Бих искала да споделя проблема си и ако има други хора със същият или подобен проблем да си бъдем взаимно полезни!
Аз съм жена на 34 години и изпитвам страх понякога паника от социални контакти например ,ако трябва да отида на непознато място и да разговарям с непознати хора другият проблем е ,когато трябва да ходя в банка или при нотариус или да се върши нещо подобно ,тогава паниката е още по-голяма! Мога да кажа,че степента на проблема ми ,не е тежка,защото само в определени ситуации се случва,не всеки ден и не с всички хора. Това състояние не пречи на работата ми по никакъв начин слава бого ,също така работя сама и бизнесът е мой ,с клиентите си нямам проблем,но когато трябва да изляза от зоната си на комфорт тогава става каквото става.... Този страх се отключи,когато карах шофьорският курс,тогава бях много зле с постоянно гадене и много стрес ,не можех да ходя на никакви непознати места ,правиха ми много изследвания и пих много хапчета,но се оказа ,че всичко е в главата ми...
Този период отмина всичко беше наред няколко години след това отново се отключи може би от друга стресова ситуация този път не знам каква е била и сега от време на време имам този проблем. Когато изпитвам тази паника започва или да ми се гади или да имам диария и да отида няколко пъти до тоалет преди да изляза,също така го мисля от няколко дена назад и не спя спокойно. Другите признаци са ,че не мога дори да говоря сковавам се,започвам да се потя и да искам да си тръгна ,не искам да съм в тази ситуация срам ме е да не се изложа ,мисля какво ще кажат хората,не мога да се отпусна и ставам много нервна мисля само да не повърна и да се изложа... След известно време в непознатата ситуация и място се успокоявам ,когато вече съм осъзнала ситуацията ,видяла съм къде е тоалетната,запознала съм се с хората и сърдечният ми ритъм вече се е успокоил. Слава бого това всичко преминава ,но в началото съм адски стресирана и паническа...
Моля ,ако някой има същият проблем нека сподели и да си бъдем полезни ,също така мисля да посетя психолог ,когато намеря време.
Поздрави