Отговори
# 405
  • Варна
В сайта на Щудиеренденверк Ерланген-Нюрнберг https://www.werkswelt.de/index.php?id=wohnen-bei-uns#weite  има ясно описани условия и указания, свързани с процеса на кандидатстване. Критериите за подбор също са изброени....
...............написаха начална дата за настаняване 01.09. вместо 01.10. Дали всичко това е помогнало за получаването на стаи, никой не знае....
И ние сме от "отбора" на saffron. Август бях писала в темата: кандидатстване юни, след получаване на дипломата. След  покана за прием веднага писахме на щудиеренденверк , с прикачване на поканата, скрийншот, че е първо желание и т.н.
Отговорът беше: пишете ни отново през септември. Различното от това, което прочетох при Вас е желаната началната дата- 01.10.
Отново благодаря на saffron, че ни побутна към частните обшежития. За следвашата година отново ще опитаме в държавните, ако има такава възможност.

# 406
  • София
Човек прави всичко  възможно (че и отгоре), независимо дали става  дума за Нюрнберг или за другаде, пък после вече каквото сабя  покаже. Няма  "лагери/отбори". Винаги и навсякъде ще има подали  навреме,  спазили изискаванията и  въпреки това останали без оферта от съответния  Щудиренденверк. Как избират на кого да предложат само можем да гадаем. Всякаквите "хитринки" с по-ранна начална  дата за настаняване, с  регулярно писане/обаждане,  с препоръки от живеещ в общежитието (както до преди  година-две ставаше  в Аахен)и  т.н са само  допълнителни  ходове,  които може да  помогнат, може и да не. Просто нищо не  пречи човек да пробва. В Нюрнберг нищо не е по-различно от  другаде.   Като чете  тук човек колко са неорганизирани, как нямат стройна  система с линкове,  колко хаотично е  всичко,  ще  реши едва ли не, че в  другите градове е  цвете и всички заявили навреме желанията  си получват оферти. Де да беше така...

# 407
  • София
SVU_D, в зависимост от това какви са условията за предсрочно прекратяване на договора ви с частното общежитие, аз бих пратила детето още утре в офиса на Щудиеренденверк в Нюрнберг на адрес: Andreij-Sacharow-Platz 1. Служителките са любезни, едната говори добър английски, да поговори детето с нея, да потърси съвет кога да подаде ново заявление, да каже например, че финансово трудно ще се справи за по-дълъг период от един семестър… Дано успеете още от втория семестър, в който, доколкото знам, се освобождават доста места от студентите, които се дипломират през февруари и март.

# 408
  • София
Дами( и господа, ако има, разбира се), присетих се след един  разговор с майка от темата  днес, че  бяхме  говорили за  евентуална  среща около/малко  след началото на  октомври - така, че по-големите  студенти вече да са  си тръгнали обратно  към  Германия/ Австрия/ Швейцария, а  пък зайците вече да са се настанили по   местата си и родителите им да са се  прибрали (ако са   пътували  с тях).
Та в тази  връзка  да   попитам сега  за ориентир какви дати предлагате,  какви места и най-вече кой   има  желание да се включи. Simple Smile Аз познавам  (не  виртуално само) немалко от пишещите  тук дами,  но  ще се радвам да се запозная и с други.

# 409
  • гр.Варна
Здравейте!
Майка съм на дванадесетопръстник в МГ.Синът ни е с английски език и иска да учи в Германия или Австрия.Предполагам,че е сами бихме се справили с документите,но някакви насоки за фирми или посредници във Варня,които биха ни помогнали?(може и на лични)
Благодаря

В Кремс (Австрия) има различни бакалавърски програми на английски език и доста студенти от България. Консултантката ни препоръча университета, заради специалността.
best.u

Щерката подаде документи преди Коледа с оценките от 10.  и 11. клас. Февруари беше събеседването ( онлайн), а в началото на март дойде известието, че е приета. Пролетта имаха втори тур за прием на още студенти. Разгледайте сайта на IMC , ако искате.
Привет,момичета!
Прочетох по темата назад,но не намерих точно това,което ми трябва.Вярвам,че е дразнещо за постоянно пишещите.
Вела,много ти благодаря за отделеното време.И ние сме набелязали точно IMC и информацията ти е безценна.
Интересуваме се от с специалността  Informatics или Data science,така че ако някой друг също може да сподели мнения,ще съм благодарна!
Хубава вечер

# 410
С удоволствие ще се включа в среща след 16-ти.

# 411
  • София

Та в тази  връзка  да   попитам сега  за ориентир какви дати предлагате,  какви места и най-вече кой   има  желание да се включи. Simple Smile Аз познавам  (не  виртуално само) немалко от пишещите  тук дами,  но  ще се радвам да се запозная и с други.

Чудесно е, че повдигаш темата за среща отново, Русалче!
С удоволствие ще се присъединя независимо кога.
От местата, които аз като пушач харесвам е зимната градина на "Лагуна" на "Ангел Кънчев". Не се задимява и е много зелено. Има и храна, не само сладкиши (Ммммм....),
Ресторант "Пей сърце" на Георги Софийски срещу арката на Александровска болница
И всяко друго място е ОК, дори да не се пуши вътре

# 412
Аз ще мога след 23.10.25 г.

# 413
  • София
Аз ако успея, ще се включа също.

# 414
  • София
И аз ще се включа. Не мога в периода 25-27.10, защото мисля да посетя студентката.

# 415
  • София
След 16-ти, след  23-ти, преди  25-ти, значи остава  точно на  24-ти Simple Smile Хем е  петък, подобаващо да отбележим края на  работната седмица.  Какво ще кажете за този вариант? Другият е  след  27-ми.Предложението  на Fair  Lady за  Лагуна и на мен  ми харесва,  от личен опит  също на тема хапване, но на  непушач Laughing  И на  пешеходец, та не  знам как  стои  въпросът  с паркирането там. Почвам  със списъка  в скрит текст  и ще го ъпдейтвам с още желаещи до  един момент, когато стигнем  до  направата на резервация.

Скрит текст:
Русалка
tanitkata
Fair  lady
bebenka
zazu1
elita
Янита
mileto
liani
totony
liluto
Корнелия
mtz
Aila
mtz  помня, че не  може в  този период (  следващия път задължително). Вероятно има  дами, на които им е  неудобно  сред непознати.  Това неудобство минава след  първите  1-2   минути лафене, та не  се колебайте.. Heart

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 08:52 от Просто русалка

# 416
  • София
Хм, вчера уж писах, но май не съм го  публикувала.  И аз съм за , след 22 ри, та 24ти ме устройва. За място нямам претенции.

# 417
Включете ме и мен в списъка 😜

# 418
Привет, между 23 и 29 и аз ще съм на посещение на едното ми момиче, ако изберете друга дата ще се включа, ако не ще остане за следващия път с mtz.

# 419
  • София
Аз много условно съм в тази група, защото настоящият десетокласник засега само мечтае за обучение в Германия или Австрия, двете най-големи момичета вече са дипломирани (не в немскоезични университети), а третата е студентка в СУ.
Та за първи път ни предстои предизвикателството "бакалавър в чужбина" и то след три учебни години, но чета, събирам информация и обсъждаме вкъщи различни възможности.

Затова може би мястото ми все още не е на среща на студентски майки от темата... но пък се вълнувам с вас и се опитвам да се подготвя за собствените си преживявания след време.

Общи условия

Активация на акаунт