Битата родилка в Майчин дом София

• 51 774
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 095
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз не съм с впечатление у нас да има чак такова изобилие от хитохондрици, дето се лигавят. Напротив, според мен повечето хора отлагат ходенето на лекар, дори и при необходимост до последния момент, когато стане ясно, че без медицинска помощ няма да се мине.
Че то масово народа не ходи ей така профилактично на преглед, веднъж годишно. какво остава да са хипохондрици... Масово неглижираме здравето си. Нали наскоро имаше изваден тумор, от жена, няколко килограма, това нямаше да се случи, ако е била на лекар редовно.

# 1 096
  • Пловдив
Пуснах сълза - лекарите по-болни от пациентите си. Същото го слушам за всяка професия от нейните представители - все собствената професия или тази на близкия е най-претоварената.
Естествено, че и лекарите са хора и също се разболяват, понякога тежко, носят сериозна отговорност и никой не бива да очаква от тях чудеса и безсмъртие, но по-полека с пресилванията. Пациентите са слабата и безпомощната страна в отношенията им. Някои от тях са сериозно болни, а не с дребен хроничен проблем. Хипохондриците като оправдание за игнориране на потенциално сериозни случаи звучи повече от несериозно. Хипохондрици има винаги и навсякъде, и следва да са предвидени като явление, не са някаква изненада, водеща до извод, че на тия всичките нищо им няма, само лекарите болни.

# 1 097
  • София
Ама те лекарите не са по-разлипни от другите хора. Както има некадърни юристи, така и лекари, шофьори, фризьори, инженери.

# 1 098
Изгледах клип за момичето в Русе. Естествено вече знаят причината за смъртта, но ще изискват втора аутопсия (така разбрах) тъй като се води прокурорско разследване. Мъжът на починалата разказва, как другото момиче в стаята е споделило, че часове наред никой не е дошъл да провери починалата, след като тя е съобщила, че има болки. Волно или не си спомням как и аз стоях с часове пред раждането в същата болница и никой не дойде при мен да ме види как съм. Еми, колкото и да ми обясняват, че условията в отделението са се променили - не, не са се променили. Едно и също си е, аз родих там преди 13 години. Много много жалко за момичето.

# 1 099
Хипохондриците са на ниво анамнеза, тя може да се лее с часове. Обективно при преглед и изследвания не се установява нищо. Хистериите са по-неприятни, при тях има видима симптоматика и понякога е трудно да се разграничи кое какво е, особено в условия на спешност. Ако в по-голям %  случаи няма нищо сериозно, в по-малкия има и нещата трябва да се уточнят докрай.  
Сериозно болни с реални тежки проблеми са обикновено тези, които мълчат и не привличат внимание към себе си. Колкото повече децибели се чуват пред кабинета, толкова по-голяма е вероятността да няма сериозен проблем.
Случаи от практиката. Спешен кабинет.
Скрит текст:
Между 1 и 2 след полунощ се появява човек на средна възраст, с оплаквания от болка в гърба. От кога го боли- от седмици. Ходил ли е досега на преглед - не. Защо сега, нещо повече ли е в момента от обичайното? Не. И все пак, защо сега? "Ами не можах да заспя и реших, че така и така не мога да заспя, понеже сега надали има опашка, мога да дойда и да ме прегледат". Е, спешен е, категорично.
Бърза помощ е докарала двама, едновременно. Единият с активна съпруга, носи 3 папки медицински документи, всяка от които дебела х3 пръста. Човекът е видимо добре, тя избутва другата количка и го вкарва в кабинета. Тика папките и почва безкрайна анамнеза. При първа възможност й взимам думата и излизам, за да видя другия пациент. Лежи със затворени очи, отговаря едносрично. Проверявам точно 2 неща за 15 сек и хукваме. Положението беше лошо, точно толкова, колкото най-лошите ми предвиждания.
Нашият приятел и редовен пациент от габровсок село. ТЕЛК с диагноза олигофрения. От дом за сираци, после в соц. дом. Иска човекът да стане софиянец! Да живее в софия! Пристига на гарата и какво сега, какво- тръшва се на земята, мята се, напикава се, състрадателни минувачи викат бърза помощ, товарят го, докарват го. Изследвания от - до - нищо отникъде. Из
Скрит текст:
писваме. След 3 дни- същото. Отказва да си иде, като му се спомене за изписване, почва да троши каквото види по коридора. Консултация с психиатър, като чу, че ще бъде софиянец, ама в психиатрия, и му мина. Следваща серия със същия господин- първи път, втори път, събрахме пари да си купи билет и да се върне в дома в габровско. Обеща тържествено. И -кого докара линейката пак?! Да.
Накрая отказах да го приема. Нямало къде да иде, затова- да бъде отново приет. Започна да се тръшка в коридора, уж гърчове прави, артистично, с пяна на устата, не се пожали, напика се, а беше зима. Обадих се на службата, дето прибира за нощуване бездомници. Попаднах на  разбрана жена, обясних й, тя обеща да му запази място за нощувка. Отидох, казах му- съгласен, щастлив! изтупа си дрехите, намериха му сух панталон, преобухме го, с лист с адреса и инструкции как да стигне стана и тръгна. Всички гърчове му минаха. И накрая- "ти си ми майчица!"
А хората в коридора ме гледаха лошо в началото на сцените, а накрая един човек ми каза, че всъщност разбрал за какво става дума.
Болницата е сезирала прокуратурата, за да се направи аутопсия. Поне това чух. И след първата аутопсия ако прокуратурата реши, ще има и втора, другаде. Много разумно решение.

# 1 100
Аз не разбирам защо случаи като този на Антония и горкото момиче от Русе се оправдават с напрежението в лекарската професия. Това напрежение, стрес, отговорност и тн са известни факти, които човек може да претегли за себе си преди да навлече лекарска престилка и да изкара години наред в сферата. Ако държиш на напрежение, можеш да поемеш отговорност, прецизен си и умееш да реагираш бързо и адекватно в стресови ситуации без да филмираш/наплашиш допълнително пациента, имаш потенциал за тази професия. Ако ли не, не ставай лекар. Аз си знам за себе си, че съм чувствителна, съпреживявам дълбоко с хората и това категорично ме прави неподходяща за такава работа, затова и не съм кандидатствала в МУ. Всяка работа си носи своята отговорност и при лошо изпълнение може да има пострадали. Да, разбира се, че при лекарите говорим за много по-сериозна отговорност - за живота и здравето на други хора, и това е изцеждащо физически и емоционално. Затова и работата е призвание. Ако не се виждаш в това амплоа, стани нещо друго. И най-вече, ако по-скоро ще вредиш. Ако ще си лекар, който мрази пациентите си или си изкарва нервите и преумората върху тях - последните, на които трябва да го прави, то по-ясен знак за тайм аут не виждам. Или се запиши на боен спорт да изливаш агресията там, или си вземи творчески отпуск поне година, за да се отпуснеш малко. Конкретно Шикова работи на 100 места и приема пациенти в частен кабинет (нейно медицинско заведение по-точно), отделно в МД, сигурна съм, че работи много часове и е преизтощена. Докато това е лично решение от вътрешна нужда да помогне на повече хора - ОК. Когато премине в издевателство над поверените й жени, които са попаднали при нея, вече не е ОК.

ra2, обобщения няма. Изказаха се множество жени доволни от раждането си. Аз включително мога само хубаво да кажа за моето и екипа, и болницата, в която родих. Става дума за онези изключения, които петнят имената на свестни лекари, какъвто може би си ти. Когато те са ненаказуеми и действията им станат прекалено масови, хората стават предпазливи и от вратата влизат с недоверие дори, когато отиват при наистина добър лекар. Това със сигурност не е ефект, който целите, нали? Някоя жена, родила като Антония с шамари, обиди и унижение, че накрая наречена и лъжкия, според теб, ако реши въобще да има второ дете как ще подходи към лекарите си? Дори да избере най-най-по-по-най-готиния и съвестен лекар тя вече има едно наум. И се превръща в ония неприятни пациентки, които никой лекар не обича - дето все се съмняват, не изпълняват предписания и влизат със страх.

# 1 101
Не мисля, че възрастта, в която човек взема решение какво да учи професионално, някой е осъзнал себе си в степен да прецени дали е подходящ за това. А и хората се променят, дори и в началото да е имал търпение, решителност и да е бил готов да носи тази голяма отговорност за човеши животи, с опита и възрастта може да ги е загубил. Което е човешко. С това не оправдавам лошото поведение към пациентите.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 07:59 от brumm

# 1 102
Розовите представи за естеството на работата са далеч от реалността.
Системата е ситуирана лошо, и вместо това да се постави на прицел, на прицел са тези, които работят. "Разпни го!" Трябва да има виновен. Политика е. И медиите участват с пълна сила. Раздухват се бомбастични заглавия. После истината за конкретния случай не се изнася публично. И масовото впечатление се създава от бомбастичните заглавия. Може човекът да няма лични сблъсъци със системата на здравеопазването, но е чул по медии, че.... И влиза, и гледа зло, и от вратата го избива на скандал. Аз и той се виждаме за пръв път. Но той има мнение и е предубеден. Понякога предубедеността се преодолява от личния контакт, понякога не. И това се трупа. И идва бърн аута. Колега разказваше преди време, че някъде, по света, имало диагноза "непоносимост на лекар към пациенти". Лекувало се с дълъг платен болничен Laughing
За тиреотоксикоза съм била в дълги болнични. Усетих, че имам сили и желание да общувам с хора след третия- четвъртия месец.
Скрит текст:
Друг реален случай. Заглавие "лекари убиха млада майка". Била с неясни болки ниско в гърба, ок 30 г жена, с 2 г дете. Уролог, невролог. Оплакала се от сърцебиене, нормална ЕКГ, направена, доказано, представена. Прибира се след прегледите вкъщи и няколко часа по-късно умира внезапно. Убийци, некадърници, мръсници и т.н. Масово, по всички медии. По една случайност видях аутопсионния протокол, какъвто, слава Богу, имаше, / Т.е не е минало с отказ от аутопсия от страна на близките/. Там пишеше :"руптура на възходящата аорта с перикардна тампонада" . При тези оплаквания?. Предвидимо? Предотвратимо? Случайно съвпадение на момент. Както ако е минавала покрай строеж и й е паднала тухла на главата. Но - "убийци в бели престилки". Колега отнесе глоба от 2 месечни заплати, защото не я е пратил на ехокардиография заради болката в кръста.
Добавка: потърсих случая в интернет. Намерих го. Ключови думи: щом почнах да пиша лекари убиха... веднага излезе! Повече от едно заглавие за няколко случая. Имаше и изявление от близките с частично представена информация, диагнозата дисекация на аортата била лесна за поставяне, така пишело в гугъл. Като чела амбулаторните листове и аутопсионния протокол има съществени разминавания в цитираните оплаквания, а изразът "перикардна тампонада" изцяло липсваше. Да, би могло при представените оплаквания, но дисекацията не е била в коремната част на аортата, а във възходящата, непосредствено излизаща от сърцето, че да се пръсне между двата листа на перикарда и да направи тампонада. Тази информация липсваше в публикуваното от близките

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 18:25 от ra2

# 1 103
Но съгласи се, че и лекарите не търсят диалог, с си измиват ръцете. Или емогрират. Има немалко хора ,които се борят за системни промени, а не срещу някого. Срещат малко подкрепа сред медиците. Това не е типично само за медиците, учителите също са така. И не само. А управляващите успешно насъскват хората едни срещу други и не се вземат решения.

# 1 104
Не познавам нито един стресиран лекар специалист, за сметка на други познати финансисти, например.
Стресираните да бяха се усъвършенствали повече, че да не се стресират.

# 1 105
Напрежение и стрес не може да са оправдания, когато човешки живот е в ръцете ти.

# 1 106
Аз не съм с впечатление у нас да има чак такова изобилие от хитохондрици, дето се лигавят. Напротив, според мен повечето хора отлагат ходенето на лекар, дори и при необходимост до последния момент, когато стане ясно, че без медицинска помощ няма да се мине.
О, повярвай. Масово хората са с тревожност, хипохондрия и паник атаки и обикалят всякакви лекари само и само да им се постави диагноза на нещо, което го няма.

Магдена, ако визирате мен за злобата, аз лично ви виждам никнейма за пръв път Grin

# 1 107
Мисълта да вляза в провинциална болница буди притеснение в мен, след като като дете едва не умрях от операция на сливици в родния ми град. И като възрастна имам фобия към лечебни заведения в провинцията. Сигурно и там има големи професионалисти, но ако зависи от мен, никога няма да проверя пак.
Във връзка с родилката от Русе го казвам. Най - вероятно в Майчин дом (колкото и да не го харесвате) жената щеше да остане жива и здрава.

# 1 108
Аз не видях масово обобщаване как лекарите наред не ставали, надявам се и да не видя.
Но отричане че има проблеми и че действително има случаи когато се отнасят отвратително с родилки не помагат на никого. Няма как да ме убеди някой че всичките си измислят или поне преувеличават. А проблем е това да съществуват изобщо такива случаи и да се толерира това, никой не казва че е масово. То на места може и да е, едва ли едни и същи лекари и акушерки само от време на време се самозабравят така. Но понеже официално все всичко е точно, никой не може да го твърди със сигурност.

# 1 109
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Мисълта да вляза в провинциална болница буди притеснение в мен, след като като дете едва не умрях от операция на сливици в родния ми град. И като възрастна имам фобия към лечебни заведения в провинцията. Сигурно и там има големи професионалисти, но ако зависи от мен, никога няма да проверя пак.
Във връзка с родилката от Русе го казвам. Най - вероятно в Майчин дом (колкото и да не го харесвате) жената щеше да остане жива и здрава.
Със сигурност. Щяха да я навикат и ошляпат малко, но вероятно щеше да е жива и здрава.

Общи условия

Активация на акаунт