Отговори
# 630
Здравейте, мили мами на студенти!
Влизам в темата ви с въпрос, свързан с пътуването до България. Има ли някой, който пътува от летище Меминген и как организирате ранните си полети? Оказа се, че това летище е заключено през нощта, а полетите към БГ са сутринта. Къде вашите деца нощуват? Безопасно ли е да се настани в хотел до летището (на пешеходно разстояние, както пише), но това разстояние ще се върви през нощта😔 За смяна на билети вече ми се струва късно (но все още е евентуална крайна опция).
За съжаление, наша грешка, изобщо не сме предполагали, че летището се заключва. Затова ще си позволя да пиша съвет, ако не е споменавано тук:  при закупуване на самолетни билети трявва да се проверява дали летището работи денонощно. Ниските цени на билети крият капани.😒
Ще съм благадарна за съвет от вас. 🌸

# 631
  • Пловдив
Аз съм нощувала в Berger's Park Airporthotel, съвсем приличен е. Напълно е безопасно и се стига за 10 минути пеша до терминала. Знам, че има и хостел, но за него нямам впечатления.

# 632
  • тук-там
Моята дъщеря редовно пътува от летище Меминген. Явно има повече полети, след като тя никога не е купувала много ранен.

# 633
  • София
От  Меминген  летят  и  Уиз, и  Раян,  та не  са  все ранни  полетите.  По  спомени  сутрешните  са на Уиз,  на  Раян има  и  сутрин рано, и следобяд. Но и ранен  да е, не  мисля, че е  проблем  отиването  до  терминала  пеша.  То не е  и съвсем неоживено, все  пак нашенците  кръжат  наоколо  по  същото  време. Дами, с  риск  да ме  разкритикувате,  но..  Всички се  притесняваме, да, но    порасналите  ни деца  там  се  случва  да са  навън  и  по  доста тъмно,  дори и да не  гонят  самолет (партита  в  чужди  общежития,    гостуване на  приятел някъде,   ходене  на   фолксфестове, базари... Просто невинаги знаем. Дъщеря ми  откакто се премести  от  общежитието,  от  което  по  пантофи  стигаше  до  Униклиник,  си  ходи  до  вкъщи  пеша или с  рейс  3  спирки. И  когато  става  дума за прибиране  от  така нареченото  ранно  нощно  дежурство,  се оказва навън в   2-3  часа нощес..Има  май  нощни  рейсове,  но  или са на    много  големи интервали,  или май  трябва  да  заявиш нещо за тях.. Не  че не я   мисля, но и няма  какво да направя на  практика. Отскоро  си   взимала  тротинетка,  трафикът  нощем не е голям, та  поне  за  това да не се притеснява  човек ..

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 21:19 от Просто русалка

# 634
Няма ли на летището стая за изчакване? На това в Баден-Баден има такава, въпреки че летището е затворено през нощта.

# 635
Няма ли на летището стая за изчакване? На това в Баден-Баден има такава, въпреки че летището е затворено през нощта.
Не, няма такава стая. Летището се заключва напълно. Има хостел на около 500-600 метра и още един хотел на около 800 м(по описание в Гугл Мапс). Вероятно ще преспи в някое от двете. Доста ме успокоихте, благодаря на всички. 😊

# 636
  • Русе, у дома
Първият рейс на Шатъла за Меминген е в 3.00 - така, че и Мюнхен е опция за преспиване....
https://www.allgaeu-airport-express.de/en/

# 637
  • Пловдив
Лично за мен началната спирка в Мюнхен не ми е най-безопасното място в 3 през нощта. Може би не е опасно, но усещането при разходка около гарата дори в светлата част на деня не е особено приятно. Дето ще ставам през нощта и ще чакам градски транспорт, който по това време е разреден, по-добре да нощувам на летището или в самия Меминген. Първият автобус от гарата до летището е в към 4 и половина.

# 638
  • Варна
Здравейте, някой попадал ли е на изискване С1 Кеймбридж сертификат по английски да бъде взет най-късно до две години от датата на кандидатстване или няма такъв срок?

# 639
  • на Мелмак
Мисля, че за английския бяха такива изискванията - 2г. Но нека тези, които кандидатстват с английски потвърдят.

# 640
  • Добрич
И ние бяхме чели за такова изискване. По  спомен,  всеки университет по света сам си решава.
Дъщеря ни се яви на IELTS.

# 641
  • София
Да, когато е за обучение, сертификатите по език важат 2 години, т.е. колкото по-близо до кандидатстването го вземе, толкова по-добре. Все пак не рискувайте да се явява в последния момент. Погледнете и кога е крайният срок за представяне на сертификата, защото ако сте избрали явяване на хартия, а не на компютър, издаването отнема време /повече от месец/. Ако някъде из университетите изискват SAT - той важи 5 години, но не е сертификат за език, има и математика.

# 642
Синът ми взе IELTS  и  SAT в 11 клас. Гьоте сертификат и TestDAF в 12 клас.
Кеймбридж и IELTS са за 2 год.

# 643
  • София
Сертификатът на Кеймбридж  е безсрочен, но за нуждите на университетите най-често се предпочита да е не по-"стар" от 2 години. Затова понякога приемат/изискват IELTS, който по принцип има 2-годишна валидност

# 644
Да, САЕ наистина е подвеждащо безсрочен… В действителност, не се знае кой ще го приеме и кой не в рамките на двугодишното му издаване. Винаги трябва да се проверява и да се има едно наум дали няма да е необходимо да се държи някакъв друг изпит за доказване на ниво.

Общи условия

Активация на акаунт