Отговори
# 390
  • София
Баварската фенка,  като гледам  в Нюрнберг нищо  съществено не се е променило спрямо  някога.Може би само това, че преди години имаше яснота кой служител точно е.приел/ ще отговаря за заявлението ти. Когато дъщеря ми пусна формуляра някъде в началото на 12 клас, също  нямаше ни диплома, ни оферта, ни прием.Но след пускането му получи еднократно потвърждение от конкретен мейл на служителка, та чат-пат във времето културно  напомняше за себе си, пишейки на въпросната дама и задавайки някой въпрос, на който аз  иначе знаех отговора след четене.Просто демонстрираше интерес.  Вече не помня какво точно сме прикачили в полетата, за жалост.Но да, трябва да пише и да пита момичето, понеже повторно пускане ( ако първото е валидно) не е позволено.Макат че тя и самата система трябва до го отхвърли втория опит при съвпадения на имена, мейл,  адрес и сие.

# 391
  • София
Русалка, така е, явно някои неща в Бавария почти не се променят😊 Аз например продължавам всеки път да се дивя как след дъждове и ветрове, колата ни изглежда толкова чиста в сравнение със София и как след кучето остават мокри, а не кални следи от лапи😊
Да добавя и нещо, което научих миналата седмица от една служителка във ФАУ. Споделих й за проблема със забавянето на документа от АОК и колко изнервящо е било за нас да им напомняме и да чакаме почти до крайния срок за записване в университета. Тя беше много мила и ми каза, че е наясно с това и че повечето немски студенти ползват Techniker Krankenkasse, с която се работело безпроблемно. Дано тази информация е от полза на бъдещите кандидат-студенти.

# 392
Ами, не е така сега, Русалке. Пускаш и получаваш автоматичен е-мейл отговор с номер на “апликацията” и това е … така и не получи отговор; писа им, обажда се на два-три пъти - отговорът по телефон беше все: няма места -това за миналата година. Но той беше писал самостоятелна стая с баня и кухня (освен да са решили, че много иска …). Та така, пусна 3 пъти ( всеки път дават нов номер на на “заявката”) -и трите пъти без отговор и се отказа. Сега, като чета, явно предлагат стаи, което е добре.

# 393
  • София
Аз не казах, че е  като тогава на 100%..Точно на единствената съществена разлика акцентирах - на това,  че потвърждението идваше от конкретен служител, мейлите на всеки от тях бяха видими на сайта, сега не са.Но другото е същото, няма ежемесечни потвърждения като в Аахен примерно.Иначе, Saffron, и тогава ти казах, момиче от набора на сина ти не само, че получи стая, ами че и в Макс Каде  беше в добавка.Та и тогава  явно са давали, не са почнали едва сега по -активно. . Просто винаги има неуспели по една или друга причина с общежитията. Собственото ми дете в Аахен беше от тях, нищо че таткото горе смята, че там системата е много по-прозрачна и работеща.Тоест не е редно да обобщаваме, че в Нюрнберг,Аахен или другаде не са давали много-много стаи в някоя конкретна година,  защото, видиш ли, детето ни не е получило.

Не съм съгласна  и с твърдението/допускането ти преди време, че стаи  едва ли не получават само кандидатствалите с агенции.Освен  личен опит с другите ми две деца имам години наред наблюдения и над чужди деца , получили стаи без никаква намеса на фирма -и преди, и сега.Отделно споделих тук за сагата именно с фирма.Тя далеч не е първата, когато става дума за неуредици с общежития.

ПП Детето от този описания случай въпреки подписания договор извън Щудиренденверк  държи да остане регистрирано, та в даден момент да получи по-изгодна ценово стая и да се премести.След повторното активиране от Studierendenwerk и най-вече като знае, че трябва да получава и потвърждава линкове, го е направило за първи път сега. АКО е било просто информирано навреме, че се очакват линкове,  е щяло  да чака внимателно линк, да пише, ако такъв не е получен, да го потвърди след получаването и да избегне  деактивацията  и съответно изключването от списъка с чакащи.Та и фирмите не са панацея..Отделно тази неразбория в един момент ще му струва и двоен разход.Получи ли оферта, ще трябва за определения период на предизвестие за напускане, обикновено 3 месеца, да плаща два наема.Спасението би било да намери Untermieter.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 07:40 от Просто русалка

# 394
Aааа, за фирми не съм твърдяла, че са панацея за общежития. Знам само за едно дете, на което документите е изпратила една германка от името на нейната фирма ( май вече не е в София). Пакетът е включвал и кандидатстване за общежития, та това дете веднага е получило стая (без баня). Сигурна съм, че дамата е направила всичко необходимо, за да получи нещо. Факт е, че за Нюрнберг не важат линкове и потвърждения. Обаждаш се, пишеш, ходиш и ако стане, стане. А може и да си имат критерии като социален статус, братя и сестри също студенти. Това, че някои искат определено общежитие или стая с баня също може да е минус - в смисъл да го тълкуват като някаква претенция - не знам. Макар че на сайта имаш право да подредиш по избор до 3. Важното е, че са се отворили вече и има повече предложения и за нашите деца.

# 395
  • София
Какво важи и какво не важи  е трудно да се каже със сигурност.Самата ти казваш, че младежът е пускал три пъти..На места това си е предварително дефинирано като неприемливо, на други може просто да се дразнят, дори и системата условно да го позволява.В такива случаи аз не бих пускала втори, трети, пети заявления, а бих търсила начин да се свържа с тях по тел и да изясним защо нямам  линк за потвърждение.Един, два, пет пъти няма да ми вдигнат примерно, на шестия ще.Отделно преди, сега не съм гледала дали още има, на сайта бяха видими координатите за контакт на отделните хаусмайстери.Пиша/обаждам се на някой от тях, обяснявам ситуацията,  гъделичкам го, че  "неговото"общежитие ми е желание 1 и го моля да ми съдейства само за контакт с Щудиренденверк.

# 396
Обаждане лично на хаусмастер изрично пише, че не се препоръчва!  Още повече, че кандидатстването е централно, така че не бива да се подвеждат потребителите, че това работи! Цялото писане от моя страна е, за да кажа, че местната организация Нюрнберг няма строги правила на разпределяне като на други места явно; принципът на по-ранно подаване - не работи, както и принципът на регулярни потвърждения -такива изобщо липсват - няма механизъм за потвърждаване на интереса. Освен това изрично ти пишат, че ще ти отговорят, когато имат резултат и да не ги безпокоиш по мейл или телефон. Явно всички им звънят и пишат ( след като те не им отговарят), то е ясно - човек очаква някакъв отговор. И за завършек - никъде не пише, че се кандидатства само веднъж: при смяна на статута - година преди приема-след приема - в рамките на или след семестъра се кандидатства наново или най-малкото се променя първоначалното заявление ( ако изобщо има такова техническо решение в такъв голям порядък от време - по-скоро няма и се кандидатства наново с нов номер).

# 397
  • София
Те много неща не са препоръчителни, но при правилен подход сработват.Та никого не съм подвела Simple SmileЦентрално е и в Аахен, но има немалко  хора , писали/ обаждали  се на хаусмайстери и даже на отговорниците по блоковете (на студенти тоест).И хоп, спечелили от тотото...

Строги правила за разпределяне най-вероятно няма никъде из Германия.Можем само да гадаем какво им минава през главите на служителите в  даден Щудиренденверк, когато решават на кого да пуснат оферта и на кого не. Хора на по- задни позиции в сочения за толкова  прецизен  Аахен с ежемесечните му линкове получават стая в общежитие Х, а по-предно позиционирани за същото общежитие  - не.За Мюнхен да не говорим каква боза е също по параграфа ред на подаване и последващо получаване.Отделно далеч не  само Нюрнберг е без регулярни линкове за потвърждение. Това не значи автоматично, че няма работеща система и нещата са хаотични.
Ново кандидатстване с друг статут е нещо различно от две-три-пет заявления на бъдещ студент  още преди приема в унито.Дъщеря ми в Аахен примерно  не получи общежитие, живя в частно година и нещо и чак след това се регистрира пак.Норамално е като не потвърждаваш линкове ( ако е с такива), ако не пишеш настоятелно и сие, ако не им досаждаш на място, ако е минал определен от тях период за активност на дадена регистрация, да те извадят окончателно  от системата си, все пак има други мераклии на килограм. Но новото ти включване в нея  на по-късен етап не е вече  като втори или трети опит при официално  непотвърден ( примерно необработен) още първи преди приема.Много по-логично ми се струва да бъдат гонени до осъществяване на контакт с тях и изясняване на въпроса дали човек е в листата им с чакащи или не.А не да се пускат няколко заявления...

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 14:05 от Просто русалка

# 398
Няма правилен и неправилен подход! При липсата на ясни критерии, по-скоро е въпрос на късмет! И това го пиша, не за да споря, а за да са наясно кандидатите, че ранното кандидатстване не гарантира класиране. Това не значи, че не трябва да пишат, да се обаждат и да искат отговор…

# 399
  • София
В сайта на Щудиеренденверк Ерланген-Нюрнберг https://www.werkswelt.de/index.php?id=wohnen-bei-uns#weite  има ясно описани условия и указания, свързани с процеса на кандидатстване. Критериите за подбор също са изброени. Отбелязано е и че не изпращат допълнително потвърждение, както и че статусът на заявлението не може да се проследява, но могат да се отправят запитвания, свързани с него. Явно за тях ID номера е достатъчна гаранция, че заявлението е прието, въпреки че за нас е малко притеснително. Но цялата информация е коректно предоставена, всеки има достъп до сайта и аз не виждам никакви неясноти.
Накратко за бъдещите кандидат-студенти в Ерланген и Нюрнберг: Изпращате заявление до Щудиеренденверк и автоматично получавате ID номер. Няма допълнително потвърждение по мейл, така че, за собствено успокоение, питате дали със сигурност са получили заявлението и това е всичко. После в началото на август получавате писмо за прием от университета, изпращате го на Щудиеренденверк и чакате новини. Ако не сте получили оферта до няколко седмици (на сайта не са уточнени колко, аз бих чакала максимум 2😊), се очаква да се свържете отново с тях.
От моя гледна точка, организацията в Щудиеренденверк Ерланген-Нюрнберг е улеснена и за двете страни и добре работеща.
Както споменах в предишен пост, опитът ми е от тази година, с три деца, кандидатствали за общежитие след получаване на дипломите си. Следвайки съветите на Русалка, децата подадоха заявления в края на юни вместо през август; попълниха всички възможни варианти за настаняване – самостоятелен апартамент, споделен апартамент за двама, споделен с повече хора апартамент; написаха начална дата за настаняване 01.09. вместо 01.10. Дали всичко това е помогнало за получаването на стаи, никой не знае, но със сигурност не е навредило😊. Когато моето дете получи стая, помислихме си, че има голям късмет, но когато след няколко дни и другите две деца се похвалиха, решихме, че нещата май не опират само до късмета. Радвам се, че се доверих на преценката на Русалка – човек с толкова много опит, безкористно помагащ на познати и непознати хора години наред. Благодаря й още веднъж от името на трима доволни студенти (и техните родители😊)!

# 400
  • гр.Варна
Здравейте!
Майка съм на дванадесетопръстник в МГ.Синът ни е с английски език и иска да учи в Германия или Австрия.Предполагам,че е сами бихме се справили с документите,но някакви насоки за фирми или посредници във Варня,които биха ни помогнали?(може и на лични)
Благодаря

# 401
  • столицата
Първо вижте какво изобщо се предлага в Германия на английски и дали съвпада с ажеланите от вас специалности. По принцип бакалавърските програми са главно на немски.

# 402
  • Варна
Здравейте!
Майка съм на дванадесетопръстник в МГ. Синът ни е с английски език и иска да учи в Германия или Австрия. Предполагам, че е сами бихме се справили с документите, но някакви насоки за фирми или посредници във Варна, които биха ни помогнали?(може и на лични)
Благодаря
Преди 3 години имахме консултация в Интеграл, но нещо не се харесахме с консултантката (първоначално нахвърля няколко частни университета) и сина ми сам си задвижи документите за избрания от него университет във Виена (в сайтовете на университетите си има всичко за кандидатстване - изисквания, документи, срокове). За Германия пробвах с търсачките (мисля са в първия пост на темата), но сина ми не си хареса нищо от предложеното (Икономика, АЕ)

# 403
  • тук-там
Новите потребители е добре да почетат малко назад в тази тема и предишните. Защото не върви една и съща тема да я дискутираме безброй пъти.

# 404
  • Добрич
Здравейте!
Майка съм на дванадесетопръстник в МГ.Синът ни е с английски език и иска да учи в Германия или Австрия.Предполагам,че е сами бихме се справили с документите,но някакви насоки за фирми или посредници във Варня,които биха ни помогнали?(може и на лични)
Благодаря

В Кремс (Австрия) има различни бакалавърски програми на английски език и доста студенти от България. Консултантката ни препоръча университета, заради специалността.
best.u

Щерката подаде документи преди Коледа с оценките от 10.  и 11. клас. Февруари беше събеседването ( онлайн), а в началото на март дойде известието, че е приета. Пролетта имаха втори тур за прием на още студенти. Разгледайте сайта на IMC , ако искате.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 20:58 от Вела

Общи условия

Активация на акаунт