв ни искаха на нас от фирма, плюс по 100 лв за университет. Услугата включва - подаване на документи и предоставяне списък на университети с желаната специалност. Както и предоставяне ако е необходимо форма на мотивационно писмо. Когато ги попитах за общежития, те ми отговориха, че ще ми дадат линкове за кандидатстване. Ами, ако Русалка и други мами, минали по пътя взимат такса, ще ми е по-спокойно и с кеф да ги даде човек.
Аз не знам немски, чета с гугъл преводач.
Не можах да намеря точно къде да се подаде заявлението за кандидатстване за общежитие, засега мисли девойката в Берлин, Мюнхен и Аахен. После сигурно ще добавя градове. Нейни приятели от Гимназията са приети в Германия, кой медицина, кой архитектура. Така, че ще има ноу хау, но е разсеяна и не искам заради нейна глупост нещо да пропуснем.

# 271
  • София
mtz, може, ама ако се появи набор от  съдружници - да делим и ядове, и позитиви... Няма пък само аз да се дразня на тези в Аахен, че е направено потвърждение, а  те  отричат,  или на тези в Мюнхен, че очевидно не спазват  реда по листата с  чакащи.Laughing Не би било честно.  Майтапя се Simple Smile

Аз предизвиках май съдбата,
Скрит текст:
онзи ден нали  казах, че ще стискам палци и на моята  девойката за М3, и на  тези на М2, и на тези с устни  от М1. Точно ден след това си е  научила датите. Беше много наострена, понеже  е  буквално в първите два  поредни възможни дни. Това като си разсъждавам, не че ме е питала,  има и плюсове, и минуси.  Несъмнен минус е , че изпитващите и  върху материала от трите терциала,  както и този  върху допълнителната дисциплина, ще са  съвсем свежи, оттам много внимателно слушащи, прецизни и взискателни на старта. Негатив е  и доста по-малкото време за подготоква след края на практическата година, както и това, че няма кого да попиташ какво и как е било. Но пък позитив е, все пак и такива трябва да търси човек,  че после няма да се пържи от стрес още доста време  до по-крайни дати. Отделно, предвид това, че резултатът от М3 се научава веднага, не като при писмените, ще знае по-рано от всички други около себе си, лекар ли  е вече, не е ли.. Joy А бе с две думи  го карам май на принципа "На чужд гръб, 100 тояги"

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 12:42 от Просто русалка

# 272
Аз нямах никакви проблеми с фирмата. Напротив изключително благодарна съм, защото нямам свободно време и не знам немски. Свършиха всичко, в срок и без никакви проблеми, както и кандидатстваха навреме за общежитията. Точно оттам ни казаха, че в Мюнхен е много трудно с общежитията и че много студенти си харесват специалности в Гархинг, защото е по-лесно да се намери общежитие.
Защо не види дъщеря ти и Брауншвайг, не е топ университет, но моята веднага я приеха на общежитие.
В Аахен, не я приеха на общежитие. Има обаче много WG -та.  Eто този линк е на английски и има полезна информация за търсене на жилище. https://www.rwth-aachen.de/cms/root/studium/vor-dem-studium/~egp … in-aachen/?lidx=1

# 273
  • тук-там
Русалче, и моята девойка е в първите дни - на 15.09 Sad Изпитват до края на месеца. Т.е. има около 2 седмици по-малко време за подготовка. А и е в група с 3 амбициозни немкини. Изпитващи - 3 професорки.

# 274
  • София
Стиснати палци за медиците, да ги отвеят!
Моето още чака документите да му проверявали, то семестърът започна, той още не е записан Grinning

# 275
  • София
Русалче, и моята девойка е в първите дни - на 15.09 Sad Изпитват до края на месеца. Т.е. има около 2 седмици по-малко време за подготовка. А и е в група с 3 амбициозни немкини. Изпитващи - 3 професорки.
При М3 е май по-различно - първите  дати, тоест нейните, са  май буквално седмица след края на  последния терциал. 5 дни в  седмицата на практическа целодневно,   уикендите на  работа, малко спане в някои промеждутък и седмица за учене... А после  - шапка на тояга (дано).  Крайните дати  май варират, понеже зависи явно от това колко са изпитните  групи. В унита с  много студенти са  разбираемо повече. И моята е в група с двама германци, момче и момиче.  Като знам избраното по желание какво беше и кой  със същата специалност, със степени разни и  в добавка  шеф на  Униклиник, не смея да питам какви са изпитващите..

Лиани, той незаписан няма да остане, ама  как ще се оправите с  общежитията тепърва... Или има, въпреки  че не е записан - на места е  възможно да се сключат договори и така, макар  Хайделберг  да не ми изглежда да е  от тях, ама знам ли.

Тина, със сигурност има и хора с позитивен опит, супер е, че си от тях. Но човек не може да си затваря очите за пропуски при други, които са си платили за услугата/услугите и "грешката" им е, че не са следили. Е, да, де, ама то не се ли обезсмисля плащането, ако ще следя зорко дали всичко е направено в срок, изпратено, потвърдено (при заявления за общежития  с потвърждаване) и сие, че да не изпадне детето в описаната и подобни ситуации. Всеки си знае зашо е избрал един или друг вариант.  Принципно има доста хора, които не знаят немски, а  са запознати с всичко след ровене на английски, след питания тук, след  съвместна работа с детето. Случаи разни. Но каквито и варианти да има, описаните в годините грешки и пропуски са недопустими.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 13:08 от Просто русалка

# 276
  • Добрич
Отговаря се тук на всякакви въпроси Simple Smile

Влизам с молба, звъннаха ми познати на  мои приятели с дете, кандидатствало с фирма. Ми няма да се уморя да повтарям, че фирмите не са панацея и човек също трябва да следи изкъсо. А ако ще следи стриктно, тогава пък за какво му е фирма? Но нека оставя размислите по този въпрос  настрана и да кажа за какво става дума. Фирмата подава  заявление за общежитие  седмица СЛЕД приема при питане на родител докъде са го докарали... Ако беше Берлин, ОК, ама не  е.Става дума за КИТ, тоест за Карлсруе. Естествено шансът за получаване на стая  е никакъв. Звъннало детето в Щудиренденверк, казали му, че много хора са преди него, тоест  му отрязли веднага  квитанциите. Писало е на тонове обяви за ВГ-та. Знаете  как е, като не си там на място за оглед - или не отговарят, или директно те режат.  Включих се  вчера  следобяд с търсенето  на  частни общежития, намерих координатите на доста,  скъпи и не чак толкова, препратих ги и е пуснато запитване към всички. Към едно  попълних даже аз лично  формуляра, за да стане  максимално бързо  без препращания,  понеже за първи път попаднах на  сайт, на който имаше официално   актуализиран списък  към дата 05.09 от 01. 10. 2025 какви стаи има свободни по  трите етажа. Но предвид това, че улучихме събота и неделя,  забавянето още  се  увеличава , а не се знае  дали  някой ще отговори и след това. Та се сетих да им кажа да търсят дете в общежитие на Щудиренденверк там, понеже  то би имало достъп до  разните уотсап  и   подобни групи, които са недостъпни за външен, но пък в които се пускат обявите  за унтермийте от студенти, заминаващи някъде заради Еразъм или свободен семестър. Та ще помоля ако някой  е с дете в такова общежитие и то срещне такава обява из групите, да свирне на майка си, а тя на мен. Wink

В групите за Карлсруе във Фейсбук също може да се попита. Синът на колежка учи в Карлсруе и препоръчва първата група от снимката.

# 277
  • София

Лиани, той незаписан няма да остане, ама  как ще се оправите с  общежитията тепърва... Или има, въпреки  че не е записан - на места е  възможно да се сключат договори и така, макар  Хайделберг  да не ми изглежда да е  от тях, ама знам ли.

Ами няма, естествено . Хостел сме резервирали за начало и търсим. Аз от миналия месец го карам да приеме и да действа с документа, но кой да слуша. Сега се разбърза, че и програма иска, за предварителни курсове да се записва, ама те само него чакат. Дано имаме късмет, че иначе ще ни ошушка здраво.

# 278
  • FRANCE
Здравейте,  нашата драма още продължава. Нямаме vpd-то. Но поне от TUM писаха , че ще поизчакат още малко, но ще проверят дали проблемът е от uni-assist  и тогава ще и приемат vpd (ако скоро го пратят) или проблемът е в нас. Супер изнервящо е.

Случайно някой да знае дали девойката може да се запише директно за втория семестър (и ако трябва да държи приравтителни изпити).  Алекс много обича да си планира нещата и така е по-спокойна. А това чакане до последния момент страшно я изнервя. Благодаря

# 279
  • София
Как преживявате заминаването на младежите и девойките Pensive?

# 280
  • София
Вела, мерси, вчера точно линк към тази първта група им пуснах редом с тези за частните  и ги насочих да търсят подобни групи. Дали е  писало там детето, не знам,  тя е  с присъединяване  групатаи чак тогава виждаш постовете. Simple Smile

Мадам, ето ТУМ са направили компромис да изчакат.  Звънете  настоятелно( парелелно и  пишете) в Уни асист да видите какво  става с това VPD.  Иначе в  специалност, почваща САМО от  зимен семестър, не знам как би могла да продължи директно от летния. Всички тези изпити от първия кога ще успее да ги вземе, те не са нещо леко за преодоляване, когато имаш и тези от настоящия семестър.. А и точките от тях трябват към даден момент  заради преодоляване   на  GOP -границата, което пзоволява на студента да продължи нагоре.А и навсякъде, предполагам и в ТУМ, е нужно примерно успешно да си взел Анализ1, че да се явиш в следващ семестър на Анализ 2.   Ако специалността е такава, че има И започване от летен семестър, тогава да. Но според мен малко са такива, проверете просто. Но и да е така, вероятно ще трябва да кандидатства наново.

Униасист:
телефон:+49 30 201 646 001
мейл: Sekretariat@uni-assist.de
раб. време: 10:00 до 13:00 часа
И да пишете, и да звъните, имайте клиентския номер пред себе си, че да го упоменете в разговора/да го напишете в мейла  с цел по-бърза проверка. И обяснете и в  двата случая до какви  затруденения довежда това тяхно закъснение (ако проблемът е техен).

Зазу, и се свиква, и не се свиква с отсъствието им, колкото и време да мине. Simple Smile

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 15:31 от Просто русалка

# 281
ЗдрВейте, търси някой държал GMAT тест.
Синът ми учи във Виена, на англ. Lauder Busibess School, IBA, иска да кандидатства за Магистратура във WU. Но му трябва този тест. Иска да говори с хора, които са го държали - колко време са се подготвяли, от къде материали.
Направо ще го свържа да си говорят.
Благодаря предварително!

# 282
  • Стара Загора
Здравейте,
Тази година синковеца е 12 клас в ГПЧЕ Ромен Ролан, Стара Загора. Желанието му е да продължи висшето си образование в ТУ Мюнхен. Кога, къде и как можем предварително да кандидатства за общежитие, кога е приема на първи заявления и документи. Изобщо всякакви срокове и суми ще ми бъдат изключително полезни, за да не пропуснем нещо.
Благодаря ви предварително

# 283
  • на Мелмак
Аз чета първия пост Wink
Там има доста отговори.

# 284
  • На планетата Земя
На 15 май отваря системата за кандидатстване, проучете сайта, имате как. Но не разчитайте въобще на него, получаването на квартира би било истински късмет (има статистика след колко месеца реално във всяко общежитие ще е налично свободно място; много са месеците). Реално ще намерите квартира по други канали.

Общи условия

Активация на акаунт