Диета при чревен вирус

• 291
  • 5
  •   1
Отговори
С какво се храните при чревен вирус и колко дни?

# 1
Преди няколко години ММ беше в инфекциозната с такъв. Даваха му само сухари, солети и бисквити в острата фаза. Питах за препечени филийки, казаха ,че са забранени, не помня какво обясниха, че ставало.  И хидратиращи прахчета - в болницата направо е имало кана, в домашни условия купуваш нещо от типа на Хидратин алфа, също и смекта, ентерол и ги редуваш.
След изписването още известно време яде само това.
На по-късен етап, когато се е оправи, следва захранване, като започна с варени картови и моркови без нищо друго - нито сол, нито мазнина, нито подправки. Аз ги варях, да са с малко вода, за да е по-питателно. И постепенно въвеждане на леки храни. Бяха дали някаква листовка, в която пишеше, но вече не помня всичко.

Колко време, зависи от състоянието.

ПС И аз съм спазвала такава диета и лекарства при тежък вирус в къщи.

Виж и тук, полезна информация
Доц. Атанас Мангъров: Най-често през лятото атакуват ентеровирусите
Puls.bg - https://www.puls.bg/aktualno-c-6/dots-atanas-mangrov-nai-chesto-prez-liatoto-atakuvat-enterovirusite-n-34940
Цитат
Когато едно дете започне да повръща най-важното, което трябва да се направи е да се остави да повърне всичко, което има в стомаха. Да се успокои, евентуално и да заспи, за да си почине. Обичайно след всяко повръщане родителите започват да го наливат с вода или да предлагат храна, от което стомахът реагира и детето отново повръща. Нужна е почивка, за да се успокои обратната перисталтика. Детето няма да се обезводни за четири, пет часа. В противен случай повръщането се повтаря и потретя, и обикновено в ранните сутрешни часове детето се озовава при нас, в Инфекциозна болница или в съответния спешен център.

Чак когато детето е поспало и се е успокоило, и е поискало да пие течности, трябва да му се дадат специалните разтвори за орална рехидратация. Те са направени по такъв начин, че се резорбират от организма много бързо. При тях се получава ефекта на венозното вливане, но през устата.
....

Строга диета. Това е достатъчно – солети, бисквити и сухари при по-големите и специалните безлактозни млека при кърмачетата. Не бива да се предлагат варени картофи, моркови, защото съдържат целулоза, дразнят червата и детето започва да изхожда картофи или моркови. Това в пълна сила важи и при възрастните.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:14 от Diorela

# 2
Следваме тази диета дадена от лекар.
Скрит текст:

# 3
Много полезна информация! Не знаех, че не се дават картофи и печени филии, благодаря. Въпреки че не знам каква точно е раликата между печена филия и сухар...

# 4
Много благодаря

# 5
Много полезна информация! Не знаех, че не се дават картофи и печени филии, благодаря. Въпреки че не знам каква точно е раликата между печена филия и сухар...

Главно пише, че разликата е във водното съдържание - при сухара напълно липсва. Като трябва да е бял хляб. Пълнозърнестият има много фибри, които ще засилят перисталтиката, а тя трябва да е спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт