Битата родилка в Майчин дом София

• 51 692
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 335
  • София /Абсурдистан
Тогава се седеше повече, просто не те изписват. А мъж да пуснат в отделението, абсурд.

# 1 336
  • France
Ужас, аз с първото вече бях готова да подписвам, че е на моя отговорност и да се махам. Ама пустото му Монсти, не искаше да качва, че и жълтеница имаше.

# 1 337
  • София
Мда, майка ми е седяла 7 дни след нормално раждане а тези със секцио са били по две седмици. А тя е родила буквално за 1 час и мен и брат ми, с разкъсвания и шевове де, ама е била нормално раждане без усложнения

# 1 338
В ония времена 1950-1975/6 голяма част от родилките не са имали добри условия в къщи за поддържане на хигиена и климат, подходящи за новородени. По домовете са ги чакали разни баби, струни, зълви със свинската мас, солта и стегнатите повивания. Не е имало педиатри и гинеколози навсякъде.
Та в името на детското и майчино здраве, най-вероятно, властта е въвела стандарта 7/14 дни престой. Така си е гарантирала, че поне в най-първите дни нещата ще са под квалифициран надзор. Аз поне така си го обяснявам.

# 1 339
  • Пловдив
Освен, че в онези дни и в родилните отделения са повивали.

# 1 340
В ония времена 1950-1975/6 голяма част от родилките не са имали добри условия в къщи за поддържане на хигиена и климат, подходящи за новородени. По домовете са ги чакали разни баби, струни, зълви със свинската мас, солта и стегнатите повивания. Не е имало педиатри и гинеколози навсякъде.
Та в името на детското и майчино здраве, най-вероятно, властта е въвела стандарта 7/14 дни престой. Така си е гарантирала, че поне в най-първите дни нещата ще са под квалифициран надзор. Аз поне така си го обяснявам.
Баба ми е раждала в малко градче в Североизточна България в навечерието на втората световна война с лекар. Майка ми е раждала в посочения от теб период с лекар-специалист в отделението по педиатрия, защото родилния дом е бил е ремонт и след първия ден са я изпратили да си стои вкъщи, защото условията у нас са били по-добри от тези в болницата. Била съм повита стегнато. Сол и мас не са използвали. Така че не е съвсем вярно това, което казваш. Вече е имало специалисти гинеколози и педиатри. Виж, преди това е бил един лекар за всичко. Говоря за малко градче.

# 1 341
Абаджиева, моите уважения към опита и мненията ти (без ирония, чета те и в други теми) Но не всички са били като теб. В същност аз казвам същото - в болниците където са раждали е имало лекари и акушерки. По селата и в малките населени места - не навсякъде. За това предполагам са ги държали по 7 дни в болница ( приели са такава държавна политика)
Но това си е мое тълкуване.
Аз напр.съм родена в голям окръжен град 1968 г. Обаче след болницата ме занесли на село при свекървата. Окъпали ме, оставили ме да спя на отворен прозорец и за три дни се наложило с линейка да ме извозват простудена и едва дишаща обратно в града.  Нито моят случай, нито на Абаджиева са показателни. Но е факт, че не всички са имали лесен достъп до медицинска грижа. И едно време доста неща лесно са се обърквали в домашни условия.

Всички повиваха бебетата, но на много места къделята и се вързваше с върви, за да бъдели прави краката. В болниците са знаели, че така може да се увредят ябълчните стави на бебето.

# 1 342
  • Пловдив
Е, все пак зависи и кой месец си родена. Единия ми син е роден юли - в Пловдив беше ада под небето, нямаше как да се простуди от отворен прозорец Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт